Yayınlanma Tarihi: 16 Eylül 2018 Pazar

Birey Sayısı Açısından Türkiye’nin 17. Kuş Kışlama Alanıyız

Ülkemizin önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak üzerinde yer alan Obruk Baraj Gölü’nde ornitolojik (kuşbilimi) çalışmalar Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Bulut Koordinatörlüğünde Bölüm öğretim elemanları tarafından gerçekleştiriliyor.

Yapılan çalışmalar neticesinde ülkemizin önemli kışlama alanlarından birisi olarak nitelendirilen Obruk Baraj Gölü’nde 27 bin birey kuş sayılırken bölgenin Türkiye’de sayım yapılan 160 önemli sulak alan içerisinde en fazla kışlayan su kuşu gözlenen 17. alan olduğu belirlendi.

Bu kapsamda Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Emre Güler ile birlikte proje ekibini ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Üniversitemizin Hitit Güneşi adlı uygulama ve araştırma teknesi ile gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler veren Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Bulut, Hitit Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 2017 yılında başlatılan proje kapsamında Obruk Baraj Gölü’nde yürütülen biyolojik çeşitlilik çalışmalarına hızla devam edildiğini ifade ederek bölgenin ornitolojik (kuşbilimi) açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. 

Dr. Öğr. Üyesi Bulut, Türkiye’nin önemli kışlama alanlarından birisi olan Obruk Baraj Gölü’nde 2017-2018 kış ortasında yapılan çalışmalarda 27 bin birey kuş sayıldığını açıklayarak “Bu sayılara göre; ülkemizde Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) yapılan 160 sulak alan içerisinde Obruk Baraj Gölü’nün 17. sırada yer aldığı belirlenmiştir” dedi.

Üniversitemizin en başından bu yana başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ülkemize katma değer sağlayacak çalışmalar yapmaya önem verdiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan da Hitit Üniversitesi’nin gerek eğitim birimleriyle gerekse de uygulama ve araştırma merkezleri ile Çorum merkezinde ve ilçelerimizde etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade ederek Obruk Baraj Gölü’nde yürütülen biyolojik çeşitlilik çalışmalarını çok önemsediklerini vurguladı.

Hitit Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği projelerle şehrine ve bölgesine katkı sağlayan çalışmalara imza attığının altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizin bölgede önemli projeler başlattığını söyleyerek “Amacımız eğitsel faaliyetlerimizi ilgili alanlarda uygulamalı eğitimler yaparak sürdürmek, muazzam bir flora ve faunaya sahip bölgeye bilimsel bir katkı sağlamak, ulusal ve uluslararası spor müsabakalarını yapılır hale getirmek, mevcut turizm potansiyelini ve bölgenin tanınırlığını arttırmak” dedi.

Yapılan Sayımlarda Toplam 48 Kuş Türü Kaydedildi

Bölgede gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 2017 yılının Kasım ve Aralık ayları ile 2018 yılının Ocak ve Şubat aylarında yapılan sayımlarda toplam 48 kuş türü kaydedilmiştir. Bunlar arasında ilk sırayı 23772 birey Sakarmeke (Fulica atra) alırken; ikinci sırada 1151 birey ile Yeşilbaş (Anas platyrhynchos) gelmektedir. 

Bölgedeki yüksek kışlama sayısı nedeniyle önümüzdeki yıllarda da Obruk Baraj Gölü’nde KOSKS’lara devam edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca kış ayları dışında kalan aylarda ve bütün kuş türleri dikkate alınarak ornitolojik çalışmalar yapılacaktır.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube