Üniversitemizde “Çorum’da Tarihin Tanıkları: Kıbrıs ve Kore Gazilerimiz” konulu söyleşi düzenlendi. Rektörlük Erol Olçok Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorum İl Temsilcisi Muharrem Gül, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bakan, ilimizdeki Kıbrıs ve Kora Muharip Gaziler, öğretim elemanlarımız ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Toplumun her kesimiyle beraber olmak istediğimiz gibi siz gazilerimizle de beraber olmak ve sizlerin bilgi birikimini, tecrübelerini genç nesillere aktarmayı çok önemsiyoruz. Bu anlamda sizlerle yapılacak her türlü çalışmada birlikte hareket etmek istediğimizi belirtmek istiyorum” diyerek Üniversitemiz tarafından bir başlangıç olarak bir kaç yıl öncesinde başlatılan “Çorum’da Tarihin Tanıkları: Kore ve Kıbrıs Gazileri” projesinin sonuçlandığını ve kısa sürede kitap ve dijital ortama aktararak gelecek nesillere aktarılacağını vurguladı.
“Gazilerimizle ne kadar gurur duysak azdır. Bizler sizlerin oluşturmuş olduğu ortamın sonucunda buraları yaşadık. İnşallah bizden sonraki gençlerde bizlerin yaptığı çalışmalarla bu ülkeyi daha ileriye götürecekler” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, zamanın çok hızlı değiştiğine dikkat çekerek “Bundan 40-50 yıl önceki ülkelerin savaşları ile şu anki savaşlar hem şekil hem de içerik olarak bambaşka bir hale dönüştü. Şu anki savaşlar; artık silahlarla, tanklarla, tüfeklerle değil artık para ve dijital dünya ile gerçekleşir hale geldi. Genç kardeşlerimizin şuan da üretilmekte olan kendi yazılımlarımızın, kendi sistemlerimizin, kendi silahlarımızın daha iyilerini üreteceklerine yürekten inanıyorum. Bizlere sadece bu ülkenin değil tüm dünyanın ihtiyacı var. Bizim olduğumuz yerde hep barış ve huzur var olmuştur” ifadelerini kullandı.
Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bakan ise 1699 yılından bu yana Türklerin hep savunma yaptığını ancak, Sakarya Savaşından sonra Türk ordusunun taarruza geçtiğini belirterek “Sakarya Zaferinden sonra tarih döndü. 30 Ağustosta Türk Ordusunun büyük taarruzu başladı. Türk Ordusu şimdi kabına sığmıyor, sınırları zorluyor. Türk Ordusu 1950de Korede, 1974te de Kıbrısta sınırları dışında savaştı. Eğer Türkiye güçlü olmasa sınırın dışına çıkmamız kolay olmazdı. Şimdi ise Türk Ordusu Münbiçte, İdlibte, Afrinde, Aşikada, Halepte, Irakta, Suriyede savaşıyor. Tarih artık döndü. Savunma yapan değil, kabına sığmayan bir ordu var artık” dedi.
15 Temmuz Destanı’na da değinen Dr. Öğr. Üyesi Bakan, 15-20 yıl sonra 15 Temmuzun dünya üniversitelerinde okutulacağını belirterek; "10 sene 20 sene sonra 15 Temmuz dünya tarihinde öyle bir yer alacak ki bir milletin vatan için neler yapabildiğini tüm dünya öğrenecek. Tarihte demokrasi adına yapılmış en büyük destan harekatıdır. 40 sene sonra dünya üniversitelerinin kitaplarında 15 Temmuz anlatılacak" dedi.
Konuşmasında Türkiye’nin pek çok yerinden olduğu gibi Çorum’da da Kore ve Kıbrıs gazilerimizin olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Bakan, Hitit Üniversitesi olarak hem Kore hem de Kıbrıs Gazilerimizin anılarını gelecek nesillere aktarmayı bir milli görev kabul ettiklerini vurguladı. Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen “Çorum’da Tarihin Tanıkları: Kore ve Kıbrıs Gazileri” adlı projenin tarihe ışık tutma açısından büyük önem arz ettiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Bakan, yapılan çalışmanın ilerleyen dönemler için önemli bir dokümantasyon oluşturacağını belirtti.
Düzenlenen söyleşide Gazilerimiz, savaş anılarını ve yaşadıkları ilginç olayları konuklarla paylaşarak ülkemizin geleceği olan öğrencilerimize tavsiyelerde bulundular.