Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu bünyesinde 1997 yılından itibaren sadece Hemşirelik bölümünde eğitim-öğretim faaliyetleri devam etmekte iken; son dönemde burada farklı bölümlerde de eğitim öğretim faaliyetlerine başlanmasına yönelik gayretler ve özellikle ilgili branşlarda YÖK tarafından zorunlu görülen öğretim elemanı temini noktasında yapılan çalışmalar neticesinde, bu yıl burada açılması öngörülen Çocuk Gelişimi Bölümü için YÖK’e yapmış olduğumuz öğrenci alım talebi teklifimiz, 20/04/2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında kabul edilmiştir. Buna göre Sağlık Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü’müze bu yıl (2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı) 60 öğrenci alınacaktır. Böylece bu yeni bölümle birlikte Sağlık Yüksekokulumuzda Hemşirelik bölümü ile Çocuk Gelişimi bölümü olmak üzere iki bölümde öğrenci alımı gerçekleştirilecektir.
1996 yılında kurulan Sağlık Yüksekokulumuz, ilk olarak 1997’de Hemşirelik Bölümüne alınan 30 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlamış ve ilk mezunlarını 2000-2001 Eğitim-Öğretim yılı sonunda vermiştir. 2011 yılında 13 öğretim elemanı olan Yüksekokulumuzda bugün 33 öğretim elemanımız ve 412 öğrencimiz bulunmaktadır.
Niçin Çocuk Gelişimi?
İnsan, sosyal bir varlıktır. Onun bu sosyal yapı içinde ortak unsurları paylaştığı diğer insanlara duygularını, düşüncelerini ve isteklerini bildirmesi; onların bildirmek istediklerini de anlaması gerekir. Yaşamın ilk yıllarında çocuğun bedensel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişiminin temelleri ailenin ve içinde bulunduğu toplumun sunduğu ortamlarda atılır. Burada da çocuğun bakım, gelişim ve eğitimine en büyük katkıyı ebeveynler sağlarlar. Çocuğun kişiliğinin gelişmesine katkı veren diğer bir ortam ise okulöncesi eğitim kurumlarıdır. Çocuk gelişimi psikolojisi ve eğitim alanında uzman yetkili personelin bulunması, tıbbi denetim, güvenli ortam, çocukların gereksinimlerine uygun, diğer çocuklar ve yetişkinlerle zengin deneyimler elde etme şansı bulması, çocuğun gelişimini olumlu yönde etkilemekte ve okul öncesi eğitim kurumlarından yararlanmanın avantajları olarak görülmektedir. Bu nedenlerle üniversitelerin bünyesinde erken çocukluk gelişimi ve eğitimi ile ilgili bölümler açılmaktadır.
Çocuk Gelişimi bölümüne yerleşip bölümün gerekliliklerini yerine getiren öğrenciler buradan mezun olduklarında "Çocuk Gelişimcisi" unvanını almaktadırlar. Bu programın öğrencileri mezun olduklarında;
Sağlık Alanında
Sosyal Hizmet Alanında
Eğitim Alanında
Hitit Üniversitesi Rektörlüğü