Yayınlanma Tarihi: 26 Nisan 2017 Çarşamba

Üniversitemizde “Otomotiv Teknoloji Günleri” Etkinliği Düzenlendi

Üniversitemiz ev sahipliğinde “Otomotiv Teknoloji Günleri” kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi.

Etkinlik kapsamında Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ’nin “Mesleki Eğitime Destek Programı” çerçevesinde ilk olarak Üniversitemize hibe ettiği kesit araç teslim töreni gerçekleştirildi.

Araç teslim töreninde konuşma yapan FIAT İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, TOFAŞ’ın yeni projesine dair açıklamalarda bulunarak yarım asırlık geçmişinin bir nevi olgunluk eseri olduğunu, firmanın sadece üretim değil,  belli bir kalite ve maliyette üretim yaptığında sadece Avrupa değil, aynı zamanda Amerika pazarına da girdiğini ve firmada 51 sn’de bir otomobil ürettiği bilgisine de paylaştı. 

Altan Aytaç, “Bugün Çorum’da, Erol Karadaş’ın önderliği ve organizasyonuyla size projemizin önemli bir aracını, Üniversitemize teslim etmekten büyük bir gurur duyuyoruz.  Hem desteğiniz hem ilginiz için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise “Öncelikle gerçekten anlattıklarınız çok heyecan verici.  51 sn’de bir araç yapacak kadar kabiliyetimizin artması ve uluslararasılaşması ülkemiz adına gurur verici gelişmeler. Tabi bunların Üniversitemize yansımasını görmekte, en az onun kadar keyifli. Bu desteklerinizle öğrencilerimiz alanlarında daha iyi yetişecekler.  Bu yatırımlar sadece üniversitemize değil, ülkemize yapılan yatırımlar. Çünkü bu öğrenciler bu ülkede hizmet verecekler. Sizlere FIAT Grup olarak teşekkür ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.

“Bizler otomobil sektöründe üniversite-sanayi iş birliğini yakaladık. Geçen yıl firmanızdan pek çok donanım almıştık, ancak bu en güzellerinden bir tanesi.  Bizim sizlerden arzumuz, bu öğrencilerimize staj imkanı tanıyabilirseniz ve mezuniyetlerinin ardından çalışma fırsatı verebilirsiniz bu bizi güçlendirir.” diye konuşan Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Bizler artık üniversitelerde kapalı kapılarda oturanlar olarak değil, üniversitelerimizin sektörü ve şehriyle bütünleşmiş kurumlar haline gelmesini istiyoruz.  Bu proje bizim için o anlamda çok önemli ve kıymetli. Her türlü desteğinizin artarak devam edeceğine inanıyor şahsınıza, firmanıza ve tüm yetkililerinize teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Araç teslim töreninin ve konuşmaların tamamlanmasının ardından FIAT İş Birimi Direktörü Altan Aytaç tarafından “Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilir Büyüme” konulu konferans Erol Olçok Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Programın açış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversitemizi Çorum’un her alanında yer alacak şekilde gayret ettiklerini belirterek, “Bu çalışma da onlardan biri. İş dünyasının, mezunlara dair yeterli ve hazırlı olmadığı konusunda serzenişleri oluyor. Genel anlamda bunun altında, öğrencilerin piyasa koşullarından bağımsız veya çok uzağında eğitim almaları yatıyor. Piyasadaki gerekli pratikleri görmeden mezun olan öğrencilerimiz, mezuniyet sonrasında sorunlar yaşayabiliyor. Bugün burada sadece bir araç teslimi gerçekleşmiş gibi algılanmamalı. Arzumuz firmanızın/firmaların bizden istihdam öncelikli hangi bölümü istiyorlarsa, biz o bölümlerimizi şekillendirebilir ya da hatta yeni bölümler açabiliriz. Bunda bir sakınca yok. Sonuçta, uluslararası bir firma ve uluslararası bir arenada faaliyet gösteriyor, onların istekleri doğrultusunda programlarımızı revize edebilir veya yeni programlar geliştirebiliriz” diye konuştu.

“Biz üniversitemizi şöyle düşünüyoruz. Katı kurallara sahip, fildişi kulelerinde yaşayan bir kamu kurumu değil, tamamen yaşadığı toplumla beraber ve sektörlerle iç içe olan bir yapıya büründürmek istiyoruz. O anlamda bu proje çok kıymetli” yorumunda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan,  “Çorum ilimiz ve Üniversitem adına teşekkür ediyorum.  Bizler hep beraber yaptığımız çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladık.  Bundan sonra biz akademisyenlere çok iş düşüyor.  Yapılan her çalışmanın ete kemiğe büründürülmesi gerekiyor.  Hepinize güzel bir etkinlik diliyor, saygı ve selamlarımı iletiyorum.” dedi.

 FIAT İş Birimi Direktörü Altan Aytaç’ın özgeçmişinin okunmasının ardından sunumuna geçti.

“Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilir Büyüme” konulu sunumunda FIAT İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, otomotivde bir markayı sürdürülebilir bir şekilde sürekli büyütebilmek için olmazsa olmaz iki unsur olduğunu belirterek “Birincisi, iyi ürünleriniz ve ikincisi o ürünleri sahada satacak olan bayileriniz iyi olacak. Bir markanın büyümesi için satış danışmanlarının ve servis ekiplerinin başarılı olması şart.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de otomotivin büyümesinin en önemli sebeplerinden birinin çok ciddi yan sanayi gücünün olduğunu bilgisini de paylaşan Aytaç, “2000’li yıllara kadar otomotiv sektörü daha çok montaj ağırlıklıydı. 2000 yılından itibaren ise Ar-Ge'yi keşfettik. Türkiye’de çok ciddi bir girişimci ruhu var. Bugün bizim ürettiğimiz modellerde toplam parça sayısının yüzde 80’e varan kısmı Türkiye’de üretilir duruma geldi. Otomotivde üç üretiyorsanız, ikisini ihraç edebilir ve o zaman yumurtaları bütün sepetlere eşit dağıtmış, içeride ya da dışarıda krize sebep olacak bir etkiye de kendinizi iyi hazırlamış olursunuz.” diye konuştu. 

Aytaç konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Otomotiv endüstrisi, Türkiye’nin ihracatta en lider sektörü. Türkiye'de çok iyi gelişen, ayağı yere basan ve ihracat potansiyelini her geçen gün yükselten yan sanayi firmaları var. Çok önemli gruplar, hem Türkiye'de hem de dışarıda önemli yatırımlar yapıyorlar. Yan sanayi, artık ana sanayi gibi çalışır hale geldi. Türkiye’de otomotiv pazarında inişli çıkışlı dönemler yaşandı. Son iki sene otomobil artı hafif ticari araçlar olmak üzere bir milyon adetlik bir pazarı devirmiş durumdayız.

Son olarak Altan Aytaç, “Üretim, ihracat ve iç pazarın büyüklüğünü bir araya getirirsek otomotiv endüstrisi Türkiye’de büyümeye devam edecek. Türkiye'de hem istihdam anlamında hem de Türk ekonomisinin büyümesi anlamında geleceğe yönelik baktığımızda en önemli sektörlerden biri olacak” diye konuştu. 

FIAT İş Birimi Direktörü Altan Aytaç’ın konferansını tamamlamasıyla öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından plaket takdimiyle etkinlik sona erdi.

Tofaş AŞ’nin yürüttüğü “Mesleki Eğitime Destek Programı”nın amacı, 15’i kesit olarak hazırlanmış 56 aracı, üniversite ve liseye atölye çalışmalarında kullanılmak üzere vermektir.  Türkiye’nin tüm bölgelerine erişmek istediği bu projeyle hedefi, üniversitelere, liselere ve öğrencilere katkı sağlayarak özellikle katkı sağlayarak özellikle uygulamalı eğitim alanında daha kalifiye ve donanımlı gençlerin yetişmesine imkân sağlamaktır. 



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube