Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık ile birlikte “Akademik Teşvik Ödeneği” puanları esas alınarak Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından hazırlanan Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması (DÜS) 2019 Raporu’na göre sıralamaya dâhil olan 50 Fen Edebiyat Fakültesi arasında 12’nciliğe yükselen Fen Edebiyat Fakültemizi ziyaret ederek öğretim elemanlarıyla bir araya geldi.
Bilindiği üzere ÜNİAR’ın sıralaması 2016 yılından itibaren yapılmakta olup; burada Proje, Araştırma, Yayın, Tasarım, Sergi, Patent, Atıf, Tebliğ ve Ödül gibi 9 temel alan üzerinden hesaplanan Akademik Teşvik Ödeneği puanlaması dikkate alınmaktadır. Üniversitemiz raporda bu yıl 2006 yılından sonra kurulan üniversiteler sıralamasında sıralamaya giren 63 üniversite arasında 28’inci sırada yer alırken, geçen yıl Fen Edebiyat Fakülteleri sıralamasında 42’nci sırada yer alan Fakültemiz bu yıl sıralamaya dahil olan 50 Fen Edebiyat Fakülteleri arasında 12’nciliğe yükselme başarısı göstermiştir. Fakülte sıralamalarında bir fakültenin sıralamaya dâhil edilmesi için en az beş öğretim üyesinin teşvikten yararlanması ilkesi benimsendiğinden, bazı fakülteler sıralamaya hiçbir şekilde girememiştir.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler, Fakülte bünyesinde yapılan çalışmalara ve elde edilen diğer başarılara ilişkin bilgiler vererek desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Alkan’a ve gerçekleştirilen başarılı çalışmalardaki emeklerinden dolayı fakülte öğretim elemanlarına teşekkür etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Alkan: “İnsanlar, Tarihini ile Dilini Yerli ve Milli İnsanlardan Öğrenemediği Sürece Ayakta Kalamazlar”
Rektörümüz Prof. Dr. Alkan ise sözlerine, insanların bazı şeyleri olmadan yaşamlarını sürdürebileceklerini; ancak tarihini ve dilini, yerli ve milli insanlardan öğrenemediği sürece ayakta kalamayacaklarını ifade ederek başladı. Geleceği daha iyi yönlendirme adına geçmişin son derece iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Rektörümüz, bu anlamda Fakültemiz bünyesinde bulunan Arkeoloji ve Antropoloji bölümlerinin büyük önem arz ettiğinin altını çizdi.
Özellikle son iki yıldır ülkemizdeki üniversitelere tercih ve kaydolma sürecinde düşüşün olduğunu ve bunun yansımasının Üniversitemizde de olduğunu; ancak konuya özel ilgi gösterilerek farklı çözüm önerileri getirilerek bu konuda önemli başarılar elde edildiğini belirten Rektörümüz, öğrencilerin fazla rağbet göstermedikleri bölümlerdeki öğretim elemanlarının ilgi alanları doğrultusunda farklı alanlara yönlendirilerek çözüm üretilmeye çalışıldığını ifade etti. Bunlardan birinin yetkin öğretim elemanlarının ilgi alanları doğrultusunda uygulama ve araştırma merkezlerine yönlendirilmesi olduğunu belirterek, bu doğrultuda yapılan uygulama ile öğretim elemanlarımızın Arıcılık ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Karadeniz Arkeolojisini Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğünde önemli çalışmalara imza attıklarını vurguladı.
Rektörümüz Öğretim Elemanları ile Vedalaştı
Üniversitemizde bugüne kadar akademik ve idari personelimizle hep birlikte omuz omuza vererek YÖKAK, Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme (ADEK), Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Belgelendirmesi (MÜDEK), Personel Belgelendirme Akreditasyon Standardı Belgelendirmesi (TS EN ISO/IEC 17024), Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarları Akreditasyon Standardı Belgelendirmesi (Kemik İçi Dış İmplantlar için Dinamik Yükleme Deneyi) (TS EN ISO/IEC 17025:2012), Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi (ISO 19001:2015) gibi kalite/akreditasyon belgeleri başta olmak üzere pek çok değerlendirme sürecinin başarıyla tamamlandığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu çalışmaların gerçekleştirilmesinde verdikleri değerli katkılarından dolayı tüm öğretim elemanlarına ve idari personele teşekkür etti.
Rektörümüz “Görevimizin son dönemine girmiş bulunmaktayız. Önümüzde kısa bir süre kaldı. Görevimizin son gününe kadar Üniversitemiz için bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaları aynı gayret ve şevk içerisinde sürdüreceğiz. Yeni görevi devralacak arkadaşımızın yapılan bu çalışmaların üzerine daha güzel çalışmalar ekleyeceğine ve sizlerin de bugüne kadar yaptığınız nitelikli çalışmaların bundan sonrasında da artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum.” dedi.
Hitit Üniversitesi Rektörlüğü