Çorum Belediyesi ile Üniversitemiz tarafından ortaklaşa olarak Üniversitemiz MYO Ethem Erkoç Konferans Salonunda “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” konulu konferans düzenlendi. İstanbul Kültür Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi İsa Kocakaplan'ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, başta Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam olmak üzere çok sayıda dinleyici katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansın açış konuşmasında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek, İstiklâl Marşı'nın kabulünün 96. yıl dönümü nedeniyle bu etkinliği düzenlediklerini belirterek “Allah kimseyi bayraksız, vatansız bırakmasın. Bayrağımız gökyüzünde ilelebet dalgalansın. İstiklal Marşı ebediyen dilimizde bir destan olarak terennüm edilsin. Mehmet Akif Ersoy’a saygımız hiç bitmeyecek” diye konuştu.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ise İstiklâl Marşı'nın, milletimiz için bir varoluş manifestosu olduğunu, yazılışının üzerinden bir asra yakın zaman geçmesine rağmen hâlâ büyük bir coşkuyla okunduğunun altını çizerek İstiklal Marşı'nın hangi şartlar altında yazıldığının bilinmesinin mümkün olmamasına rağmen son yıllarda yaşadıklarımızın o dönemin şartlarına benzer olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından konferansına başlayan Öğr. Gör. İsa Kocakaplan, ilk olarak pek çok şehirde belediyeler ve üniversiteler arasında bir uçurum bulunduğuna, ancak Çorum'da böyle bir tabloyla karşılaşmadığına değindi. Gördüğü iş birliği ve beraberlik tablosundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Öğr. Gör. Kocakaplan, İstiklal Marşı'nı yazıldığı dönemin şartları içerisinde değerlendirmek gerektiği konusunu gündeme getiren Marşın yazılışıyla ilgili önemli ayrıntılara değindi ve yanlış anlaşılmalara sebebiyet veren birkaç yazım hususiyetini aktardı. Mehmet Akif Ersoy'un hayatıyla ilgili, önemli noktalara temas eden Öğr. Gör. Kocakaplan, İstiklal Marşı'nın yazılışından bir süre sonra yeni bir marş yazılması için girişimlerin olduğunu, ancak bunların bazı sebeplerle sonuçsuz kaldığını hatırlatarak yazılan hiçbir marş örneğinin asla İstiklal Marşı düzeyine ulaşamadığını belirtti. Ayrıca okullarda, İstiklal Marşı törenlerine gereken ilgi ve önemin verilmesi gerektiğini vurgulayan Öğr. Gör. Kocakaplan, konuşmasına Mehmet Akif Ersoy'un hayatıyla ilgili pek bilinmeyen ayrıntıları katılımcılara anlatarak sözlerini sonlandırdı.