TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programları kapsamında ikinci kez kabul edilen ve TÜBİTAK 2018’in ikinci çağrısı doğrultusunda desteklenen projeler arasında yer alan “HİTÜ Çocuk Üniversitesi” etkinliğimizin dördüncüsü, 2019 yılında düzenlenecektir.
Bilindiği üzere Üniversitemizde “Çocuk Üniversitesi” projesi ilk olarak 2016 yılında 40 çocuğumuzla başlamıştır. Üniversitemiz öğretim elemanlarının çok büyük bir gayret ve özverili çalışmaları ile başarılı bir şekilde uygulanan program, gelen yoğun talepler doğrultusunda 2017 yılında 60 çocuğumuzun katılımlarıyla yinelenmiş; 2018 yılında ise TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Programları kapsamında desteklenerek bu defa sayı 100 öğrenciye çıkarılmak suretiyle üçüncüsü gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla Çocuk Üniversitesi etkinliğimiz 3 yıldır kesintisiz bir şekilde, uzman akademik ve idari personelimizin eşliğinde devam etmiştir.
HİTÜ Çocuk Üniversitesi Projesinin 2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında da TÜBİTAK tarafından desteklenmesi kararı alınmıştır. Proje gereğince 2007-2008 doğumlu 100 öğrencimize Üniversitemizde eğitim imkânı sağlanacaktır. Her bir grup için iki hafta olarak planlanan Çocuk Üniversitesi’ne kayıtlar, web sayfamız üzerinden online olarak yapılacak; engelli çocuklar ile kız çocuklarına öncelik tanınacaktır. Ayrıca 2018 yılında dar gelirli ailelerden seçilen %10’luk kontenjan, 2019 yılında %30’a çıkarılacaktır.
Çocuk Üniversitesi Projemizin temel amacı ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın araştırma yapma kültürünü geliştirmek, bilimsel faaliyetler içerisinde bulunmalarını sağlayarak merak duygularını ortaya çıkartmak, eleştirel ve yapıcı düşünce sistemlerinin gelişimine katkıda bulunmaktır. Bu temel amaca ulaşmak için projenin özel amaçları ise şunlardır:
TÜBİTAK’ın katkılarıyla 2019 yılı yaz döneminde gerçekleştirilmesi planlanan HİTÜ Çocuk Üniversitesi kapsamındaki etkinlikler, Üniversitemiz yerleşkelerindeki laboratuvar, atölye ve dersliklerde gerçekleştirilecek olup, teorik ve uygulamalı tüm eğitimlere öğrencilerimizin bire bir katılımı sağlanacaktır.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çocuk Üniversitesi ile çocuklarımıza üniversite ile etkileşim içerisinde yaparak, yaşayarak ve eğlenerek, bilimsel ve eleştirel düşünme, sorgulama, soru sorma, merak duyma ve sorun çözme gibi temel yaşam becerilerini kazandırdıklarını; onların bu program sayesinde erken yaşta bilimin ve sanatın eğlenceli yüzü ile tanışmış olduklarını belirtti. Çocukların sosyal, kültürel ve bilimsel anlamda gelişmelerini ve bilgiye ulaşmanın yollarını keşfetmelerini geleceğimize yönelik toplumsal bir sorumluluk olarak gördüğünü ifade eden Rektörümüz, bugüne kadar büyük bir başarıyla yürütülen ve çok güzel dönüşler alınan bu programın TÜBİTAK’tan sağlanan destek sayesinde önümüzdeki yıl çok daha iyi bir şekilde gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Hitit Üniversitesi Rektörlüğü