Yayınlanma Tarihi: 19 Eylül 2019 Perşembe

Kimya Mühendisliği Bölümü Mezunlarımızdan Örnek Girişim

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan öğrencilerimiz Ali Bulut ve Semih Bahri Şahin, gluten maddesi içermeyen ve kendi özel formülleriyle hazırladıkları simit, kurabiye, kek gibi unlu mamullerin üretildiği bir pastane açarak örnek girişimde bulundu.

İnsan sağlığı açısından büyük önem arz eden glütensiz besinler alanında yaptıkları çalışmalarla üniversitemizi gururlandıran Bulut ve Şahin’in, açtıkları pastane ile özellikle gluten maddesine karşı hassasiyeti bulunan çölyak hastaları ve yakınları tarafından sevinçle karşılandı.

Üniversitemizden mezun olduktan sonra, bir süre saha araştırması yapan genç girişimcilerden Ali Bulut yaptığı açıklamada, Hitit Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan sonra, bu yıl aynı alanda yüksek lisans eğitimi almaya başladığını söyledi.

Hitit Üniversitesi’nde, glüten maddesi içermeyen ürünlerle ilgili bilimsel yayınları bulunan hocalarının çalışmalardan esinlenerek bu alanda saha araştırması yaptıklarını anlatan Bulut, “Bu araştırma aşamasının ardından, aynı fakülteden mezun arkadaşımla bir pastane açmaya karar verdik. Pastaneyi açtıktan sonra da 1 ay dükkanı kapalı tutup, kendi formülümüzü geliştirene kadar satış yapmadık. Yaptığımız denemeler sonunda bugün kullandığımız formülü bulana kadar ürünlerimizi vatandaşa ücretsiz dağıttık” diye konuştu.

Pastanede glütensiz undan hazırladıkları 25 çeşit unlu mamulü satışa sunduklarını belirten Bulut, şöyle konuştu:

“Ortağım da ben de küçüklüğümüzden beri ticaretin içindeydik. Üniversiteyi devlet memuru olmak için okumadık. Kendimizi geliştirmek ve ticarette daha doğru işler yapabilmek adına biz fakülte eğitimini aldık.  Fakülte eğitimiyle kazandığımız birikimi, ticari alanda değerlendirmeyi seçtik. Birikimimizi değerlendirme imkanı yakaladığımız gibi kendi işimizin de sahibi olduk.”

Kimya Mühendislerinin Elinden Doğal Ürünler

Pastane ortaklarından mezun öğrencimiz Semih Bahri Şahin de hazırladıkları ürünlerin hiçbirinde kimyasal bir karışım olmadığının altını çizdi.

“Ham madde olarak tamamen doğal ve gluten maddesi içermeyen nohut, kuru fasulye, greçka (kara buğday), pirinç ve teff unu” kullanıyoruz diyen Şahin, şunları kaydetti:

“Gluten maddesi içermeyen besinlerin önemini, yeğenimin de çölyak hastası olmasından dolayı çok iyi biliyorum. Sadece gluten maddesine karşı hassasiyeti olan hastalar için değil sağlıklı insanlar açısından da bu ürünlerin tercih edilmesi önemli. Uzmanlar, gluten maddesi içeren piyasadaki unlu mamullerin insan sağlığına olan zararlarını sürekli gündeme getiriyorlar. Dolayısıyla biz insan salığını da dikkate alarak böyle bir işe el attığımız için ayrıca mutluluk duyuyoruz.”

Yurdun Dört Bir Tarafından Sipariş Alıyorlar

Şahin, Çorum’daki çölyak hastalarının, kendi işletmelerini kurana kadar gluten maddesi içermeyen besinlere ulaşmada çok ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çölyak hastalarının taleplerini karşıladığımız gibi yurdun dört bir tarafından da siparişler almaya başladık. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere birçok ile glutensiz ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Sosyal medya üzerinden diğer bölgelerden aldığımız siparişler her geçen gün daha da artıyor.”

Kendi Unlarını Üretmeyi Planlıyorlar

Gluten içermeyen ham maddenin maliyetinin çok yüksek olduğunu, bunun da ürünlere yansıdığını kaydeden Şahin, piyasaya sundukları ürünlerin fiyatının 3 ila 50 lira arasında değiştiğini belirterek “Bu fiyatlar, normal piyasanın çok altında ancak biz bu fiyatları daha da düşürmek müşterilerimize daha cazip fiyatlardan ürün sunabilmek için kendi unumuzu üretmeyi planlıyoruz. Bunun için ilgili kurum ve kuruluşlarla nasıl çalışma yapabiliriz, bunun araştırmasını yapıyoruz” ifadesini kullandı.    


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube