Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2018 Pazartesi

Uluslararası Akademik Yayın Sayımız Her Geçen Gün Artıyor

Üniversitelerin nicelikleri ile ilgili olarak, başta sıralama (ranking) kuruluşları olmak üzere pek çok farklı kaynak tarafından ulusal ve uluslararası düzeyde yayın, proje, kütüphane gibi çeşitli alanlardaki nitelik ve yeterlilikler sayısal olarak karşılaştırma yapılarak kamuoyu ile paylaşılmaktadır. 

Bu kapsamda Üniversitemiz gelişimini sürdürmekle beraber, geleceğe yönelik vizyonunu ve akademik politikalarını belirlemede QS World University Rankings, URAP (University Ranking by Academic Performance), Webometrics ve GreenMetric gibi bağımsız kuruluşların ölçülebilir kriterlere göre yaptığı değerlendirmeleri önemli birer bilgi kaynağı olarak önemsemekte ve bunları kamuoyu ile paylaşmaktadır. Zira bu sıralamalar, üniversiteler için kamuda şeffaflık ve hesap verebilirliğin araçlarından biridir.  

Sosyal, fen, teknik, sağlık bilimleri ve sanat konularında makaleleri ve atıfları listeleyen ve SCI/SCI-Expanded, SSCI ve AHCI’ya erişim sağlayan veri tabanı olan Web of Science verilerine göre, Üniversitemiz öğretim elemanları tarafından hazırlanan makale sayısı 2017 yılında da artmaya devam etmiştir. Bundan sadece bir kaç yıl önce, 2014 yılında Web of Science tarafından ülkemizdeki üniversitelerin öğretim elemanı başına düşen yayın sayısını dikkate alarak yaptığı sıralamada Üniversitemiz; 103 Devlet üniversitesi içerisinde 53. sırada yer bulmuşken; bir süre önce açıklanan 2017 yılı faaliyetlerine ait Raporda, içlerinde köklü üniversitelerimizin de yer aldığı 107 Devlet üniversitesi içerisinde çok büyük bir başarı göstererek 15. sıraya yükselmiştir.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Yönetimi devraldığımız günden beri üniversitemizi bir “marka” haline getirmeye, bir dünya üniversitesi yapmaya çalışıyoruz. Bunun için öncelikle başta laboratuvarlarımız olmak üzere alt yapı çalışmalarına yöneldik. Bunu, öğretim elemanlarımıza sağlamaya çalıştığımız diğer akademik imkânlar takip etti. Bunlar da beraberinde başarıyı getirdi. Hiçbir şey bir anda olmuyor; ama süreci kısaltıp en kısa zamanda en iyi kalıcı çıktıları elde etmenin peşinde koştuk. Artık her geçen gün adımız bir bağımsız sıralamada üst sıralarda anılıyor. Tabi bu da bizim doğru yolda olduğumuzu ortaya koyuyor. Üniversite olarak yakaladığımız bu başarı, öğretim elemanlarımızın akademik yetkinliğinin ve niteliğinin açık bir göstergesidir. Amacımız bilim dünyasına bir şeyler katmak; Üniversitemizi, ilimizi ve nihayetinde ülkemizi bilim ve teknolojide daha ilerilere taşımaktır. Üniversitemizde kalitenin ve niteliğin konuşulması, bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğimizi ortaya koymaktadır. Elbette ki bundan sonraki hedefimiz çıtayı çok daha yukarılara çıkarmaktır. Herkes gibi biz de işimizi yapıyoruz. Göstergeler de işimizi iyi yaptığımızı ortaya koymaktadır” dedi. 


Hitit Üniversitesi Rektörlüğü


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube