Üniversitemiz Mühendislik
Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan öğrencilerimiz Ali Bulut ve
Semih Bahri Şahin, gluten maddesi içermeyen ve kendi özel formülleriyle
hazırladıkları simit, kurabiye, kek gibi unlu mamullerin üretildiği bir pastane
açarak örnek girişimde bulundu.
İnsan sağlığı açısından büyük
önem arz eden glütensiz besinler alanında yaptıkları çalışmalarla
üniversitemizi gururlandıran Bulut ve Şahin’in, açtıkları pastane ile özellikle
gluten maddesine karşı hassasiyeti bulunan çölyak hastaları ve yakınları
tarafından sevinçle karşılandı.
Üniversitemizden mezun olduktan
sonra, bir süre saha araştırması yapan genç girişimcilerden Ali Bulut yaptığı
açıklamada, Hitit Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünden mezun olduktan
sonra, bu yıl aynı alanda yüksek lisans eğitimi almaya başladığını söyledi.
Hitit Üniversitesi’nde, glüten
maddesi içermeyen ürünlerle ilgili bilimsel yayınları bulunan hocalarının
çalışmalardan esinlenerek bu alanda saha araştırması yaptıklarını anlatan
Bulut, “Bu araştırma aşamasının ardından, aynı fakülteden mezun arkadaşımla bir
pastane açmaya karar verdik. Pastaneyi açtıktan sonra da 1 ay dükkanı kapalı
tutup, kendi formülümüzü geliştirene kadar satış yapmadık. Yaptığımız denemeler
sonunda bugün kullandığımız formülü bulana kadar ürünlerimizi vatandaşa
ücretsiz dağıttık” diye konuştu.
Pastanede glütensiz undan
hazırladıkları 25 çeşit unlu mamulü satışa sunduklarını belirten Bulut, şöyle
konuştu:
“Ortağım da ben de
küçüklüğümüzden beri ticaretin içindeydik. Üniversiteyi devlet memuru olmak
için okumadık. Kendimizi geliştirmek ve ticarette daha doğru işler yapabilmek
adına biz fakülte eğitimini aldık.
Fakülte eğitimiyle kazandığımız birikimi, ticari alanda değerlendirmeyi
seçtik. Birikimimizi değerlendirme imkanı yakaladığımız gibi kendi işimizin de
sahibi olduk.”
Kimya Mühendislerinin Elinden
Doğal Ürünler
Pastane ortaklarından mezun
öğrencimiz Semih Bahri Şahin de hazırladıkları ürünlerin hiçbirinde kimyasal
bir karışım olmadığının altını çizdi.
“Ham madde olarak tamamen doğal
ve gluten maddesi içermeyen nohut, kuru fasulye, greçka (kara buğday), pirinç
ve teff unu” kullanıyoruz diyen Şahin, şunları kaydetti:
“Gluten maddesi içermeyen
besinlerin önemini, yeğenimin de çölyak hastası olmasından dolayı çok iyi
biliyorum. Sadece gluten maddesine karşı hassasiyeti olan hastalar için değil
sağlıklı insanlar açısından da bu ürünlerin tercih edilmesi önemli. Uzmanlar,
gluten maddesi içeren piyasadaki unlu mamullerin insan sağlığına olan
zararlarını sürekli gündeme getiriyorlar. Dolayısıyla biz insan salığını da
dikkate alarak böyle bir işe el attığımız için ayrıca mutluluk duyuyoruz.”
Yurdun Dört Bir Tarafından
Sipariş Alıyorlar
Şahin, Çorum’daki çölyak
hastalarının, kendi işletmelerini kurana kadar gluten maddesi içermeyen
besinlere ulaşmada çok ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade ederek sözlerini şöyle
sürdürdü:
“Çölyak hastalarının taleplerini
karşıladığımız gibi yurdun dört bir tarafından da siparişler almaya başladık.
İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere birçok ile glutensiz ürünlerimizin
satışını yapıyoruz. Sosyal medya üzerinden diğer bölgelerden aldığımız
siparişler her geçen gün daha da artıyor.”
Kendi Unlarını Üretmeyi
Planlıyorlar
Gluten içermeyen ham maddenin
maliyetinin çok yüksek olduğunu, bunun da ürünlere yansıdığını kaydeden Şahin,
piyasaya sundukları ürünlerin fiyatının 3 ila 50 lira arasında değiştiğini
belirterek “Bu fiyatlar, normal piyasanın çok altında ancak biz bu fiyatları
daha da düşürmek müşterilerimize daha cazip fiyatlardan ürün sunabilmek için
kendi unumuzu üretmeyi planlıyoruz. Bunun için ilgili kurum ve kuruluşlarla
nasıl çalışma yapabiliriz, bunun araştırmasını yapıyoruz” ifadesini
kullandı.