Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti’nin birlikte finanse ettiği, ana yararlanıcısı Çorum Belediyesi olan, Litvanya’nın Telsiai Belediyesi ile Macaristan’ının Szarvas Belediyesinin eş yararlanıcı olduğu ve üniversitemizin de destekleyici paydaş olarak yer aldığı “Şehir Eşleştirme Hibe Programı Akıllı Şehir İçin Yol Haritası Projesi”nin kapanış programı gerçekleştirildi.
Düzenlenen programa, Çorum Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Litvanya Ankara Büyükelçisi Audrius Brüzga, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Macaristan Büyükelçiliği Ataşesi Istvan Berce, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Heyet Başkanı Cemal Baş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Bayraktar, Litvanya’nın Telsiai Belediye Başkanı Kestutis Gusarovas, Macaristan’ın Szarvas Belediye Başkanı Mihaly Babak, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili ile diğer ilgililer katıldı.
Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, programda yaptığı konuşmada, Akıllı Şehirler Projesi’nin kapanış programında dünyanın birçok ülkesinden özellikle de Avrupa Birliği ülkelerinin belediye başkanlarıyla bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti ifade etti.
Yaklaşık bir yıldan beri devam eden proje kapsamında Avrupa’daki örnek uygulamaların proje ekibi tarafından yakından incelendiğini dile getiren Aşgın, Hollanda’da yapılan inceleme gezisine kendisinin de katıldığını ifade etti.
Akıllı şehir uygulamalarının yanı sıra proje kapsamında şehir eşleştirmelerini de çok önemsediklerini dile getiren Belediye Başkanı Aşgın, “Proje içerisinde yer alan mesai arkadaşlarımız ve akademisyenlerimizle bundan sorası için neler yapabiliriz, bunları konuşacağız. Önümüzdeki süreçte neler yapacaklarımızı, neler yapmamız gerektiğini tek tek inceleyeceğiz. Bunları bir bir uygulamaya koyacağız” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk: “Temel amacımız, kendi alanında ayakta kalabilen, her yönüyle birbirini kucaklayan, daha temiz ve yaşanabilir bir şehrin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır”
Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de Hitit Üniversitesi’nin akademik personeliyle birlikte proje ekibinde yer aldığını, akıllı şehir yol haritasının çizilmesinde üniversite olarak gereken katkıyı sunmaya çalıştıklarını söyledi.
Üniversite olarak temel eğitim alanı dışında araştırma geliştirme faaliyetlerini de gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Öztürk, “Topluma ne verebiliriz diye her zaman düşünen bir yükseköğretim kurumu olarak akıllı şehir için yol haritasının belirlenmesindeki temel amacımız, rekabetçi, kendi alanında ayakta kalabilen, kurum ve kuruluşlarıyla her yönüyle birbirini kucaklayan, daha temiz ve yaşanabilir bir şehrin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır” ifadesini kullandı.
Projede emeği geçen bütün paydaşları tebrik eden Prof. Dr. Öztürk, “Projede üzerimize düşeni yapmış olmaktan dolayı onur duyuyoruz. Bu tür projelerin artarak devam edeceğini, uzman kadromuzla üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.
Programda, diğer protokol konuşmalarının yapılmasının ardından, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Litvanya’nın Telsiai Belediye Başkanı Kestutis Gusarovas ve Macaristan’ın Szarvas Belediye Başkanı Mihaly Babak, karşılıklı olarak Kardeş Şehir ve İyi Niyet Programı Anlaşmasını imzaladı.
Program, Akıllı Şehir İçin Yol Haritası Projesi kapsamında Çorum’daki ilk ve orta öğrenim ile yüksekokulları kapsayan Akıllı Şehirler Fikir ve Proje Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sone erdi.