Yayınlanma Tarihi: 04 Mayıs 2018 Cuma

Girişimcilik Zirvesi ve Melek Yatırım Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz tarafından Bahar Etkinlikleri ve Mezuniyet Töreni kapsamında “Girişimcilik Zirvesi ve Melek Yatırım Paneli” düzenlendi.

MYO Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ali Kılıçarslan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Çolak, iş dünyasının temsilcileri, genç girişimciler, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz katıldı.

Programın moderatörlüğünü Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Faruk İnaltekin yaparken panelist olarak Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü V. Hakan Ertürk, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ve Dünya Melek Yatırım Genel Sekreteri Baybars Altuntaş yer aldı.

Panelde konuşan AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, çalışmanın üniversite-sanayi işbirliğinin örnek bir modeli olduğunu söyledi. Çorum’un milletvekili olmaktan gurur duyduğunu belirten Ceritoğlu Kurt, “Çorum Milletvekili olmaktan gurur duyuyorum. Çorum en iyisine layık. Biz işsiz üniversiteli istemiyoruz. İmkanlarımız ölçüsünde elimizden geleni yapmak istiyoruz. Ancak insanlar kendi kaderini kendisi yaratıyor, beklemektense çaba göstermek gerekiyor” dedi.

Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür V. Hakan Ertürk ise konuşmasında 2011 yılından bu yana nasıl destekleme yapabiliriz diye bir çalışma içinde olduklarını, bu çalışmalar çerçevesinde melek yatırımlarına vergi esnekliği sağladıklarını vurguladı. Melek yatırımcılara lisans verdiklerini ve bunu her önüne gelen melek yatırımcı olmasın amacıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Ertürk, bu yatırımcıların belirli kriterlere sahip olmasını istediklerini vurguladı. Yapının gelişmesinde katkı sağlayan Çorum’u kutladığını belirten Ertürk, Anadolu’daki 3. ağın Çorum olduğunu da dile getirdi.

Girişimcilerin %70’inin battığını ifade eden Hakan Ertürk, bu sistemle riskin paylaşıldığını, girişimin %75’inin vergi matrahlarından düşülebildiğini anlattı. Hükümetin önemli bir katkı sağladığını da sözlerine ekleyen Hakan Ertürk, “Bu yatırımlar KOSGEB ve TÜBİTAK inovasyon desteğini de almışsa %100 garanti altında. Burada kuracağımız ağ, girişimci için bir kapı olacak. İnsanların Amerika’ya, Avrupa’ya ulaşması için bir giriş olacak. Girişimcinin riskini melek yatırımcımlar da üstlenecek ve girişimin doğru yönde ilerlemesi için destek olacaklar” dedi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal da “Melek yatırımı bizlerin aklının ermediği yeni teknolojiye yaklaşım olarak görüyoruz. Kim yaparsa yapsın ülke adına yapılan bir proje bile ülke meselesidir” diyerek gelecek fikirlerin ticaret hayatına dönüşmesi için arada bir iletişim olması gerektiğini belirtti. Melek yatırım ağının kurulması ile kimsenin kimseyi tanıtmadığı ama sistemin ilerlediği bir yapı olacağını söyleyen Başaranhıncal, “Ticaret ve Sanayi Odaları ticari konularda bulunamaz ancak fikirleri sermaye sahibi iş adamlarına ulaştırma görevine talibiz. Öğrenciler bu konuda bize rahatlıkla ulaşabilirler. Fikirlerle ilgili neler yapılmış görüşerek bu fikri olgunlaştırabiliriz. Ekonomik alanda bölge ayrılığı yapmamamız lazım. Biz Türkiye olarak hareket etmeliyiz. Yozgat ta bizim Kayseri de bizim. Bu bir geçiş süreci göreve talibiz” dedi.

Dünya Melek Yatırım Genel Sekreteri Baybars Altuntaş ise bu panelin 1950-60’lı yıllarda yapılsaydı etkinliğin adının muhtemelen “Girişimcilik Zirvesi” değil “İcat Çıkarma Zirvesi” olacağını ifade ederek o zamanlarda icar çıkarmanın önemli olduğunu belirterek mucitlerin icatlarını piyasaya sürmeleri için de özel bir beceriye de ihtiyaçları olmadığını vurguladı. “Çünkü o dönem de yeni ne varsa, ne icat ederseniz tüketici onu tüketmeye hazırdı. İcat et ve sat. Fakat bugün artık öyle değil. Bugün icattan ve mucitten kimse bahsetmiyor. Herkes inovasyondan bahsediyor çünkü hemen hemen icat edilmesi gereken her şey icat edilmiş durumda” diyen Altuntaş 21. yy’ın girişimcilik yüzyılı değil akıllı girişimcilik yüzyılı olduğunu vurgulayarak artık herkesin girişimci olduğunu dile getirdi.

İcatla inovasyon arasında çok önemli bir oyuncu olduğunu ve buna “Girişimci” adı verildiğini ifade eden Baybars Altuntaş, girişimcinin icadı piyasada tüketiciyle buluşturup rekabet şartları altında satılır hale getirerek icadın inovasyona dönüştüğünü belirterek bugünün devletlerinin de inovasyonu desteklediklerinin altını çizdi. Girişimcilerin melek yatırımcıların karşısına çıktığı zaman doğru sunum yapması, doğru iş planını geliştirmesi ve doğru iş modelini ortaya koyması gerektiğini ifade den Altuntaş, mobil teknolojilerin hızla geliştiğini, dünya nüfusunun, üniversite sayısının, kaliteli insan sayısının arttığını ve dolayısıyla iş arayan insan sayısının arttığına da dikkat çekerek iş arama konusun tüm dünyada zorlaştığını vurguladı. “Şimdiden iş fikri geliştirin. Kendi işinizi kurmaya çalışın” diyerek öğrencilere öneride bulunan Altuntaş, 81 ilde sadece Çorum’da Melek Yatırım Ağının bulunduğunun altını çizdi. 



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube