Yayınlanma Tarihi: 27 Eylül 2018 Perşembe

Hitit Üniversitesi 3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modeli'ne Geçti

2023, 2053 ve 2071 Mesleki Eğitim Vizyonu doğrultusunda Üniversitemiz Meslek Yüksekokullarında başlatılan “3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modeli” tanıtım toplantısı Meslek Yüksekokulu Yerleşkesi Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya, AK Parti Çorum Milletvekillerimiz; Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, İçişleri Komisyonu Üyesi Av. Oğuzhan Kaya ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Erol Kavuncu, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Baro Başkanı Av. Altan Akpınar, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, ÇESOB Başkanı Recep Gür, ilimizdeki kamu kurum müdürleri, STK’ların temsilcileri, sanayici ve iş adamları ile öğretim elemanlarımız katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Meslek Yüksekokullarının geleceğin en önemli argümanlarından birisi olduğunu ifade ederek 7 yıldır Meslek Yüksekokullarının fiziki alt yapısı ve akademik personelini oluşturmak için çaba harcadıklarının altını çizdi. Artık MYO’ların gelecek açısından ne kadar kıymetli olduğunun her platformda dile getirilmeye başlandığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Bu işi dert edinen, sanayiyi bilen, "Neredesin" diye sorulduğunda eli yüzü toz içinde olan, bir rektör tarafından yürütülmesi Meslek Yüksekokullarını gerçekten başarıya ulaştıracaktır” dedi.

3+1 İş Yeri Uygulaması Eğitim Modeliyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “İş dünyası eleman bulamıyor, öğrenci iş bulamıyor. Burada sorun şudur. Sanayiciyi biz anlamıyoruz onlarda bizi anlamıyorlar. Bunun yöntemi bu modeldir. Öğrenci bu model sayesinde dört yarıyılının üç yarıyılını teorik bilgilerle son bir yılının tamamını da sahada geçirecek. Şuanda 8 bin tane MYO'da öğrencimiz var. Bu 8 bin öğrenciyi bir şekilde istihdam edeceğiz” diyerek 3+1 İş Yeri Uygulaması Eğitim Model sayesinde öğrencilerin üç yarıyılını üniversitede, bir yarılını da sahada değerlendirerek istihdam noktasında iş dünyası ile nitelikli elemanın bir araya geleceğini ifade etti.

Z kuşağındaki öğrencilerin yaklaşımlarının ve algılarının daha iyi anlaşılmasının büyük önem arz ettiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, fark yaratılmak isteniyorsa bunun fiziki olarak değil eğitim olarak yapılması gerektiğini söyleyerek “Bu çocukları elimizden kaçırmamamız lazım. Kendini yetiştirmiş, şartları iyi yorumlayan insanlarla hedeflere ulaşılabilir. Önümüzdeki 20 yılda çocukların %60’ı bilmediğimiz mesleklerde çalışacaklar. 3+1 modeli desteklerinizle olabilecek bir model. Vakıf üniversitelerinin uygulamaya çalıştığı bir modeli yeni bir üniversite olarak bizim yapmamız büyük bir başarıdır" dedi

Toplantıda konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, artık kuşaklarla tartışmak yerine anlaşma yoluna gidilmesi gerektiğini dile getirerek “En büyük problem bu Z kuşağı olarak adlandırılan gençlerin ileriye dönük ne yapacağını bilinmiyor olması. Burada büyük bir açmazımız var. Atalarımızın, büyüklerimizin geçmişte söylediği icat çıkartma lafı eleştiriliyor. Aslında doğrusu icat çıkarmaymış. Dünyada ülkeler icat çıkarınca bu sefer siz geride kalıyorsunuz. Biz bu icatlarda yarışmalıyız” diye konuştu.

Ağustos ayı itibariyle Çorum'da 18 bin 600 iş arayan olduğuna dikkat çeken Başaranhıncal, “Şuanda iş dünyasının dönemsel olarak finans problemi belki ilk sıraya yerleşti. Ama kronik olan nitelikli eleman ihtiyacı var. Bu sorun birinci önceliğimiz. İş dünyası birilerini arıyor 18 bin 600 kişi de iş arıyor. Kaba işe eleman aramıyoruz. Beyin arıyoruz. İnşallah ne iş olursa yaparım formatından çıkmış şu konuyu çok iyi biliyorum öğrenciler yetişir. Biz bu proje noktasında elimizi taşın altına koyuyoruz. Hata olacaktır, düzelteceğiz. Küsmeyeceğiz daha üstüne gideceğiz, koordinasyonu sağlayacağız. Çorum KOBi başkenti. Öğrenciler gittiği firmada uyum sağlayamazsa onun yerini de değiştirebiliriz. Bu sayede geleceğine odaklanmasını sağlayabiliriz” dedi.

AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu da milletlerin en büyük sermayelerinin iyi yetişmiş genç nesiller olduğunu belirterek 3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modelinin heyecanlandıran bir proje olduğunu ifade etti. Kavuncu, “Özel sektör binlerce nitelikli eleman arıyor. Bu boşluk inşallah doldurulacak. Dünya olarak, millet olarak en büyük sıkıntımız gençlerle kuşaklar arası çatışmadır. Bu çocukları eleştiriyoruz da onların tutulduğu bombardımanın yüzde birine biz tutulsaydık gençliğimizde kim bilir bizim halimiz ne olurdu. Milletvekili olarak üzerimize ne düşüyorsa yanınızda olduğumuzu bildirmek istiyorum” dedi.

Çorum’un sanayi ve üretimde iyi bir seviyede olduğunu dolayısıyla da sanayi ve üretim işletmelerinin nitelikli meslek elemanına ihtiyaç duyduğunu belirten AK Parti Çorum Milletvekili Av. Oğuzhan Kaya ise “8 bin öğrenciye iş bulmak, bunları takip etmek ve bunlardan verim almak zor bir iş. İnşallah hep beraber bunu başaracağız. Çorum, sanayi ve üretim Kobileri başkenti. Bu kardeşlerimiz ara elaman ihtiyacımızı karşılayacaklar inşallah” dedi. 

3+1 İş Yeri Uygulaması Eğitim Modeli’nin kesinlikle uygulanması gerektiğinin altını çizen AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan da “Bu manada özellikle Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın büyük görev düşüyor. Bunu yapacaklarına inanıyorum. İŞKUR’un da desteği ile öğrencimiz hem maaş alacak hem de sigorta pirimi yatacak. Sanayicimize büyük iş düşüyor” dedi.

3+1 İş Yeri Uygulaması Eğitim Modeli Tanıtım Toplantısı’nın son bölümünde konuşan Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Işık, Çorum’un Yozgat ve Kırıkkale’den daha büyük bir sanayi şehri olduğunu belirterek bütün paydaşlarla birlikte 3+1 İş Yeri Uygulaması Eğitim Modeli’ni hayata geçirip geliştireceklerini ifade etti. 

Dr. Öğr. Üyesi Işık, “Ekim ve Kasım aylarında bütün paydaşlarımızla protokoller imzalayarak 3+1 İş Yeri Uygulaması Eğitim Modeli’ni yasal dayanağına ulaştıracağız. Ocak, Şubat ve Mart aylarında bütün işletmelerden insan kaynağı taleplerini alacağız ve Mayıs ayında hangi işletmeye hangi öğrencimizin gideceği belli olacak” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Işık,  3+1 İş Yeri Uygulaması Eğitim Modeli’nin teorik ve teknik bütün yönlerini anlatan bir sunum da gerçekleştirdi.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Işık’ın “3+1 İşyeri Uygulaması Eğitimi Modeli” başlıklı sunumuna ulaşmak için Tıklayınız.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube