Yayınlanma Tarihi: 28 Mart 2019 Perşembe

Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler Konulu Konferans Düzenlendi

Kamu Denetçiliği Kurumu ve Üniversitemiz iş birliğinde Meslek Yüksekokulu Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonunda Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un konuşmacı olarak katıldığı “Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler” konulu konferans gerçekleştirildi.

Programa Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Zeki Gül, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Serdar Ceylan, İdare Mahkemesi Başkanı Kemaleddin Özdemir, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Barosu Başkanı Av. Kenan Yaşar, İl Jandarma Komutanı Abdurrahman Başbuğ, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ombudsmanlığın Ahilik teşkilatı gibi örneklerle bizim kültür ve medeniyetimizde vücut bulan bir kavram olduğunu ifade ederek Kamu denetçiliğinin yöneticiler için idari açıdan son derece işlevsel ve konforlu olduğunu belirtti. Sistemin kendi içinde ciddi bir denetim mekanizması teşkil ettiğinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizde bahse konu işlemlerle ilgili bugüne kadar Kamu Denetçiliği Kurumundan 3 görüş aldıklarını ifade ederek tüm meselelerin idari ve hukuki açıdan çözüme kavuştuğunu söyledi. Geleceğin gençlerinin önümüzdeki 20 yıl içinde bugün hiç bilinmeyen mesleklerde çalışacaklarına da işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, ortaya çıkacak yeni çalışma alanlarının yeni hukuki yaklaşımları doğuracağına dikkat çekerek düzenlenen konferansa katılımlarından dolayı Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’a ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Çorum’un Anadolu'nun yiğit insanlarının yetiştiği bir il olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Zeki Gül, Üniversitemizin de yaptığı çalışmalarla Çorum'a büyük katkılar sağladığını dile getirerek Çorum’a katkı sağlayan her türlü faaliyette Üniversitemiz ile iş birliği halinde olduklarını ifade etti. Başarılı çalışmalarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Alkan ve öğretim elemanlarımızı tebrik eden Zeki Gül, Çorum’un tanıtım konusundaki eksikliğine de dikkat çekerek bu doğrultuda daha çok çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

“Adalet mülkün temelidir şiarını benimseyen ecdadımız, hükmettiği topraklara barış ve huzuru götürdü” diyerek sözlerine başlayan AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu da “Geciken adalet, adalet değildir esası gereği hayata geçen Kamu Denetçiliği Kurumu önemli bir vazifeyi yerine getiriyor" diyerek yaklaşık 7 yıl önce uygulamaya geçen sistemin olumlu neticeler verdiğini vurguladı. 

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’u Çorum’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bağlı olarak hizmet veren Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK)'nun başarılı işlere imza attığını belirterek ombudsmanlığın idare ile vatandaş arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğüne işaret etti.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise “15 Temmuz'da gördük ki, gençlerimiz İstanbul'un fethi ve Çanakkale Zaferindeki o ruhu aynen taşıyor” diyerek Yeni Zelanda'daki terörist saldırının bireysel bir girişim değil örgütlü bir olay olduğunu söyledi. Haçlı teröristin silahlarındaki tarih ve isimlere işaret eden Malkoç, “Tarihimizi iyi bilelim. 600 yıl boyunca dünyanın en kritik coğrafyasına adaletle hükmetmişiz. Bugünse Ortadoğu yanıyor, Balkanlar diken üstünde, Kafkaslar ise bıçak sırtı bir vaziyette. Bizse 1000 yıldır bu topraklarda birlikteyiz ve adaletle var olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumu ve görevlerinden de bahseden Malkoç, “Size yapılmasını istemediğiniz davranışı başkasına yapmamak adaletin temel ölçüsü. En büyük görev yöneticilere düşüyor. Adalete yürütülen her iş başarıya ulaşır. Adaletin temeli ölçülü olmaktır. Dünya farklı bir yere doğru gidiyor. Son 10 yılda adam öldürmek hariç tüm suçlar elektronik ortamda işlenir hale geldi. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun görevi, idarenin kamu hizmetlerindeki noksanlık, hata ve kusurlarını vatandaş mahkemeye gitmeden çözme işidir. Vatandaşla idare arasında barış köprüsü kurarak sorunları dostane çözüyoruz. Üstelik Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurmak ücretsiz ve çok kolay. Gayemiz toplumdaki hizmetlerin daha iyi sunulması. Türkiye hedeflerine ulaşırken adalet, insan hakları ve hukukun üstünlüğünde de dünyaya örnek olacak. Bunun yolu üniversitelerimizden geçiyor. Bilgiye erişimin kolaylaştığı bu çağda daha çok çalışıp dünya ile yarışmak zorundayız. Dünyanın en önemli coğrafyasında yaşamanın bir bedeli var, o da alın teri ve göz nuru ile çalışmak. Avrupa Birliği, Türkiye'yi yumuşak lokma sanıyor ama biz kimseye muhtaç değiliz. Bir cemiyeti ayakta tutan, yetişmiş insan gücüdür. Gençlerimiz olarak, Türkiye'nin yarınlarısınız. 10 yıl sonra bu ülkenin gücü siz olacaksınız. Avrupa, Afrika, Orta Asya ve Kafkasya'daki kardeşlerimizin size ihtiyacı var. Ufkunuzu geniş tutun. Yabancı dil öğrenin, kendinizi iyi yetiştirin. Bilgiyi tasnif edip kullanabildiğiniz müddetçe başarılı olursunuz. Bu da tecrübe ile mümkün” dedi.

Terör ve şiddete bulaşanların kolluk kuvvetlerimiz ve adalet önünde hak ettikleri cezaları bulacağını ifade eden Şeref Malkoç, “Darbelerden, devleti ele geçirmek isteyenlerden bıktık, usandık. Devlet hizmet için vardır. Aklınız başınıza geldiğinde pişman olacağınız işi yapmayın. Ombudsmanlık, medeniyetimize ait unuttuğumuz değerlerimizden. 300 yıl önce yitirdiğimiz bu değere yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ölçümüz hakkaniyet ve adalet olduğu müddetçe doğru yoldayız demektir. Türkiye bu ölçü ile her alanda dünya liderliğine yükselecektir. Haklarımızı bilip, hakkımızı arayacağız. Bizim gayemiz de toplumda hak arama kültürünü oluşturmak. Zira adaleti temin etmek tüm insanlığın boynunun borcu” diyerek konuşmasını tamamladı.

Program, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un öğrencilerimizin sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube