Yayınlanma Tarihi: 16 Şubat 2018 Cuma

“Madde Kullanımı ve Bağımlılıkla Mücadele” Konulu Konferans Düzenlendi

“Madde Kullanımı ve Bağımlılıkla Mücadele” konulu konferansa geçilmeden önce Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu (BMİKK)  Şubat ayı toplantısı Üniversitemiz Rektörlük Toplantı Salonu’nda Çorum Valisi Necmeddin Kılıç’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Yapılan toplantının ardından Erol Olçok Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz “Madde Kullanımı ve Bağımlılıkla Mücadele” konulu sunumunun ilk kısmında ‘Maddenin Kötüye Kullanımı ve Bağımlılığı” konusunu ele alarak bağımlılık yapan maddenin beyni hedeflediğini söyledi.

Prof. Dr. Dilbaz, insanın en büyük zafiyetinin haz olduğunu ve bir ömür boyu huzurun yerine anlık huzurun tercih edildiğini belirterek gençlerimizin bu konuda çok iyi bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Dilbaz, sigara kullanımına başlamakta en büyük etkenin arkadaş olduğunu ve henüz “hayır” demeyi bilmeyen genç yaşlarda bağımlılığın ortaya çıktığı bilgisini vererek ilk yapılması gerekenin gençlerimize uygun görmedikleri davranışlara “hayır” demeyi öğretmek olduğunu sözlerine ekledi.

“Bağımlılık, bir beyin hastalığıdır. Bir davranış bozukluğudur, bir hastalıktır.” diyen Prof. Dr. Dilbaz,  bağımlılığın ergenlik ve çocuklukta başlayan gelişimsel bir hastalık olduğunu ifade ederek dolayısıyla hedef kitlenin ergenler ve gençler olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Dilbaz, madde kullanan kişilerde beynin sadece yapısal olarak değil, işlevsel olarak ta bozulduğunu ve bağımlılık gelişmeden bunu durdurmanın gerekliliğine dikkat çekti. Bu bağlamda, bağımlıların madde kullanımını bırakmalarının zorluğu üzerinde durdu.

Sunumunun ikinci bölümünde Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz, “Ergenlik (Gençlik) Dönemi”nde madde kullanımına başlama nedenleri üzerinde durarak bunun nedenlerini şöyle sıraladı: “Merak, arkadaş baskısı, problemleri unutmak ve olduğundan daha iyi hissetmek .” 

Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz sunumunda risk etmenlerine, çok boyutlu soruna, aile ve yakın çevrenin dikkatine, ailelere ve gençlere verilebilecek önerilere yer verdi.

Ailelere öneriler de bulunan Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz, “Dinleyin, konuşun, yargılamayın, tehdit etmeyin, sorgulamayın, öğüt ve emir vermeyin, örnek olun, arkadaşlarını tanıyın. Açık olun, öğrenmesine yardım edin, hayır demesini öğretin. Sevin ve sayın” dedi. Ayrıca gençlere de tavsiyelerde bulunarak “Kendinize bir hedef belirleyin. Enerjinizi o hedefe varmak için kullanın. Herkesin zayıf yanı mutlaka vardır. Önemli olan bunu bilmek ve onu kontrol edebilmektir. Çünkü her problemin bir çözümü mutlaka vardır.” dedi. Prof. Dr. Dilbaz, “Yasaklayarak, kısıtlayarak, baskı kurarak çocukların zararlı maddelerden uzak tutulamayacağını vurgulayarak “Çocuklarımızı madde kullanımından korumak ancak onları sorumluluklarının bilincinde olan, sorunlarına çözüm getirebilen, özgüven ve bağımsızlık duyguları gelişmiş bireyler olarak yetiştirmemizle mümkündür” dedi. 

“Madde Kullanımı ve Bağımlılıkla Mücadele” konulu konferansta soruların cevaplandırılmasının ardından Çorum Valisi Necmeddin Kılıç ve Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından Prof. Dr. H. Nesrin Dilbaz’a plaket takdiminde bulunuldu.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube