Yayınlanma Tarihi: 29 Mayıs 2018 Salı

“HİTÜ Çocuk Üniversitesi 2018” Etkinlikleri Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan başkanlığında, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam ve öğretim elemanlarımızın katılımıyla Üniversitemiz Rektörlük Senato Salonunda “Çocuk Üniversitesi” projesi kapsamında bir basın açıklaması düzenlendi.

Toplantıda Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan yaptığı konuşmada, daha önce iki kez düzenlenen ve bu yıl 3.cüsünün düzenleneceği Çocuk Üniversitesinin bu yıl içeriğinde farklılıklar olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Alkan, Çocuk Üniversitesinin bu yıl TÜBİTAK’tan destek alarak bir proje kapsamında yapılacağını ifade ederek “İki yıldır öğretim elemanları ve idari personelimizin üstün gayretleri sonucu başarıyla gerçekleştirilen, yoğun talep gören ve üçüncüsünün yapılmasına karar verilen HİTÜ Çocuk Üniversitesinin bu yıl TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programları kapsamında desteklenen projeler arasında yer alıyor. Bu ne kadar doğru bir iş yapıldığının göstergesi. Bu yıl daha fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Bu projenin desteği ile öğrenci sayısını 100’e çıkardık. Öğrenci katkı payının da 50 TL’ye indirildi ve 10 çocuktan ise burs kapsamında ücret alınmayacak. Projenin desteği ile bu yıl eğitimlerde daha fazla materyal kullanılabilecek. 60’a yakın akademisyenimiz, özveriyle bu projede karşılıksız olarak görev alıyor. Bu projemizde yer alan ve emek veren tüm öğretim elemanlarımıza çok teşekkür ediyorum.” 

Sadece yükseköğrenimi değil, ilimizde bulunan her kurumu doğal paydaş hissettiklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Bilim, bilim için değil, bilim insanlık için anlayışıyla hareket edip insanımızın hizmetindeyiz. Ülkemizde 80 milyon insan yaşıyor ve bu sayının 3/1’ini çocuklar oluşturuyor. Geleceği düşünen insan, insan yetiştirir.” dedi.  Bir zamanlar  bilim dilinin Türkçe olduğunu ve günümüzde bilim dili olarak İngilizce’nin kullanılıyor olmasına değinerek bunun nedenini bilimin hangi ülkede gelişiyorsa o dilde geliştiğine bağlayan Prof. Dr. Alkan, “Çocuklar bizim geleceğimizi şekillendirecekler. Geleceği şekillendirmek ve gelecekte söz sahibi olmak istiyorsak teknolojiyi ve bilimi üretmek zorundayız. Geleceği şekillendirmek istiyorsak her konuda lider olmak zorundayız. Gençlerimizi, çocuklarımızı bir davası olan ve bu dava uğrunda kendini geliştiren, en az bir yabancı dili olan insanlar olarak yetiştirmek zorundayız. Z kuşağı dediğimiz bu çocuklarımızı doğru motive edersek yapamayacakları hiçbir şey yok.” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Alkan geleceği şekillendirmekte vizyon sahibi olmanın önemine istinaden şu açıklamalarda bulundu: “ABD’de bir araştırmaya göre,  öğrencilerini henüz olmayan mesleklere göre hazırlayıp %65’inin bu olmayan işlere göre yetiştirildiği ve keşfedilmemiş teknolojiyi kullanılmaları ve problem olarak belirlenmemiş problemleri çözmeleri sağlanıyor. Bu muazzam bir vizyon. Hitit Üniversitesi de hiçbir zaman kampüsün ardından giden ya da basit işlerle uğraşan bir üniversite olmadı. Bizim hedefimiz bir dünya üniversitesi olmak derken böylesi bir vizyona sahip olmak demekti. Bu çalışmalarımızdan biri de Çocuk Üniversitesi. Bu çalışmanın temelinde yatan unsur, geleceği şekillendirmek istemekten geçiyor.” 

Son olarak başvurular hakkında açıklamalarda bulunarak Çocuk Üniversitesi için başvuruların başladığını, 4 Haziran 2018 tarihine kadar süreceğini ve kesin kayıtların ise 5-8 Haziran 2018 tarihinde yapılacağını kaydeden Prof. Dr. Alkan, eğitimlerin ise 18-29 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirileceğini belirterek eğitimlerde; Anatomiye Giriş, Arkeoloji Atölyesi, Birlikte Şarkı Söyleyelim-Eğlenelim, Çocuklar İçin 3D Tasarım Atölyesi, Deneylerin Renkli Dünyası, DNA Okulu, Ebru Atölyesi, Elektronik-Robotik Atölyesi (Scratch Atölyesi, Çocuklar İçin Kodlama Atölyesi), Matematikçiler Gizemli Sayıların Peşinde, Mikropların Dünyası, Nano Dünyaya Yolculuk, Nöro-görüntüleme Teknikleri, Pratik İngilizce ve Drama Atölyesi, Robotlar Artık Hayatımızda, Seramik Atölyesi, Uçaklar Hakkında Merak Ettiklerimiz, Yaşam Boyu Spor, Oyunla Spor Öğreniyorum, Yaratıcı Sanat Atölyesi başlıkları altında etkinlikler düzenleneceğini vurguladı. 

Aynı zamanda, Çocuk Üniversitesinin ardından “Anne Üniversitesi” projesi dahilinde bir çalışma yapmayı da planladıklarını ifade eden Rektörümüz Prof. Reha Metin Alkan, bir ailenin şekillenmesinde ana unsurun anne olduğunu ifade ederek bu etkinliğin de Eylül ya da Ekim ayı gibi planladıklarını açıkladı.

Daha önce olduğu gibi Hitit Üniversitesi “Çocuk Üniversitesi” projesi kapsamında; çocuklara bilim, sanat ve spor alanlarında akademisyenlerin de katkıları ile eğitim verecek. Eğitim ve araştırma alanında yaptığı çalışmaların yanı sıra “üniversitelerin bulunduğu ile ve bölgeye bilimsel, kültürel, sosyal ve ekonomik katkı sağlama” misyonundan hareketle birçok etkinliğe imza atacaktır.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube