Yayınlanma Tarihi: 13 Eylül 2017 Çarşamba

“21. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi” Başladı

Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği kapsamında Üniversitemiz ev sahipliğinde  “21. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi” Meslek Yüksekokulumuzda başladı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kongrenin açılış konuşmasını 21. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kılıçarslan yaptı. 

Açılış konuşmasında  Prof. Dr. Ali Kılıçarslan, “21. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresinin açılış törenini kutlamanın heyecanını ve gururunu yaşadığımız bu anlamlı günde, sizleri aramızda görmekten büyük bir onur ve mutluluk duyuyor, hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum.” dedi.

“21. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi kapsamında, ülkemizdeki üniversitelerimizde bilimsel araştırma yapan akademisyenler, sanayide çalışan mühendisler ve sanayicilerimizin bir araya getirildiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Kılıçarslan, bu kapsamda Termodinamik, Isı ve Kütle Transferi, Akışkanlar Mekaniği, Isı Tekniği, Enerji Sistemleri, Enerji Ekonomisi ve Yönetimi, Yakıtlar ve Yanma, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Çevre, Kirlilik ve Kontrol, Yeni ve Temiz Enerji Teknolojileri gibi konularda bilgi paylaşımı ve bilimsel tartışmaların sağlanmasının amaçlandığını sözlerine ekledi.

Kongrenin tamamlanmasının ardından etkinliğin çıktılarının önem arz ettiğini ve bu sonuçlar doğrultusunda değerlendirilmelerin yapılacağını belirten Prof. Dr. Kılıçarslan, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek konuşmasını tamamladı.

Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Türkoğlu ise konuşmasında Dernek hakkında kısaca 1976 yılında kurulan, ısı bilimi ve tekniğinin gelişmesine katkı sağlamayı amaçlayan bir kuruluş olduğunu ifade etti.

“Her biri farklı üniversitelerde düzenlenen kongrelerden 21.sini bugün Hitit Üniversitesinde gerçekleştiriyoruz. İki yılda bir düzenlenen bu kongreler derneğimizin geleneksel bir faaliyeti haline gelmiştir. Birincisini 1977 yılında gerçekleştirdiğimiz kongrelerimiz, Türkiye’nin farklı üniversitelerden ve kuruluşlarından araştırmacıları ve uygulamacıları bir araya getiren önemli bir organizasyon olmuştur.” diye konuşan Prof. Dr. Haşmet Türkoğlu, her yapılan Kongreye yüksek sayıda bildiriyle katılımın olduğunu ve bu kapsamda etkinliğin belirlenmiş olan hedeflere ulaşmadaki hizmetini kanıtladığını belirtti.

Aynı zamanda Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi ile ısı bilimi ve tekniği alanında faaliyet gösteren araştırmacılar ve uygulamacılar arasındaki bilgi paylaşımına katkıda bulunduklarını da ifade eden Prof. Dr. Türkoğlu,  kongrede emeği geçen, maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederek konuşmasını bitirdi. 

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, böylesi anlamlı ve güzel bir etkinliğin bu yıl 21.sinin ilimizde düzenlenmesinden ve Üniversitemiz ev sahipliğinde yapılmasından dolayı hem gururu hem de mutluluğu bir arada yaşadıklarını ifade ederek konuşmasına başladı. 

Şu anda ülkelerin en önemli problemlerinden birinin enerji yönetimi olduğunu, enerji yönetiminin bulunduğumuz çağ itibarıyla çok önemli bir konu olduğuna vurgu yaparak “Bundan sonra değişecek sınırların ve ortaya çıkan/çıkacak savaşların özünde enerjiye sahip olan yerlerde en yoğun şekilde yaşandığı görmek, bunun en somut ifadelerinden biri.” değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Alkan, geleceği belirleyen unsurların enerji, enerjinin yönetimi ve bu anlamda belirlenecek politikaların ülke politikası haline gelmesine olduğunu ifade ederek enerji yönetiminin Ülkemizin bakanlıklar düzeyinde politikası haline geldiğini de sözlerine ekledi.

Üniversitemizde alternatif enerji konusunda yaptığımız çalışmalara ilişkin bilgi paylaşımında bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, şunları söyledi: “1976 yılında kullanılan Meslek Yüksekokulumuzda, bizler trijenerasyon sistemini kurduk. Bizler için çok güç bir sistemdi. Bu sistemin mantalitesini anlatmakta başlarda çok zorlanmıştım. Kararlı ve ısrarlı bir tutumla 400 kwa’lık bir sistemimiz MYO’da faaliyette. Kendi ihtiyacımızı karşılayarak aynı zamanda aylık yaklaşık 25-30 bin elektrik satarak kâra geçmiş durumdayız. Ayrıca inşaatı devam eden Kuzey Kampüsümüzde 1200 kwa’lık güneş enerjimiz de bittiğinde muazzam bir ısı ya da enerji tasarrufu yapacağımızı ümit ediyorum. Bunlara ek olarak, çok kısa bir süre içinde faaliyete geçecek olan 1400 kwa’lık bir sistem olan güneş enerjimizle beraber Üniversitemiz enerji konusunda, ihtiyacının büyük bir kısmını alternatif enerjiden karşılayacak bir üniversite haline gelecek. Bizler kamu üniversitesi olmamıza rağmen ürettiği enerjinin fazlasını da satarak ciddi bir gelir elde etmeye başlayacağız.” 

Aynı zamanda Üniversitemizin diğer çalışmalarından da bahseden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Yeşil kampüs adı verilen TSE’nin bize verdiği bir belge var. Başta enerji verimliliği olmak üzere kullandığımız her şeyin ölçüldüğü bir sistem. Bu yıl, Green Metrics Sıralamasında Türkiye’de 3. cü üniversite olduk. Ayrıca Mühendislik Fakültesi MÜDEK Akreditasyonuna sahibiz ve yeni kurulan üniversiteler için böylesi süreçler çok zor. Bizler sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda dünyanın gelişmiş ülkelerinin üniversitelerinde uygulanan sistemleri, kurumumuzda Üniversitemizde taşıma görevini de misyon edindik.  Bu anlamda epeyce yol kat ettiğimizi düşünüyorum.” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, konuklara çağrıda bulunarak Üniversitemizin akademisyenlerimize BAP Projeleri ve uluslararası etkinlikler kapsamında çok ciddi destekler veriyoruz. Arkadaşlarımızla yapacağınız ortak projelere de desteğimiz devam edecek.  Akademik iş birliklerinin ortaya konulması çok önemli ve bu tür iş birliklerine her zaman açığız. Geri dönüşleri ve somut çıktıları olan bir etkinlik olmasını diliyor emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Protokol konuşmalarının tamamlanması, plaket töreninin gerçekleştirilmesinin ardından son olarak, Kongrenin ilk açılış bildirgesini Prof. Dr. Sadık Kakaç sundu.

“21. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi”nde yapılacak 26 oturumda 184 adet sözlü bildiri,  13 adet poster bildiri sunulacak olup “Endüstride Isı-Akışkan Uygulamaları” ve “Enerji Verimliliğinde Isı Yalıtımının Rolü” adlı konularda 2 panel gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda Prof. Dr. Sadık Kakaç, Prof. Dr. Leonard L. Vasiliev, Prof. Dr. Bakhtier Farouk, Prof. Dr. Ali Koşar, Doç. Dr. Selin Aladağ ve Dr. Boris. V. Kosoy davetli konuşmacı olarak sunum yapacaklardır. 

Ayrıca Kongrenin sosyal programı kapsamında, Amasya şehir gezintisi ve müze ziyaretleri, Çorum Müzesi ve Hattuşa’da (Boğazköy) bulunan müzeler ziyaret edilecektir.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube