Yayınlanma Tarihi: 13 Haziran 2018 Çarşamba

Üniversitemiz Yürütücülüğünde %100 Yerli İmkanlarla Mayın Tespit Sistemi Geliştirildi

Üniversitemiz, Gazi Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliği ile Üniversitemiz yürütücülüğünde gerçekleştirilen savunma sanayi projesi kapsamında her türlü mayını ve gömülü el yapımı patlayıcıyı (EYP) tespit eden bir test düzeneği oluşturuldu. 

“Manyetik Anomali Yöntemi İle Gömülü Cisimlerin Tespit Edilmesi (Mayın Tespit Sistemi)” çalışması neticesinde her türlü mayını ve gömülü el yapımı patlayıcıyı (EYP) tespit eden mayın dedektörü prototipinin tanıtımı Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Mühendislik Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ali Kılıçarslan ve proje ekibinin katılımıyla düzenlenen bir basın toplantısıyla gerçekleştirildi.

Hitit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında desteklenen projeye 14 bin liraya mal olurken projede Gazi Üniversitesi öğretim üyeleri Doç Dr. Cemal Yılmaz ve Doç. Dr. Yusuf Sönmez, Dr. Salih Söyler, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hamdi Tolga Kahraman, Üniversitemiz Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih Işık ile Arş. Gör. Çağrı Suiçmez görev aldı.

Ar-Ge çalışmaları 3 yıl süren ve yazılımına kadar tamamı milli olan yeni nesil mayın detektörüyle, pasif sinyal özelliği ile mayın araması yapan operatörü patlamalara karşı koruyan ve hatalı alarm oranını minimuma indiren detektör, yapay zeka algoritması sayesinde el yapımı patlayıcıları büyüklüğüne göre ayırt ederek sınıflandırabiliyor.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih Işık,  projenin bu zamanda kadar geldiği süreç hakkında bilgiler vererek çalışma ile ilgili kısa bir tanıtım yaptı.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cemal Yılmaz, yeni geliştirilen mayın detektörünün kullanım teknikleri, yapay zeka teknikleri ile akıllı bir detektörü olduğunu belirterek, zaman zaman mayın aramalarında yaşanan olumsuzlukların önüne geçmeyi sağlayacak yenilikleri de bünyesinde barındırdığını söyledi. Türkiye’de mayından arındırılmak istenen çok sayıda bölgenin olduğunu dile getiren Doç. Dr. Cemal Yılmaz, “Ülkemizin güney bölgesinde mayından arındırılmak istenen çok büyük bir bölge var. Zaman zaman çok büyük sorunlarla karşılaşılıyor. Bu problemlere çözüm üretebileceğimizi ve yapılan çalışmalar katkı sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Mevcut sistemdeki dedektörlere farklı bir bakış açısı ve sistem getirdik. Bunu yaparken de milli imkanlarla milli yazılım geliştirdik” dedi.

Cihazı kullanılabilecek boyutlara taşımak için çalıştıklarını dile getiren Doç. Dr. Yılmaz, patentini alarak son halini vereceklerini belirtti. Yazılımını özel sektörden talep eden firmalarını olduğunu da ifade eden Doç. Dr. Yılmaz, öncelikli olarak Devletimize, milletimize, askerimize ve bu alandaki ihtiyaçlara cevap vermek istediklerini belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan da bilgi ve tecrübe birikimi sonunda ortaya çıkan projenin önemine dikkati çekerek “Düşük bir rakama mal olan bir proje olmasına rağmen esas olan bunun Ar-Ge'si ve zihinsel planda yapılıyor olmasıdır. İnsanımıza fırsat verilecek olursa yapamayacağı hiçbir şey yok. Ülke olarak dışarıdan satın aldığımız özellikle savunma sanayisi alanında bugün yüzde 65 yerliliğe ulaştık. Bu gerçekten gurur verici bir gelişme. Bugün sınır ötesinde varsak, 'dünya 5'ten büyük' diye bağırabiliyorsak, dünyanın önemli aktörlerinden biri haline gelebildiysek işte bu ve benzeri çalışmaların sonucunda ortaya çıkmıştır” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Hitit Üniversitesi olarak projenin geliştirilmesi için gerekli katkıyı yapmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube