İstiklal Marşının kabulünün 96. yıl dönümünde Üniversitemiz ve Hitit Akademi Derneği işbirliğinde Muharrem Coşkun’un konuşmacı olarak katıldığı “Dirilişin Şifreleri: Mehmet Akif ve Bağımsızlık Bildirgesi” konulu konferans düzenlendi.
Erol Olçok Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Muharrem Coşkun, İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy'un hakkında uzun yıllar süren araştırmalar sonucu ulaşmış olduğu “Utandıran Dosya Adı: İrtica-906” adlı belgelere değindi.
Coşkun sunumunda “Özellikle Yunanlıların İzmir’e ayak basmasıyla birlikte, milletin ümitsizliği de artmış, onları harekete geçirecek, heyecanlandıracak ve cepheye gönderme azmini oluşturacak kıvılcıma ihtiyaç vardı. Mehmet Akif’in, “Artık burada duramıyorum, Harekat-ı Milliye’nin başladığı cepheye geçiyorum” diyerek İstanbul’dan ayrılışı, önemli bir dönüm noktasını oluşturuyordu. İlk zamanlar İttihat ve Terakki’nin yeni bir oyunu olarak algılanan Kuva-yi Milliye hareketleri, Akif’in Anadolu’ya geçmesi ile yeni bir boyut kazanmış, kanaatler de önemli ölçüde değişmişti. Akif kimi zaman isyanları bastırmak, kimi zaman da halkı milli mücadeleye davet için il il gezmişti. Vaazlarını içeren Sebilürreşad gazetesi cephelerde Mehmetçiğe dağıtılmıştı” diye konuştu.
Sunumunda “Ne hazindir ki, milletimize İstiklal Marşı gibi bir eseri de kazandıran Şair’e karşı devlet tarafından zaferden sonra farklı bir tavır alınacaktı” diye kaydeden Coşkun, Mehmet Akif’in ‘İrtica 906’ olarak kodlandığı belgeleri de gösterdi.
Hitit Akademi Derneği Başkanı, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık ise etkinlikte vermiş olduğu değerli bilgilerden dolayı Muharrem Coşkun’a ve programın düzenlenmesindeki katkılardan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a teşekkür etti.