Yayınlanma Tarihi: 25 Haziran 2018 Pazartesi

Üniversitemizde Eduroam Ağı Kullanımı

Kurum yerleşkelerinde kablosuz ağ kurulumunun tamamlanmasını takiben 2012 yılında Üniversitemiz Education Roaming (eduroam) üyesi olmuştur. Bu üyelik işleminin tamamlanmasıyla birlikte kurum personelimiz ve öğrencilerimiz eduroam ağına dahil yurt içi veya yurt dışında başka bir kuruma gittiğinde herhangi bir kayıt işlemine gerek duymadan Hitit Üniversitesi kullanıcı adı ve şifre bilgelerini kullanarak misafir olarak gittikleri kurumda kablosuz internet ağını kullanabilmektedirler. Aynı şekilde eduroam ağına dahil bir kurumdan Üniversitemize gelen misafirlerimiz, eduroam ağını yeni bir kullanıcı adına ve şifreye gerek duymadan kullanabilmektedirler. 

Eduroam Nedir ?

Eduroam, Education Roaming (Eğitim Gezintisi) kelimelerinin kısaltmasıdır. RADIUS tabanlı altyapı üzerinden 802.1x güvenlik standartlarını kullanarak, eduroam üyesi kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da yeni bir kullanıcı adı ve şifreye gerek kalmadan  sorunsuzca ağ kullanımını amaçlamaktadır. Eduroam üyesi bir kurum kullanıcıları, eduroam üyesi olan başka bir kurumdan ağa bağlanmak istediğinde misafir kurumun yetkilendirme sunucusu, o kullanıcıyı kendi kurumunun yetkilendirme sunucusuna yönlendirerek yetkili olup olmadığını belirler. Tüm bu işlemlerin sunucular arasında oluşturulan şifreli bir tünel içinden yapılması, kullanıcı adı ve şifre bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından görülmesini engellemektedir. Eduroam ağına bağlanabilmek için kullanıcıların yapması gereken; misafir olduğu kurumda eduroam kablosuz ağına, kendi kurumunun ağına bağlanır gibi tanımlamasıdır. Eduroam federasyon hiyerarşisine sahip olup dünya çapında beş konfederasyon bulunmaktadır: Avrupa Eduroam Konfederasyonu , Asya-Pasifik (APAN), Africa, SOAM (Güney America), NOAM (Kuzey America) Eduroam Konfederasyonu. Eduroam üyesi kurumlar kendi ülkelerinde yer alan eduroam federasyonlarına, ülkelerin federasyonlarıda bağlı bulundukları konfederasyonlara sorgu göndermektedir. Türkiye’nin bağlı olduğu Avrupa Eduroam Konfederasyonuna ve diğer konfederasyonlara katılan her yeni federasyon ve onlara katılan yeni kurum, bu hiyerarşi sayesinde dahil olan herkes tarafından tanınabilmektedir. Dünya çapında eduroam ağı kapsama haritası aşağıda gösterilmiştir. 

Eduroam ağına dahil ülkelerin tam listesi için lütfen tıklayınız. 


Aşağıdaki harita ise Türkiye eduroam üyelerini göstermektedir.


Üniversitemizin de dahil olduğu eduroam ağı Türkiye ağı detaylı liste için tıklayınız. 
Aynı zamanda dünya genelinde konfederasyonlar ve lokasyon sayıları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Ülkemizde ise toplamda 965 farklı lokasyonda eduroam ağı hizmeti verilmekte olup  Üniversitemizde eduroam ağı 19 farklı lokasyonda 180 indoor Access-point, 7 adet outdoor Access-point olmak üzere toplamda 187 access-point üzerinden eduroam yayını yaparak kesintisiz hizmet vermektedir. Tüm yerleşkeler ve kablosuz erişim nokta sayıları aşağıda gösterilmektedir:
Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu: 3 adet indoor , 2 adet outdoor Access-point
Spor Bilimleri Fakültesi: 15 adet indoor Access-point
Fen Edebiyat Fakültesi: 11 adet indoor  Access-point
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi: 15 adet indoor Access-point, 1 adet outdoor Access-point
İskilip Meslek Yüksekokulu: 3 adet indoor Access-point
İlahiyat Fakültesi: 10 adet indoor Access-point
Mühendislik Fakültesi: 14 adet indoor Access-point , 1 adet outdoor Access-point
Osmancık Meslek Yüksekokulu: 9 adet indoor Access-point
Sağlık Yüksekokulu: 5 adet indoor Access-point
Sungurlu Meslek Yüksekokulu: 3 adet indoor
Meslek Yüksekokulları yerleşkesi: 45 adet indoor , 2 adet outdoor Access-point
Tıp Fakültesi: 2 adet indoor Access-point 
T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve araştırma Hastanesi: 1 adet indoor Access-point
Kargı Meslek Yüksekokulu yerleşkesi: 3 adet indoor Access-point
Bayat Meslek Yüksekokulu yerleşkesi: 2 adet indoor Access-point 
Hititsem binası: 2 adet indoor Access-point 
Rektölük Binası: 26 adet indoor
Kütüphane: 3 adet indoor Access-point, 1 adet outdoor Access-point
HUBTUAM binası: 8 adet indoor Access-point 

KAYNAKLAR

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube