Üniversitemiz ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası arasında Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (HÜBTUAM) Sanayi Odaklı Lisansüstü Tez İş Birliği Protokolü imzalandı.
Törene Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlknur İnam, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başarahıncal, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Çorum Temsilcisi Prof. Dr. İrfan Kurtbaş ve çok sayıda davetli katıldı.
İmza töreninin açılış konuşmasını Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Çorum Temsilcisi ve Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İrfan Kurtbaş yaptı.
Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, KÜSİ’nin amaç, vizyon ve misyonuna ilişkin yaptığı konuşmasında, Üniversitemizin bu anlamda Türkiye’ye örnek teşkil edecek çalışmalar yaptığına değinerek konuşmasında şimdiye kadar yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında da açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Kurtbaş konuşmasında kamu sanayi iş birliğinin öneminden bahsederek şöyle konuştu: “KÜSİ kapsamında ülke olarak hem zihinsel hem de fiziksel dönüşüm sürecine şahit olmanın heyecan ve gururunu yaşamaktayız. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde teknolojik dönüşümlerin lokomotifi olarak nitelendirilen Kamu, Üniversite ve Sanayi iş birliği, son on yıldır ülkemizde de öncelikli alanlardan birisidir. Bu özlemle beklenen ve gurur verici bir durumdur. Bilindiği gibi emek ağırlıklı bir sanayiden teknolojik ağırlıklı bir sanayiye geçişin olmazsa olmazı Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğidir. Burada kamunun-üniversitenin ve sanayinin var olması ya da bunların kendi içerisinde güçlü yapılara sahip olması tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Bilindiği gibi toplumsal refaha, bu üçlünün etkin ve sürdürülebilir iş birliği içerisinde olması katkıda bulunmaktadır. Bu iş birliğinin sürdürülebilir olmasının devlet ve hükümet politikalarına bağlı olduğu tecrübelerle sabittir. Bu bakımdan özellikle devlet politikasının uygulama ve denetleme birimi olarak ülkemizde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üstlenmiş olduğu misyonu büyük bit gayret ve heyecanla yürütmektedir.”
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başarahıncal ise konuşmasına “Tarihi bir imza törenine eşlik ettiğiniz için hepinize saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek başladı.
Başarahıncal, kamu, sanayi ve üniversite iş birliği için büyük çalışmalar yaptıklarını ve HÜBTUAM için çok çaba sarf ettiklerini dile getirerek “Tüm Üniversitemiz bize kapılarını açtı. Türkiye’de örnek sayılabilecek işler yaptık. Her gün bir adım daha fazla atmak zorundayız. Bizler Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Biz sadece aracılık yapıyoruz. Bundan sonrası öğrencilerimize, akademisyenlerimize ve sanayicilerimize düşüyor. Üniversitemizle birlikte çok sıkı çalışıyoruz ve Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a fedakarlıklarından dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum.” diyerek konuştu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlknur İnam ise konuşmasında, “Bakanlık olarak Kamu Sanayi ve Üniversite İş Birliği (KÜSİ) çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. Amacımız ÇARGEG uygulamasını örnek uygulama olarak anlatabilmek ve bu uygulamayı diğer illere, üniversitelere ve sanayicilere örnek olarak göstermek. Kişisel çabalarla değil, bu çalışmaların kurumsal yapılar haline dönüşmesini istiyoruz. Diğer üniversitelerimizde yaygınlaşması için elimizden geleni yapacağız. Biz Bakanlık olarak, illerimize gittiğimizde geniş çerçeveden bakıyoruz. Üniversite ve sanayicilere dokunan faaliyetler yapıyoruz.” diyerek “Çorum, lider iller takipçisi kategorilerinden. Bu özel sektör, Ar-ge merkez sayısı arttırılabilir ve sanayicilerin sorunlarının çözümüne yönelik lisansüstü tezler yapılabilirse, Çorum’un yerini daha üst sıralara taşıyabiliriz. Bakanlık olarak, yürüttüğümüz faaliyetlerle her zaman yanınızdayız. Her türlü iletişim kanalına açığız. Bu iş birliğinin herkese hayırlı olmasını diliyorum. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Çorum'daki üniversite-sanayi arasındaki bağ, diğer illere nazaran çok daha iyi görünüyor. Bu inanç ve karşılıklı güvenle çok daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyorum.” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan konuşmasına üniversitelerin misyonunun ihtiyaçların artmasıyla giderek değiştiğini açıklayarak “Üniversite denilince ilk akla gelen standart algı, eğitim verilmesidir. 9.yy.da ilk üniversitelerin İslam coğrafyasında kurulmasıyla başlayan süreç, Humbold tarafından geliştirilen bu ikinci kuşak modeli olan üniversite modeli hakim olmuştur. Humbold’un ortaya koyduğu Alman üniversite modeli ‘Bilim, bilim içindir.’ anlayışını uzunca bir süre odağına almıştır. 21.yy.da ihtiyaçların değişmeye başlaması ve toplumundaki tüm dönüşümlerin beraberinde farklı anlayışlar gündeme gelmesini zorunlu kılmış ve 3. kuşak üniversite adı verilen üniversite anlayışı ortaya çıkmıştır. MIT, Harvard ve Stanford Üniversitesi gibi başlıca üniversiteler bu yaklaşımın başlıca temsilcileri. Buradaki anlayış şu ki Çorum’un yaklaşık 800 akademisyeni var, yani Çorum’un 800 tane bilimsel danışmanı var. Türkiye’nin yaklaşık 200 bine yakın akademisyeni var, bu da demektir ki Türkiye’nin 200 bin bilimsel danışmanı var. Türkiye’de şu anda yeni kurulanlarla beraber 200 üniversite var, bu da şu demektir ki Türkiye’nin 200 tane Ar-Ge merkezi var demektir. Eğer biz bunu bu şekilde konuşlandırırsak. Yeni olmanın avantajıyla bizler büyük üniversitelerin yıllar sonra yaptıklarını ilk başta yaptık. HÜBTUAM bizim yeni olarak yaptığımız ilk yapımız. Biz bu merkezimizde 50-60 milyon yatırımla 100’e yakın cihazımızı temin ettik ve biz bu bina daha yapılırken Gebze’de kalite yönetimi eğitimleri aldırdık. Silikon Vadisi’ni, dünyanın Ar-Ge merkezi haline dönüştüren ana unsur, Stanford Üniversitesi’dir ve burası üniversitelerle dünyanın hakimi haline gelmiştir. Bizler artık Bakanlıkla aynı dili konuşur hale geldik. Üniversitelerimizden beklentiler değişti. Sabırla ve sebatla düşünülmesi gereken işler bu işler. Bizler yaptığımız bu çalışmayla, Üniversitemizin sahip olduğu bilgi birikimini, tecrübeyi, devletin bizlere sağladığı imkanları, özel sektörle ve sanayiyle bir araya getirmeye ve bunları katma değeri yüksek ürünler başta olmak üzere bizim refahımıza dönüşecek her türlü imkanı, çözümü ve ara yolu bulmaya gayret ediyoruz. Yaptığımız çalışma da bunlardan bir tanesi. Şimdiye kadar TSO ile birlikte omuz omuza çalıştık. Üniversitemiz ve Çorum güzel bir entegrasyon sağladı. Eminim çok ciddi yollar kat edeceğiz. Bizler hazırız bu işe. Bu anlaşma Türkiye için pilot bir anlaşma olarak başlasa da hep beraber güzel yol kat edeceğiz. Bizim desteğimiz tam, Üniversite olarak üzerimize düşeni her zaman yapacağız. Bundan sonra da güzel çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, “Çorum’da yapılan güzel ve özel yapılan işlerden sadece bir tanesi bugün yapılan çalışma. Çorum, dinamik bir il. Türkiye’de kendi gayretiyle ve iç dinamikleriyle bir yere gelen nadir illerden bir tanesi. Dünyanın 41 ülkesine fabrika yapabilen bir teknolojiye sahip bir il. Sanayisini bir yere getiren bir il ve milli geliri oldukça iyi. Merkez bankasının verilerine göre tasarruf miktarı muhteşem. İlde iç sermaye de var. İlin fırsatları ve güzelliklerine gelirsek, insan yapısındaki müteşebbis ruh çok önemli. Bu devam da ediyor. Elimizdeki kuvvetli bir argüman da Üniversitemiz yani ciddi bir beyin birikimimiz var. Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum için büyük bir şans. Çorum’da üniversite-sanayi iş birliği örnek bir düzeyde. Yapılan böylesi çalışmalarla Türkiye, yakın gelecekte dünyanın en kuvvetli devleti olacak. Çorum, yarınların güçlü Türkiyesine taşınacak.” diyerek konuşmasını bitirdi.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başarahıncal, Sanayi Odaklı Lisansüstü Tez İş Birliği Protokolü’nü imzaladılar.
Sanayi Odaklı Lisansüstü Tez İş Birliği Protokolü ile Üniversitemiz bünyesindeki enstitülerde lisansüstü eğitim yapan öğrencilere kamu ve sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda lisansüstü tez yaptırılması amacıyla Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) kapsamında kurumlar arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.