Çevreye ve yaşadığı alanlara saygı duyarak yaşama bilincini oluşturma çalışmaları doğrultusunda Üniversitemiz bünyesinde oluşturulan Atık Yönetim Koordinatörlüğünün 2018 yılı çalışmalarını değerlendirmek ve 2019 yılı içerisinde yapılacak çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere toplantı yapıldı.
Ethem Erkoç Konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Atık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Atık Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Dursun Ali Köse, Hitit Üniversitesi çatısı altında faaliyet gösteren ve Elektronik Çevre Bilgi Sistemi’ne (https://ecbs.cevre.gov.tr) kaydedilmiş 19 birimin (Fakülte, Meslek Yüksek Okulu ve Müdürlükler) idari amirleri (sekreter/başkan) ve taşınır kayıt yetkilileri katıldı.
Üniversitemiz bünyesinde yapılan atık yönetimi çalışmalarının durumu hakkında genel bilgi paylaşımında bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, atık yönetiminin ülkemiz, dünyamız ve geleceğimiz için büyük önem arz ettiğini ifade ederek Üniversitemizde bu kapsamda yaklaşık 1200 personele Atık Yönetimi ve Uygulamaları ile Sıfır Atık çalışmaları hakkında bilgilendirme ve eğitim seminerlerinin düzenlendiğini sözlerine ekledi.
Atık Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Dursun Ali Köse, de 2018 yılı içerisinde yapılan tüm çalışmalar hakkında tesis bazlı bilgiler verirken özellikle Elektronik Çevre Bilgi Sistemi’ne (https://ecbs.cevre.gov.tr) ve Mobil Tehlikeli Atık Takip Sistemi (http://motatkds.cevre.gov.tr) hakkında paylaşımlarda bulundu. Sistemler ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda Prof. Dr. Köse, sistemin 2019 takvim yılı içerisinde daha yararlı kullanılması için neler yapılabileceği yönünde bilgiler aktardı. Tehlikeli atıklar konusunda tüm yükümlülüklerin eksiksiz bir şekilde yerine getirildiği, geri dönüştürülebilir tehlikesiz atıklar konusunda da Çorum Belediyesi ile iş birliği içerisinde çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Köse, Üniversitemiz kampüslerinde toplanarak türlerine göre ayrışımı sağlanan tehlikeli ve tehlikesiz atıkların yasal mevzuatlara birebir uyularak atık bertaraf tesislerine veya atık geri dönüşüm tesislerine gönderildiği süreçler hakkında bilgi paylaşımlarında bulundu.
Üniversitemizde 2017 yılında 4650 kg, 2018 yılında ise yaklaşık olarak 1000 kg tehlikeli atığın yasal mevzuatlara uygun olarak sınıflarına göre ayrı ayrı toplandığını belirten Prof. Dr. Dursun Ali Köse, 2410 kg tehlikesiz geri dönüşümü sağlanabilecek atıkların da türlerine göre ayrı ayrı toplanmasıyla ülke ekonomisine ve çevre sağlığına ciddi katkıda bulunulduğunu vurguladı.
2018 yılı içerisinde atık yönetimi planları kapsamında yaklaşık 800 personele verilen atık yönetimi hakkındaki eğitimlerin bu sene öğrencilerimize de verilmeye başlanacağını belirten Prof. Dr. Dursun Ali Köse, “Atık Yönetimi ve Çevre” konulu bir seçmeli dersin eklenmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Hitit Üniversitesi Rektörlüğü