Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, 2011 yılından bu yana yapılan çalışmalarla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunmak üzere ilimizde faaliyet gösteren basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Erol Olçok Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Bıyık ve Prof. Dr. Nurcan Baykam ile Genel Sekreter Erdal Kanık hazır bulundu.
Konuşmasında görev süresince kamu kaynaklarını en verimli şekilde kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Üniversitede bizden sonraki süreçte de kamu kaynaklarının kullanımında bizim gösterdiğimiz hassasiyetin devamını diliyorum. Eksikler vardır. Daha iyisi de yapılabilir. Her şeyin en iyisini değil; ama yapabileceğimizin en iyisini yaptığımıza inanıyorum” dedi. 2011-2019 yılları arasında toplam 1,2 milyar Türk Lirası’nın Üniversitemiz tarafından kullanıldığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Bu paranın yüzde 40-50'si personel giderlerine, geri kalanı ise yatırıma gitti. Bu kadar yatırıma rağmen üniversite hiç bir kötü işle anılmadı. Diğer yandan ise 2015 yılından itibaren etkisini görmeye başladığımız ve 2016 yılında darbe girişimi ile tavan yapan FETÖ olayları nedeniyle 3-4 yıl eforumuzu oraya sarf etmemize neden oldu” dedi.
Rektör Alkan: “21. yüzyılda petrol, yerini bilgiye bıraktı”
20. yüzyılda en büyük hazinenin petrol olduğunu ve bunun yüksek karlı bir sektör olduğunu kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Buna bağlı olarak da 20. yüzyılda insanların ana gelir kapısı petroldü. Dünyada ilk sıralarda yer alan zenginler ya petrol krallarıydı ya da otomotiv sektörünün büyük firmalarıydı. Ancak aradan geçen süreç bizi öyle bir noktaya getirdi ki, 21. yüzyılda petrol yerini bilgiye bıraktı. Yani şu anda bilgiye hakim olan ve onu yönlendiren insanlar ya da firmalar dünyanın sayılı güçleri haline geldi” ifadelerini kullandı.
İstanbul Teknik Üniversitesinin üniversite-sektör iş birliğini ilk başlatan üniversite olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Böylesine köklü bir üniversitede devletimizin imkânlarıyla yetiştik ve bu memlekete de bir vefa borcumuz vardı. Ama bu vefa borcunu herkesin benden beklediği kampüs gibi 'sığ' bir konuya indirgemeden farklı bir bakış açısı ile planlamamız gerekir diye düşündüm. Proje yaparak Antarktika'ya gittik. Demek ki konuya bina gibi basit durumlara indirgemeden bakmak lazım. 8 yıl böyle yapmaya çalıştık. 8 yıldır üniversitenin sadece binalardan oluşmadığını anlatmaya çalıştık. Yerin altında binalarımızı birbirine bağlayan 4 km uzunluğunda galeri yaptık. Sonra ilk yaptığımız binada trijenarasyonla elektrik üretimi yaparak devletimize hem az yük hem de örnek olmaya çalıştık. Bundan hemen sonra yaptığımız bina HÜBTUAM oldu ve hedefin ne olduğunu anlatmak için önüne uçak konuldu. Bizim en önce yapmamız gereken bilimsel alt yapıydı. Burada onu yaptık” dedi.
Diş Hekimliği Fakültesine/Hastanesine ilişkin açıklamalarda da bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, bu fakültenin projesinin hazır olduğunu ve Mayıs ayında ihalesinin yapılacağını söyledi. Rektörümüz konuşmasının devamında “İkinci büyük projemiz ise Güney Kampüs projesidir. 480 bin metrekare alanımız var. Orası Kuzey Kampüsümüzden daha hızlı yapılacaktır. Çünkü altyapısı var. Sağlık Kampüsünün tek sebebi hastanenin orada olmasıdır. Hastanemize şu anda günlük 6 bin civarında hasta geliyor. Refakatçi ve diğer ziyaretçilerle birlikte günlük 15 ile 20 bin kişinin grip çıktığı bir hastane durumunda. Güney Kampüse daha sonra Veteriner Fakültesi de yapılabilir” ifadelerini kullandı.
“Veteriner Fakültesi’ne gelecek sene öğrenci alınabilir”
Üniversitelerin sadece binalardan oluşmadığını ve binaların bir kurumu üniversite yapmadığını vurgulayan Rektörümüz Alkan, “Şu an Tıp Fakültesi başarıdan başarıya koşuyor. Şu an bu üniversite Veteriner Fakültesini konuşuyor. Diş Hekimliği Fakültesini açacağı günü bekliyor. Diş Hekimliği Fakültesi için YÖK'ten afiliasyon anlaşmasını bekliyoruz. Anlaşma imzalanır imzalanmaz bu sene değil ama gelecek sene öğrenci alınabilir. Bir an öncede Güney Kampüse de başlamamız gerekiyor” dedi.
Toplantı, soruların cevaplandırılmasının ardından sonra erdi.
Hitit Üniversitesi Rektörlüğü