Yayınlanma Tarihi: 14 Ağustos 2017 Pazartesi

Üniversitemizde HÜBTUAM Yetkilendirme Belgesi Töreni Gerçekleştirildi

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından tıbbi cihazların testlerinin yapılması üzerine yürütülen iş birliği sonucunda Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezinin (HÜBTUAM) Yetkilendirme Belgesi başarıyla tamamlandı. Bu kapsamda Üniversitemiz HÜBTUAM’da Diş İmplant Analizi Yetki Belgesi Töreni gerçekleştirildi.

Törene Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lüftiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ve kurum yetkilileri, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ ile çok sayıda konuk katıldı.

HÜBTUAM Müdürü Prof. Dr. Kurtbaş: “'Uluslararası Bir Laboratuvar Olmayı Hedefliyoruz”

Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, “HÜBTUAM olarak, hem şehre hem de bölgeye hizmet etmek için çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti: “Özel sektör ve kamuya hizmet vermenin gayreti içerisindeyiz. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından tıbbi cihazların testlerinin yapılması üzerine yürütülen iş birliği sonucunda Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezinin (HÜBTUAM) yetkilendirme süreci tamamlandı. 30 aylık uzun bir çalışmanın sonunda bu aşamaya geldik. Diş İmplantı testlerinin büyük bölümü yurtdışında yapılıyor ve kaynaklar yurtdışına aktarılıyordu. Artık HÜBTUAM’da da diş implantı mekanik testleri yapılabilecek. Ayrıca Atom Enerjisi Kurumu ve özel firma ile iş birliğinde sterilizasyon çalışması da yapacağız. Bu yaptıklarımız orta vadeli hedeflerimiz arasında bulunuyor. Uzun vadede ise HÜBTUAM’ı uluslararası bir laboratuvar yapmayı hedefliyoruz. Yetki Belgesi’nin verilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Kurum (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz: “Hitit Üniversitesi Türkiye'de Şeker Ölçüm Testlerinin Yapılacağı İkinci Üniversitesi Olacak”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Diş İmplant Analizi Yetki Belgesinin uzun bir çalışmanın ardından Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezine (HÜBTUAM) verildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından HÜBTUAM’a verilen Diş İmplant Analizi Yetki Belgesinin teslim töreninde konuşan Dr. Hakkı Gürsöz, yetki belgesinin verilmesinin bir başlangıç olduğunu belirterek, “Laboratuvar hizmetleri bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Halkımızın kullandığı ilaç ve tıbbi cihazların kontrolleri çok önemli. Geçen yıl 2 milyar 160 milyon kutu ilaç tükettik. Milyonlarca adet tıbbi cihaz kullanıldı ve bunların güvenlikleri çok önemli. Kontrolleri de laboratuvarlar yapıyor. Burada ise üniversiteler devreye giriyor. Hitit Üniversitesi de diş implantlarını mekanik testlerini yapmaya talip oldu. Şimdi ise uzun bir çalışmanın ardından yetki belgesini verme aşamasına geldik. Bu bir başlangıç ve çalışmalarımız genişleyerek devam edecek” diye konuştu. Dr. Hakkı Gürsöz, Türkiye'nin her alanda yerlileşme ve millileşme yönünde adımlar attığını kaydederek “Önümüzdeki günlerde tıbbi cihazlarda yerlileşmeyi arttıracağız. Şu an tıbbi cihazların yüzde 85’i yurtdışından geliyor. Bu tabloyu tersine çevirmek için çalışmalar başlattık. Sanayicilerle görüşmeler yapıyoruz. Bu laboratuvarın tam kapasiteyle çalıştırmak hedefimiz olmalı. Diş implantı mekanik testlerinin yanında şimdi de şeker ölçüm cihazları testlerinin burada yapılması için çalışmalar yürütüyoruz. Şu an bir üniversite ile bu çalışmayı yürütüyoruz. HÜBTUAM Türkiye'de bu testleri yapacak ‘ikinci üniversitesi’ olacak ve alternatif merkez haline gelecek. Yeni ürün grupları ile sayının artmasını istiyoruz” dedi. Dr. Gürsöz,  konuşmasını yetki belgesinin alınması sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ederek tamamladı

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan: “Türkiye’de İlk ve Tek Olarak Bu Laboratuvarı Almaya Hak Kazandık”

Saygı ve selamlama konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan,  “Türkiye’de kampüsü olmayan nadir üniversitelerden biri iken en önemli projelerimden biri de Merkez Laboratuvar idi.  İlk önceliğimiz bu laboratuvar oldu. Bu Merkez için 2012 yılında  koyduğum hedef, kalite odaklı ve standartların dışında işlerin yapılması üzerineydi. 5 yıllık süre içinde böyle bir projenin ortaya çıkması çok sevindirici. Böylesi bir yatırımı, böyle bir iş birliğiyle bir araya getirmek benim için çok gurur verici.” diye konuşarak “Diş İmplant Analizi Yetki Belgesi süreci yaklaşık 3 yıllık bir süreç ve yoğun bir iş gücüyle bu noktaya getirdik. Türkiye’de ilk ve tek olarak bu laboratuvarı almaya hak kazandık” dedi.

Prof. Dr. Reha Metin Alkan,  “Bildiğiniz üzere kısa bir süre önce 11. Kalkınma Planı ile ilgili bir genelge yayınlandı. Genelgenin ana unsuru artık bir bilgi toplumu olunmasına gerektiği, sadece teknolojiyi kullanan değil, aynı zamanda üreten olunması gerektiği de dikkat çeken unsurlardandı” açıklamasında bulundu.  Prof. Dr. Alkan, Kamu-Sanayi-Üniversite (KUSİ) iş birliğinin önemine istinaden rektörlerin ve idarecilerin inisiyatifinden çıkıp yasal bir sorumluluk ya da yükümlülük haline geleceğini ifade ederek kalite olgusunun önemine, nicelik kadar niteliğin de çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Üniversitemizin GreenMetric 2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması sonuçlarına göre Türkiye’den katılan devlet üniversiteleri arasında 3. olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alkan, sadece verilen eğitimin değil, artık çevreye ne kadar duyarlı bir kampüsünüzün olduğu konularının da büyük bir önem kazandığını belirtti.

Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Kamu üniversitelerinin standartlarını yükseltmesi lazım ve öğrenciye büyük imkanlar sunması gerekiyor. Artık her ilde bir üniversite var. Kalite unsurunu ele alarak bir yarış başladı.  Bizde bu yönde çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerini kullanarak artık Üniversitelerin klasik eğitim verme anlayışına ek olarak, katma değeri, Ar-Ge değeri yüksek olan ve teknolojiyi çok yakından takip edebilen yaklaşımlarla bizlerin bu işlere girmesi gerekiyor. Bizler ikinci laboratuvar için hazırlıklarımızı yaptık, altyapımız da hazır.”  açıklamasında bulunarak “Bizler yeni bir Üniversiteyiz. Fakat bizler farklı bir Üniversite olmaya çalışıyor, farklı anlayışlarla çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.” dedi.  Son olarak Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Üniversitelerin üzerinde bir kurum yok. O nedenle Üniversitelerin kurulmasındaki amaç buydu. Çok çalışmalı ve teknoloji üretmeliyiz.” diye konuşarak bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt: “Bu Üniversite Bizim Evladımız Gibi” 

Çorum Milletvekili Lütfıye İlksen Ceritoğlu Kurt, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından HÜBTUAM’a verilen Diş İmplant Analizi Yetki Belgesinin teslim töreninde yaptığı konuşmada, Çorum için attıkları adımda hedefe ulaştıklarını dile getirerek sözlerine başlayan Milletvekili Lütfıye İlksen Ceritoğlu Kurt, “Bu iş birliğinin artarak devam etmesini istiyorum.. İyisi için buradayız. Tıp Fakültemiz için de buradayız. Burası benim evladım gibi. Durmak yok yola devam. Hitit Üniversitesi yeni ama büyük bir üniversite. Çölyak ile ilgili yapacağımız ürün, dünya markası olacak. 2023 ve 2071’e hazırlanıyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan: “Üniversiteler Bir İlin Lokomotifidir”  

Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, üniversitelerin bulundukları illerin lokomotif görevi üstlendiğini belirterek, Hitit Üniversitesinin de bu anlamda Çorum’a çok önemli katkılar sağladığını söyledi. Üniversitemizin gelişiminde Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın büyük rolü olduğunun altını çizen Milletvekili Ceylan, “Rektörümüz, öğrenci sayısı 8 bin olan Hitit Üniversitesini 20 binlere taşıdı. Önümüzdeki süreçte bu rakamın 22 bine ulaşacağını öngörüyoruz. Üniversitenin içerisini doldurmakla beraber tercih edilebilir bir üniversite haline getirdi. Kendisine çok teşekkür ediyorum.” dedi. 

Ceylan, HÜBTUAM'ın kısa sürede Türkiye'ye hatta yurtdışına da hizmet verecek olmasının büyük bir gurur olduğunu, HÜBTUAM bünyesinde ikinci bir test merkezinin kurulması için elinden gelen desteği vereceğini belirtti. Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, “Türkiye’de şu an savunma sanayinde yerlileşme çalışmaları yürütülüyor. Savunma sanayinde yerlilik oranı yüzde 70’lere yükseldi. Artık jet motorları üretiyoruz. Bunları ise bilim insanları yapıyor. İlaçta da yerlilik oranlarının yükseltilmesi için çalışmalar yapılıyor. Şu an ilaçların yüzde 85’i ithal. Bu rakam çok fazla ve aşağılara çekmemiz lazım. Bunu da öğretim elemanlarıyla yapacağız. Hepimizin bir derdi olmalı, dertlenmeliyiz. Ülkemiz için elimizden geleni yapmalıyız.” diye konuştu. “Bizim bizden başka dostumuz yok. HÜBTUAM gibi merkezlerimizi daha rantabl kullanmalıyız.” diyen Ahmet Sami Ceylan,  15 Temmuz hain darbe girişimine değinerek “Milletimiz 15 Temmuz'da dik durmasaydı şimdi başka konular konuşuyor olacaktık. 15 Temmuz’da 300 milyar dolar zararımız olmasaydı 5 yıl sonra başaracaklarımızı 2 yıl sonra yapmış olacaktık. Eğer bu ülkenin başına bir felaket gelecek olursa herkes bundan zarar görür. Burada hepimizi görevler düşüyor.” ifadelerini kullandı. ÖSYM tarafından üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklandığını hatırlatarak Üniversitesimizin öğrenci sayısında da ciddi bir artış olacağını dile getiren Ceylan, Diş İmplant Analizi Yetki Belgesinin alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Çorum Valisi Necmeddin Kılıç: “Çorum’un Önüne Yeni Ufuklar Açılacak”

Vali Necmeddin Kılıç, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile HÜBTUAM arasında tıbbi cihazların testlerinin yapılması üzerine hayata geçirilen iş birliğinin ve alınan yetkilendirme belgesinin çok önemli olduğunu belirterek, “Bu alınan sertifika, Çorum’un önüne hayırlı ufuklar açabilecek bir adımdır.” diye konuştu. Vali Kılıç, Çorum’un tıpkı Türkiye gibi orta gelişmişlik tuzağında olduğuna dikkat çekerek, “Eğer dayandığımız çizgiyi aşarsak önümüzde yeni ufuklar açılacak. Ülkemiz 2023 hedefleri doğrultusunda yüksek teknoloji ürünlerini üretecek. Çorum da orta gelişmişlik tuzağından kurtulabilmek için buna paralel adımlar atmalıdır. Kaldı ki Çorum bunun için sanayi altyapısı oldukça güçlü bir ildir. İleri teknoloji ürünlerinin üretilmesi konusunda entegrasyon sağlanması ve güzel bir sinerji oluşturulması halinde ilimizin özellikle makina sanayi sıçrama yapacaktır”  ifadelerini kullandı.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından Kurum Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Analiz Yetki Belgesini takdim etti.. Ayrıca Dr. Hakkı Gürsöz, HÜBTUAM Müdürü Prof. Dr. İrfan Kurtbaş’a ilk diş implantı numunesini de analiz edilmek üzere teslim etti. 



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube