Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2018 Pazartesi

İşveren/İşveren Vekili Eğitimleri Üniversitemiz Tarafından Verilecek

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Üniversitemiz arasında “İş Yerlerinde İşveren Veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim” protokolü imzalandı.  

Gerçekleştirilen protokol imza törenine İş Sağlığı ve Genel Müdür V. Sedat Yenidünya, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan V.  Metin Karaman ve Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörü Prof. Dr. Dursun Ali Köse hazır bulundu. 

Üniversitemiz, 50 Kişinin Altında Çalışanı Bulunan İşyerlerinin İşveren/İşveren Vekili Eğitimleri Verebilmek Üzere Yetkilendirildi

29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik” uyarınca 50 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için, iş sağlığı güvenliği mevzuatında iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimine verilen görevleri (işe giriş ve periyodik muayeneler, tetkikler işyerinde yapılması gerekli ölçümler hariç olmak üzere) Yönetmelikte belirtilen eğitimi tamamlayan işveren veya işveren vekilleri yürütebileceklerdir. 

Bu kapsamda yapılan protokol ile Üniversitemiz, 50 kişinin altında çalışanı bulunan işyerlerinin işveren/işveren vekili eğitimleri verebilmek üzere yetkilendirildi. 

Üniversitemiz tarafından verilecek olan sertifika programı 21.05.2018 tarih ve 230427 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İşyerinde İşveren/İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik Değişiklik Yapılmasına dair” yönetmeliğini dayanak almaktadır. Programa başvurmak için ise 18 yaşından büyük olmak dışında herhangi bir başka koşul da aranmamakla beraber, az tehlikeli iş kolunda; eczaneler, lokantalar, oteller, okullar, yurtlar, perakende mağazalar, marketler, apartmanlar, eğitim kurumları, büroda hizmet verenler (avukatlar, muhasebeciler, gümrükçüler, emlakçılar, reklam ajansları…)  basit tarzda tekstil imalatı ve gıda imalat ve satış işleri, vb. işyerleri yer almaktadır.

İşveren/işveren vekili eğitimlerine katılan katılımcıların başarılı olması için 100 puan üzerinden en az 50 puan almaları gerekmektedir. Sınavdan 15 gün sonra “Sınav Sonuç Belgesi” internette yayımlanacak ve sınav sonuçları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirilerek, İSG Hizmetlerini üstlenmek isteyen ve sınavı kazanan işveren/işveren vekilleri İSG-KATİP sistemine internet üzerinden elektronik olarak kayıt yaptırıp iş yerlerindeki İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan: “Ülkemizde 1.005.866 Adet 1-50 Kişi Çalıştıran İşyeri Mevcut”

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, ülkemizdeki toplam 1.745.161 işyerinin 1.005.866 adedinin 1-50 kişi çalıştıran işyeri olduğunun altını çizerek toplam 13.680.505 çalışanın 4.217.562’lik kısmının da 1-50 kişi çalıştıran işyerlerinde yer aldığını vurguladı. 

Yapılan protokol sonrasında Üniversitemiz tarafından işveren/işveren vekilli için uygulanacak olan 16 Saatlik Uzaktan Eğitim ile “İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimleri verileceğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizin yürüteceği sertifika programıyla az tehlikeli iş kolunda; işe giriş ve periyodik muayeneler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekillerince yürütülmesinin önünün açıldığını belirtti. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, eğitimlerde başarılı olup belge alanların T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yapacağı “İSG Vekili Sınavına” giriş hakkı kazanacaklarını söyleyerek böylelikle 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iş tanımında yer alanların kendi işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerinin altını çizdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan: “C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı” Kursumuz Bölgede Tek Olma Özelliğini Koruyor”

Üniversitemiz tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) çalışmalarının ciddiyetle yürütüldüğünü ifade ederek Üniversitemiz bünyesinde toplam 11 İSG uzmanının görev yaptığını ve İSG Koordinatörlüğü’nün de çalışmaları yakından takip ederek destek verdiğini belirtti. 2015 yılından bu yana Üniversitemizde öğrenim gören tüm teknik bölüm öğrencilerine zorunlu, sosyal bölüm öğrencilerine ise seçmeli olmak üzere en az bir dönem için 2 saatlik olmak üzere İSG derslerinin müfredata eklendiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu sayede ileriki yaşamlarında işveren veya işçi olarak sektöre katılacak olan öğrencilerimizde İSG kültürünün oluşturulmasına katkı sağlamanın hedeflendiğini belirtti.

Bugüne kadar 500’ün üzerinde katılımcıya eğitim veren “C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı” Kursumuzun bölgede tek olma özelliğini koruduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, programımızda eğitim alan katılımcılarımızın %60’lık bir oranla (Türkiye ortalaması 2017 yılı için %8) sınavdan başarılı olduklarını vurguladı. Kursun alanlarında uzman 16 İSG Eğiticisi ile birlikte faaliyetlerine başarıyla devam ettiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Alkan, İSG eğiticilerimizin protokolü yapılan işveren/işveren vekili eğitimlerimize de katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. konuşmasının devamında yeni göreve başlamasından dolayı İş Sağlığı ve Genel Müdür V. Sedat Yenidünya’ya hayırlı olsun dileklerini iletti.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube