Üniversitemiz ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuklara eğitim verebilecek kadro ihtiyacını desteklemek üzere çalışma başlatıldı.
Üniversitemiz Spor Bilimleri ve İlahiyat Fakülteleri öğrencilerine yönelik, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün eğitici desteğiyle otizmli çocuklara nasıl davranılması gerektiği ve iletişim kurma yöntemleri konusunda kurs düzenlendi. Yaklaşık 500 saat süren ve 60 öğrencinin katıldığı kursun sonunda, 30 öğrencimiz sertifika almaya hak kazandı.
Başarılı kursiyerlere sertifikaları, Üniversitemiz Senato Salonu'nda düzenlenen programda verildi. Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, burada yaptığı konuşmada, sosyal sorumluluk projelerini çok önemsediklerini ve böylesine önemli bir konuda işin bir parçasından tutmaya çalıştıklarını belirterek, “Hep birlikte daha güzel dünyaya adım adım ilerlemek için yapılacak çok iş var” ifadesini kullandı.
“Üniversite olarak pozisyonumuzu, kapasitemizi ve öğrencilerimizin de kıymetini çok iyi biliyoruz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu:
“Bu kapsamda, otizmli çocuklarımıza eğitim verebilecek eğitmen yetiştirmeye yönelik açtığımız kurs başarıyla sonuçlandı ve ilk mezunlarımızı verdik. Bu çalışmanın, Türkiye'de bir ilk olması da üniversite olarak bizleri ayrıca mutlu ediyor. Hepinizi tebrik ediyorum. Topluma daha fazla değer katan bireyler olarak katkı sunmanızı canı gönülden niyaz ediyorum. Bizim için çok özel, kıymetli olan insanlar için toplumun sizin gibi bir parçası olduğunu iyi anlamış gençlerle birlikte, önemli bir çalışma yürütülecek olması kolay sorumluluk değil. Başkalarının hikayelerinde kahraman olmak üzere bu eğitimi aldınız. Aldığınız eğitim, gideceğiniz her ortamda sizlere de onlara da değer katacak, yeni kapılar açacak ve yeni hayat hikayelerinde kahraman olma imkanı verecektir. Bu da Hitit Üniversitesi olarak bizleri her zaman gururlandıracaktır. Bu kursun başından sonuna kadar görev alan bütün hocalarımıza teşekkür ediyorum.”
Büyük Bir Eksikliği Tamamlayacaklar
Sertifika törenine katılan Çorum Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Emine Çelen de HİTÜ'nün başlattığı bu çalışmanın, otizmli çocuk sahibi aileler için büyük bir adım olduğunu, bir anne olarak böyle bir projeden dolayı büyük mutluluk yaşadığını söyledi.
“Bu kurstan mezun olanlar, büyük bir eksikliği tamamlayacaklar” ifadesini kullanan Çelen, “Bizim için en büyük sıkıntılardan biri otizmi bilmeyen sporcular, otizmi bilmeyen sağlıkçılar, otizmi bilmeyen müzikçilerdir. Bunların eksikliğini hayatımız boyunca yaşadık. Bu kurs sayesinde önemli bir eksiklik giderilmiş olacak. Çocuklarımızı eğitecek sporcu, müzikçi, bu anlamda kadro bulamadık. Kendim bu sıkıntıları bizzat yaşadım. Benim çocuğum çok sevmesine rağmen ne yazı ki sporun hiçbir yerinden tutunamadı. Gerçekten o kadar çok umut veriyorsunuz ki bana, bir anne olarak ileride sizler gibi ağabeyleri, ablaları yanlarında olacağı için çok mutluyum. Bizim derdimizi paylaştınız, azaldı. Başta Sayın Rektörümüzden ve emeği geçen hocalarımızdan bu kapıyı açtıkları için Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.
Projede yer alan Spor Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Rabia Hürrem Özdurak Sıngın da otizmli çocuk sahibi ailelerin talepleri üzerine, eğitmen ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan kursların aralıksız devam ettiğini ifade ederek “Şimdi ikinci kursumuzu açtık. Öğrencilerimizi bu alanda yetiştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, başarılı kursiyerlere sertifikalarını dağıttı.
Programda, daha sonra ut, piyano, gitar, saz, ney ve keman gibi 18 farklı enstrüman çalabilen otizmli genç Talha Ekinci de müzik dinletisi sundu.