Uluslararası Yeşilay Federasyonu Başkanı, Dünya İslam Tıp Birlikleri Federasyon Başkanı ve Yeryüzü Doktorları Kurucu Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, Üniversitemiz Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde “Gençlik ve Bağımlılık” konulu konferans verdi.
Üniversitemiz ile İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen konferansa, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, hastane olarak sağlık hizmetleri vermenin yanı sıra toplumu bilinçlendirici, gençlere ön ayak olan toplantıları yapmayı kendileri için bir görev bildiklerini belirterek, ülkenin geleceği olan gençler için bu etkinliğin hayırlı olması temennisinde bulundu.
Konferansın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, bağımlılıkla mücadele konusunda engin bilgi ve tecrübeye sahip Prof. Dr. Karaman'ın zaman ayırıp üniversitemizde gençlere yönelik bir etkinliğe katılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Üniversite olarak bağımlılıkla mücadelenin her alanında var olduklarını dile getiren Prof. Dr. Öztürk, “Gençlerin sağlığı ve aynı zamanda halk sağlığı anlamında, bağımlılıkla mücadelenin her aşamasında, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda atılan adımlarda üniversiteler var, biz de varız. Bağımlılık konusunda farkındalığın oluşması için akran eğitimleri, liselerde gençlere ulaşılması, eğiticilerin eğitimi bağlamında üniversite olarak elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da gençler için bağımlı olmaları gereken birçok güzel haslet ve değer bulunduğunu belirterek, “Bağımlılık güzel bir şeydir. Hatta müptela olacağımız o kadar güzel şeyimiz var ki... Mesala vatana, bayrağımıza bağımlı olalım. Bu yüce Türk Devletine bağımlı olalım. Tarihimize ve İslam dininin o yüce değerlerine bağımlı olalım. Bağımlılık, bu anlamda güzel bir şey” diye konuştu.
Çorum Milletvekili Erol Kavuncu da dijital bağımlılıkla mücadele konusunda tüm siyasi partilerin ortak teklifiyle, eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başkanlığında kurulan Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’nun önemli bir birikim ortaya koyduğunu ifade ederek bu birikime göre gençler için büyük tehlike oluşturan dijital kumardan oyun bağımlılığına kadar birçok konuda yasal tedbirlerin alınması için gerekenin yapılacağını bildirdi.
Açılış konuşmalarının ardından, Uluslararası Yeşilay Federasyonu Başkanı, Dünya İslam Tıp Birlikleri Federasyon Başkanı ve Yeryüzü Doktorları Kurucu Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, “Gençlik ve Bağımlılık” konulu konferans verdi.
Prof. Dr. Karaman, bağımlılığın, kişinin kullandığı nesneye veya yaptığı eyleme karşı kontrolünü kaybetmesi olarak tanımlandığını belirterek, bağımlılığın iki ana kategoride toplandığını, ilk akla gelen bağımlılık türünün tütün, alkol ve uyuşturucu maddelerini kapsayan kimyasal bağımlılık olduğunu söyledi.
İkinci bağımlılık türünün de davranışsal bağımlılık olduğunu anlatan Prof. Dr. Karaman, bu kategoride en yaygın olanın da kumar ve teknoloji bağımlılığı olduğuna dikkati çekti.
“Bağımlılık endüstrisi hep gençleri hedef alıyor”
Bağımlıların önemli bir kısmının gençlerden oluştuğunu, bunun bazı özel nedenleri bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Karaman, “Çünkü bağımlılık endüstrisini kuranların, buradan para kazananların hedef kitlesinde daha çok gençler bulunmaktadır. Dünyada bağımlılık endüstrisi hep gençleri hedef alıyor” ifadesini kullandı.
Modern insanın bir mana arayışı içinde olduğu ve anlam kaybı yaşadığını dile getiren Prof. Dr. Karaman, “Eğer biz meşru, sadaka-i cariye sayılacak işlerle hayatımızı anlamlı kılamamışsak anlam arayışı herkeste olacak. Bu arayışın sonu da özellikle gençlerde birçok insanda kötü yola çıkabilir.” dedi.
En yaygın bağımlılık türü olan sigara kullanımıyla ilgili araştırma sonuçlarına dair de bilgi veren Prof. Dr. Karaman, günde 10 adetin üzerinde sigara tüketenlerin yüzde 70'e yakının bu bağımlılıktan kurtulmak istediği, ancak başaramadığı, yine sigarayı aniden bırakıp bu bağımlılıktan kurtulmada başarı gösterenlerin oranın yüzde 80, erteleyerek veya azaltarak bırakmayı deneyenlerin başarı oranının da yüzde 6 olarak tespit edildiğini bildirdi.
“Türkiye Cumhuriyeti'nde her gün 81 milyonun 300'ü sigara yüzünden ölüyor”
Sigara kullanımının hem sağlık hem de maddi anlamda ciddi kayıplara yol açtığına işaret eden Prof. Dr. Karaman, “Türkiye Cumhuriyeti'nde her gün 81 milyonun 300'ü sigara yüzünden ölüyor. Bu kadar önemli rakamı şöyle canlandıralım; büyük bir uçak, 300 kişi kapasiteli bir uçak düşüyor ve 300 kişi hayatını kaybediyor. Bu mütemadiyen her gün böyle bırakırsanız gidecek. Ne olur o ülkede? Hava yolu ulaşım yasaklanır. O ülkede insanlar uçağa binmeyeceği gibi devlet de hava yolu ulaşımını yasaklar. Ama sigaradan 300 kişi ölünce böyle dehşete kapılmıyoruz” diye konuştu.
Dünyada sigara içenlerin yüzde 75'inin yoksul ülkelerde yaşadığına işaret eden Prof. Dr. Karaman, “Bunun sebebi çok net. Amerika, sigaranın sağlığa zararını yıllar önce keşfetmiş ve en büyük sigara pazarlayıcısı olmasına rağmen kendi ülkesinde korkunç tedbirler almıştır. Amerika, sigaraya karşı ciddi kontroller alıyor ama ürettiği sigarayı yoksul ülkelere pazarlamaya çalışıyor. Ürettiği zehiri fakir ülkelere satıyor. Afrika’da altına giyecek pantolon alamayanlar Amerikan sigarası içiyorlar.” ifadesini kullandı.
Teknoloji bağımlılığının giderek arttığına işaret eden Prof. Dr. Karaman, “Teknolojiyle ilgili bizim mi ona onun mu bize hükmettiği meselesi var. Onun bize hükmetmesine izin vermeyelim. Sorumlu kullanalım, güvenli kullanalım, aktif ve işlevsel kullanalım. 'Vakit geçireyim' diye değil, ihtiyacınız olduğunda kullanın” şeklinde konuştu.
Konferansın ardından, Prof. Dr. Karaman'a, Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk tarafından hediye takdim edildi.