Yayınlanma Tarihi: 29 Mart 2018 Perşembe

Rektörümüz Saraylım Tarım Soğuk Hava Depoları Tasnif ve Paketleme Tesislerinde İncelemelerde Bulundu

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretler çerçevesinde organize sanayi bölgesinde yer alan Saraylım Tarım firmasına ait soğuk hava depolarını inceleyerek tesisler hakkında bilgiler aldı. 

Tesisler hakkında bilgi veren Saraylım Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ilıca, tesislerin sahip olduğu teknoloji yönüyle Türkiye’nin en modern soğuk hava deposu doluğunu ve dinamik kontrollü atmosfer sistemi olarak bilinen bu teknolojiden Türkiye’de iki tane bulunduğunu vurgulayarak “Meyve çekirdeği ve kabuğundan sensörler aracılığıyla aldığımız sinyallerle oda sıcaklığı, oksijen miktarı, karbondioksit oranı, azot düzeyi, nem değerleri gibi tüm verileri elektronik ortamda izliyor, meyvenin anlık ihtiyacına göre oda şartlarını düzenliyoruz. Bu işlemlerde hiç bir kimyasal kullanmıyor, tamamen teneffüs ettiğimiz havayı kullanıyoruz. Elektronik cihazlarla havayı ayrıştırarak istediğimiz değerleri yakalıyoruz” dedi.

Meyvenin çeşidi, hangi şartlarda hasat edildiği, hasat-depolama arasında geçen süre, meyvenin yetişdiği bölgenin iklim şartları gibi pek çok etkenin meyve depolanma şartlarını etkilediğini ifade eden Mustafa Ilıca, “Bu şartları bize en gerçekçi olarak bildiren ise meyvelerden sensörler aracılığıyla alınan sinyallerin elektronik cihazlarda değerlendirilmesi sonucu elde edilen verilerdir. Yani her odanın değerleri, içerisindeki meyvenin özelliklerine göre değişmektedir” diyerek bu sayede klasik depolarda 6-7 ay olan muhafaza süresinin 14 aya çıktığını belirtti. Ilıca, depolama hedeflerinin 14 bin tona ulaştırmak olduğunu da sözlerine ekleyerek amaçlarının ülkemizi ekonomisine katkı sağlamak ve Çorum tarımında lokomotif bir rol üstlenmek olduğunu söyledi.

Üniversitemizden emekli öğretim görevlisi Ali Ilıca da tesiste bulunan makina ve depoların çalışma düzeni, kapasiteleri ve öne çıkan özellikleri hakkında bilgi verdi. Ali Ilıca, bahçelerden elma almadan önce laboratuvarlarda pestisit analizleri yaptırdıklarını ve yasaklı ilaç kullanılan hiç bir meyvenin depolarına girmediğini ifade ederek kendi çocuklarına insan sağlığına son derece duyarlı olduklarını belirtti. Ali Ilıca, Saraylım Tarım olarak Üniversitemize kapılarının her zaman açık olduğunun altını çizerek üniversite-sanay işbirliği çerçevesinde her türlü ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını vurguladı. 

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan da böyle bir tesisin ilimizde olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek Üniversitemizden emekli öğretim elemanının bu proje içerisinde yer almasından dolayı gurur duyduğunu vurguladı.

Elma üretiminin Niğde, Karaman, İsparta gibi şehirlerdeki kadar fazla olmadığı halde Türkiye’nin en modern tesislerinin ilimizde olmasının önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, ilimizin sanayi ve Ar-Ge bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek toplumların gelişmesinde üniversitelerin vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizdi. Üniversitemizin imkânlarının her geçen gün arttığını ve sahip olduğu bilgi birikimini ilgili sektörlerle işbirliği yaparak bulunduğu coğrafyaya en fazla faydayı sağlama ve her anlamda değişim ve dönüşümün öncüsü olmaya gayret ettiğini ifade etti. Üniversitemizin Ar-Ge çalışmalarına ve üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem verdiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu kapsamda en gelişmiş profesyonel cihazların yer aldığı bir laboratuvar oluşturulduğunu, tecrübeli öğretim elemanları ve Teknokentimiz ile sanayicilerle her türlü ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını vurguladı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube