Yayınlanma Tarihi: 16 Temmuz 2017 Pazar

Üniversitemizde “15 Temmuz” Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ev sahipliğinde ülke ve toplum tarihimiz açısından bir milat noktası olan, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini ve temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik menfur 15 Temmuz silahlı darbe teşebbüsünde canlarını feda eden aziz şehitlerimizin anılması ve konunun akademik olarak ele alınarak gelecek nesillere aktarılmasına vesile olmak amacıyla 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından çekilen fotoğraflardan oluşan sergi açılışı ile “15 Temmuz” Paneli gerçekleştirildi.

“15 Temmuz” Paneli, Rektörlük Erol Olçok Konferans Salonunda Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Hitit Akademi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık moderatörlüğünde, SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Yrd. Doç. Dr. Selman Öğüt, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer ve Araştırmacı Yazar İdris Kardaş’ın katılımlarıyla düzenlendi. 

Düzenlenen programa 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde şehadet şerbetini içen şehitlerimizin yakınları, Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Garnizon Komutan V. Per. Alb. Çetin Öcal, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Fatih Üstündağ, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başarınhcal, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, ilimizin kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, öğretim elemanlarımız ile çok sayıda konuk katıldı.

Ayrıca yoğun programları nedeniyle panele katılamayan Başbakanımız Binali Yıldırım, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt telgrafları ile desteklerini paylaştılar.

Saygı duruşunda ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın başında Akşemseddin Camii İmam Hatibi Hafız Sefa Kırçı tarafından Kuran-ı Kerim okundu. 

15 Temmuz gecesi ve sabahında yaşanan gelişmelerin anlatıldığı kısa film gösterimiyle devam eden programın açılış konuşmasını Vali Necmeddin Kılıç yaptı.

“Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz gecesi, devletimizin Çorum’da dimdik ayakta duracağının işareti olarak, erken saatlerde valilik binasının tüm ışıklarını yakıp devletin bekası için nöbete başladığımız ilk yanımda gördüğüm Başsavcımızdı ve hemen peşinde Rektör hocamızdı. Rektörümüz, tüm faaliyetlere destek verdi ve bu yılda 15 Temmuz için yaptığı gayretlerden dolayı kendisine teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Vali Necmeddin Kılıç, 15 Temmuz’un tarihimizin en şanlı gecelerinden birisi olduğunu ifade ederek “Üzerinde çok düşünülecek, çok yazılacak bir gece, anlayamadığımız, idrak edemediğimiz yüceliklerin, kavrayamadığımız yüksekliklerin, eli öpülesi şehitlerin ve yine anlamakta zorlandığımız ihanetlerin olduğu gece. Tarihte ender rastlanan bir gece” dedi.

15 Temmuz’da yapılanın bir darbe teşebbüsü değil, topyekûn bu milleti yok etme, bu milletin her 8’de 5’ini, 6’sını imha etme hareketi ve başında bir papazın olduğu haçlı hareketi olduğunu belirten Vali Kılıç, “16. Haçlı savaşı Çanakkale ise 17.’si 15 Temmuzdu” dedi. “2016 yılının bir ekonomi dergisinin Ocak sayısında, o yılın dünya liderlerinin resmi vardır. Bu dergide o yıldaki dünya liderleri gösterilmiştir. Devrilecekleri düşünülen dahi. Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımızı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi yoktur. Onun yerine Papa ile yan yana duran, kardinal kıyafetindeki FETÖ’nün resmi vardır diyen Vali Kılıç, “Bu kardinale emir veren irade, bu ülkenin vatansever insanlarını, yeryüzünün en seçkin insanlarını, yeryüzü zulümle dolu olmuşken, kan dökülürken, insanlık ayaklar altına alınırken, insanlık, merhamet adına haykıran, mazlumların yanında durma yiğitliğini gösteren bu milleti tamamen yok etmeyi düşünmüşlerdi, planlamışlardı. Güçleri vardı. Dünyanın en gelişmiş silahlarını çalmışlardı. Karşılarında bir güç olmadığını düşünüyorlardı ama yanılıyorlardı. Biz 100 sene önce de yok edilmek istendik. O zaman 1915 doğumlu olan 16 yaşındaki çocukları savaşa sürmek zorunda kaldık ama 15 Temmuz günü kadınlarımız ve kundaktaki bebeklerimiz savaş meydanındaydı. 5 yaşındaki çocuklarımız savaş meydanındaydı. 16 yaşında onlarca şehit verdik. Abdullah Tayyip Olçok’a, 15 Temmuz şehitlerine selam olsun. Çorum olarak da 12 tane şehit verdik. F-16’lara, tanklara karşı çıplak ellerimizden başa hiçbir şeyimiz yoktu. Ama onların hiçbir zaman anlamayacakları imanımız vardı. İstiklal Marşı Şairi’nin ‘Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar’ dediği imanımız vardı.” dedi.

O gün polisin ve halkın sokakta olduğunu, ferasetli askerlerin durumu fark edip derhal içerden karşı koyduklarını belirten Vali Kılıç, 15 Temmuz’un birçok yönüyle bir gurur gecesi olduğunu vurgulayarak 15 Temmuz gecesini Çanakkale ruhunu kaybettiğimiz sandığımız bir anda, Çanakkale ruhunu pekiştirdiğimizi anladığımız bir onur gecesi olarak ifade etti.

Panelin moderatörlüğünü yapan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Hitit Akademi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık ise yaptığı konuşmada “Tabiri caizse son bir buçuk asırdır ilke kez ayaklarının üzerine dikilmiş, ilke kez dünyada ve bölgesinde söz sahibi olmak noktasına gelmiş Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve Türk Milleti’ne karşı haince bir suikast girişimi yapıldı” diyerek Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi bu darbe kalkışmasının en önemli diğer darbelerden en önemli farkının darbeye milletin darbe yapmış olduğunu vurguladı. 

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, bu olaylara en geniş perspektiften bakarak bunların neden yaşandığını anlayabilmemiz için Türkiye’de son 200 yılda neler olduğunu anlamamız gerektiğini ifade ederek gerçek anlamda bu darbe girişiminin neden yaşandığını anlayabilmemiz için de ekonomik politik değerlendirmesiyle bu olayların arkasındaki güç, ekonomi, iktisat, para olaylarının neler olduğunun anlaşılmasının büyük önem arz ettiğini vurguladı.   

SETA Hukuk ve İnsan Hakları Direktörü Yrd. Doç. Dr. Selman Öğüt de “Olayın duygusal boyutu, dini boyutu, kahramanlık boyutunu her zaman her platformda dillendireceğiz. Diri tutacağız ve hiçbir zaman unutturmayacağız” diyerek olayın bilimsel açıdan bu olayın çözümlenmesi noktasında, gerek ekonomik, gerek siyasi, gerek hukuki açıdan nasıl halledileceğinin doğru bir şekilde tefekkür edilmesi gerektiğini altını çizdi.  

Araştırmacı Yazar İdris Kardaş ise “Bu meselede Türkiye’nin neden hedefte olduğunu anlamaya çalışmamız gerekiyor. Güçlü, büyük ve değerli bir ülkeyiz. Nüfusumuz genç, ekonomimiz yükseliyor” diyerek Türkiye’nin İslam’ın demokrasi ile yaşayabileceğini kanıtlayan bir ülke olduğunu ifade ederek temelde bunun hedef alındığını söyledi. İdris Kardaş, 15 Temmuz’la ilgili tahlillerde bulunarak yaşanan sürecin Türkiye ve bölgesindeki etkisinden bahsederek konuşmasını sürdürdü.

Programda Çorumlu 15 Temmuz şehitlerinin yakınlarına şükran plaketi verildi.  


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube