Bilindiği üzere YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç bir süre önce yapmış olduğu açıklamada artık üniversitelerde her bakımdan niteliğe önem verileceğini ve üniversitelere başarı kriterlerinin geleceğini belirtmiş; ardından çok geçmeden üniversitelere gönderilen yazıda, bu kapsamda 5 ana başlık altında 45 kriterden oluşan verilerin hazırlanan elektronik sisteme girilmesi istenmiştir. Açıklamaya göre bundan böyle her yılsonunda üniversitelerin ayrı ayrı karneleri açıklanacaktır.
Üniversitelerin her yıl çeşitli açılardan değerlendirilerek sonuçlarının kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğine vurgu yapan YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Saraç, "Bu yıldan başlayarak üniversitelerin başarı karnesini her yıl yayımlama kararı aldık. Üniversitelerimiz çeşitlendi, farklılaştı, sayıları arttı, rekabet gerekiyor. Rekabetin sonucunda başarının gözlemlenmesi, ölçülmesi ve bunun da topluma objektif ve nesnel bir şekilde açıklanması gerekiyor. Üniversitelerin değerlendirilmesi 5 ana başlıkta olacak. Bu göstergelere ait 2018 yılı verileri ile üniversitelerimiz ölçülecek ve değerlendirilecek. Her bir üniversitenin geçen bir yıl içindeki performansının değerlendirilmesi her yılın başında açıklanacak" dedi. YÖK tarafından açıklanan 5 ana başlık ve detayları;
gibi 45 alt kriterden oluşmaktadır.
Üniversitelere karne verilirken dikkate alınan yukarıdaki 5 ana kriter ve altında yer alan alt göstergelere bakıldığında, YÖK’ün büyük ölçüde niteliği ve kaliteyi ön planda tuttuğu; fiziki mekanların ve toplam öğrenci sayısının dikkate alınmadığı görülmektedir.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “YÖK’ün almış olduğu bu karar, tüm üniversiteler ve tabi ki Üniversitemiz için çok önemli bir gelişmedir. 2011 yılından beri yapmış olduğumuz kalite odaklı çalışmalarımızın pek çoğunun gelinen aşamada YÖK tarafından bir anlamda bundan böyle tüm üniversitelerden istenecek olması ve üniversitelerin buna göre derecelendirilecek olması, Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarının gerçekleşmesine yönelik önemli bir adımdır. YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın karne konusuna ilişkin olarak yapmış olduğu açıklamasındaki ‘Böylelikle üniversitelerin endüstri ile birlikte yürüttüğü projeler, öğrenci ve akademisyenlerin sosyal ve endüstriyel hayattaki sorunları çözmeye ilişkin geliştirdikleri projeler, yeni mali kaynaklar oluşturma, engellilerin hayatını kolaylaştırma, sosyal sorumluluk ve daha yeşil, sürdürülebilir bir çevreye yönelik yapılan projeler de artık üniversitelerimizin nitel gelişimlerinin bir göstergesi olacak.’ şeklindeki beyanatı, üniversitelerin esasında hangi konulara odaklanması gerektiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Ülkemizin parlak geleceği ve halkımızın refahı için bizler üniversite olarak üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmak durumundayız. Yapılması gerekenler bellidir. Üniversiteler bu kriterlere göre kendi durumlarını ortaya koyabilecek ve yol haritalarını belirleyebilecektir. Artık uzun soluklu zor süreçleri içeren çabalarla elde edilen akredite programlar daha da önemli hale gelmiştir. 2011 yılında başlatmış olduğumuz akredite bölüm/program çalışmalarımızla Mühendislik Fakültemizde gerçekleştirdiğimiz akredite programlarımızın sayısını daha da arttırmak ve hatta diğer birimlerimizin de akreditasyonu gerçekleştirmek için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Nitel anlamda büyümeye ve akreditasyona odaklı “Yeni YÖK”ün “karne” kriterlerinin önemli bir kısmının, kısa bir süre önce kutladığımız Üniversitemizin 13. kuruluş yıldönümü mesajı vesilesiyle web sayfamızda bir kısmını paylaştığımız kalite odaklı çalışmalarımızla örtüşüyor olması, Üniversitemiz açısından elbette ki memnuniyet vericidir. Üniversitemizin yakalamış olduğu yükseliş ivmesinin bundan sonra da artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum” dedi.
Hitit Üniversitesi Rektörlüğü