Yayınlanma Tarihi: 08 Ocak 2020 Çarşamba

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nun Konuğu Oldu

Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ile Hindistan uyruklu öğrencimiz Mohammed Ali Ahmet Khan ve Somali uyruklu öğrencimiz Aliya Abdullahi Hassan, TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda yayınlanan ve sunuculuğunu  Burçak Ateş Güler’in yaptığı “Tercihim Türkiye” adlı programın konuğu oldu.

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, “Hitit Üniversitesi’ni neden tercih etmeli, arkadaşlarımız” şeklindeki bir soru üzerine, Hitit Üniversitesi’nin, 2002 sonrasında Türkiye’de kurulan 95 üniversite arasında bilimsel araştırma ve eğitim kalitesi faaliyetleri anlamında 10’uncu sırada bulunduğunu belirterek, bu sıralamanın eğitim kalitesinin, araştırma altyapısının ve yükseköğretim anlayışının Çorum’da yerleştiğinin bir göstergesi olduğunu işaret etti.

Uluslararası sağlık alanında lisanslama yapabilen Türkiye’deki tek araştırma laboratuvarının, Hitit Üniversitesi bünyesinde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Öztürk, ayrıca üniversite olarak Türkiye’nin gurur duyduğu projelerden olan Antarktika Bilim Üssü Projesi’nin paydaşı olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

“Çorum ilimiz, bölgemizde makine ve imalat teknolojileri anlamında ayrışmış durumda. 1 milyar doları aşkın ihracat yapan, sanayi kapasitesi olan bir şehirden bahsediyoruz. Bu ne demek? Şu anda Hindistan’a da Somali’ye de Çorum’daki kuruluşlarımız, özel sektörden makine imalatında çalışan firmalarımız ihracat yapmaktadır. Arkadaşlarımızın özellik itibarıyla çalıştıkları alanda ülkeleriyle irtibat kurabilecek. O ülkelerde Türk firmaları da istihdam imkanları da hazır.”

“Güvenli ortam, hocalarla güçlü iletişim ve kaliteli eğitim…”

“Uluslararası öğrencilerimize sunduğunuz ne gibi imkanlar var” şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, uluslararası öğrencilere güvenli ortamda, yer yer kendi dillerinde güçlü diyalog kurabilen ve başarılı akademik kariyere sahip akademik personelle kaliteli eğitim imkanı sunduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Kendilerinin, genellikle anne ve babalarının en fazla istediği güvenli ortam. Çorum, Hitit Üniversitesi en güvenli ortamlardan biri.  Çorum ile ilgili ayrıca bir parantez açmak gerekirse, genç daha 14 yaşında bir üniversite. Yurtlarından şehirdeki imkanlarına kadar ilgi alanlarına uygun etkileşimli bir ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Küresel anlamda bu işin, yüksek eğitimin nasıl yapıldığı konusunda en önemli hususun güven olduğuna inanıyoruz. İkincisi de öğrencilerimiz birebir hocalarıyla saatlerce konuşup ekstra bir şeyler almak isterlerse alanlarıyla ilgili tartışıp rahat rahat diyaloğa geçebilecekleri ortama sahip. Her hocamız neredeyse bire bir arkadaşlarımızla ilgileniyorlar. Bu çok çok kıymetli. Üçüncü önemli husus da yurt dışından geliyorlar, bu işin maliyet unsuru da var. Çorum’da bir öğrenci ortamı olarak en uygun şartlarda kendilerini yormadan kaliteli eğitim alıyorlar. Hitit Üniversitesi bu şartları onlara sunuyor. Güvenli ortam, hocalarla güçlü iletişim ve kaliteli eğitim anlamında önleri açık ve maliyet anlamında katlanılabilir bir üniversiteyi onlarla buluşturuyoruz.”

“Anadolu kültürüyle buluşacakları ortamı onlara sunmaya hazırız”

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk,  uluslararası öğrencilerin en çok hangi bölümleri tercih ettiği yönündeki soru üzerine de “Bu dönemde üzerinde durmaya çalıştığımız hususlardan bir tanesi, uluslararasılaşmayı sağlamak. Uluslararasılaşmanın bir ayağı da uluslararası öğrencilerimize,  üniversitemizde daha fazla hizmet verebilir hale gelmek. Şu anda 300’e yakın yabancı uyruklu öğrenicimiz var. Yönetim, siyaset bilimler, iktisadi alanlar daha çok tercih edilmektedir. Arkadaşlarımızın talep ettiği bölümler genellikle popüler bölümler oluyor ama ülkelerinin ihtiyaçları, kendi vizyonlarına göre yönelim söz konusu” diye konuştu.

Yurt dışından gelen öğrencilerle özel olarak ilgilendiklerini ve onlara daha hassas davrandıklarını kaydeden Prof. Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anadolu’nun iki temel değeri var; bir tanesi eğitim, bir diğeri de misafirperverlik. Eğitim ve misafirperverlik yan yana geldiğinde çok daha güzel sonuçlar alınıyor. Uluslararası öğrencilerimiz geldiğinde, eğitimleri istedikleri düzeyde alacaklar. Z kuşağı gençlerimiz var. Bu gençlerimiz dünyanın her yerinden üniversitemize gelebilir. Küresel şartlarda çok yönlü, çok kültürlü, çok boyutlu eğitimle birlikte Anadolu kültürüyle buluşacakları ortamı onlara sunmaya hazırız. Yurt dışında eğitim almış birçok hocamız sahada. Onlar da birebir öğrencilerimizle ilgilenerek eğitimi kaliteli hale getirmek için ellerinden geleni yapıyor. Gelen öğrencilerimize üst yönetim olarak bizlerin kapısı her zaman açık. Her türlü imkanı onlara ulaştırmak için elimizden geliyoruz.” 

“Milyarlarca dolarla yapılamayacak köprüleri kuruyorlar”

Prof. Dr. Öztürk, uluslararası öğrencilerin mezun olduktan sonra ülkeleri ile Türkiye arasında kurulacak ilişkilerde önemli rol oynayabileceğini belirterek, “Hindistan’dan Afrika’ya kadar olan coğrafyadan ülkemize gelen bu güzel öğrencilerimiz, Anadolu’nun o şefkatli, merhametli, barış dolu, medeniyetlerin biriktirdiği güzelliklerle karşılaşıp ülkelerine döndüğünde onlarca programla, milyarlarca dolarla yapamayacağımız çalışmalarda kendi dilleriyle güzelce izah ederek kuracakları köprüler bizim için çok kıymetli“ ifadesini kullandı.

Programa katılan Makine Mühendisliği Bölümü’nden Hindistan uyruklu öğrencimiz Mohammad Ali Ahmad Khan da program sunucusunun, “Çorum’u nereden buldun? Neden Hitit Üniversitesi” şeklindeki sorusu üzerine, “Çorum eğitim kalitesi konusunda çok iyi. Güvenlik ve ulaşım konusunda da gerçek iyi durumda. Arkadaşlarımın yönlendirmesiyle geldim”  dedi.

Mezun olduktan sonra ülkesine dönüp dönmeyeceği sorulan Khan, “Benim ailem Hindistan’da yaşıyor. Bu yüzden mezun olduktan sonra, Hindistan’a gideceğim ama Türkiye ile her zaman iletişimim olacak” diye konuştu.

Çorum’da uyum sorunu yaşayıp yaşamadığı sorulan Khan, “Bizim yemeklerimiz biraz farklı ama Ş.Urfa ve G.Antep’e de biraz yakın.  Yemek konusunda ilk başta biraz sıkıntı yaşadık ama Türk yemeklerine yavaş yavaş alıştık. Türkiye’de her şehrin ayrı bir özel yemeği var. Türk insanı çok sıcakkanlı. Türk dizileri bizde bayağı popüler. Kültürümüz yakın” şeklinde konuştu. 

Programa konuk olan öğrencilerimizden Somali uyruklu Aliya Abduhllahi Hassan da Hitit Üniversitesi’ni kazandığında ilk başta çok sevinmediğini, ancak daha sonra Çorum’u ve üniversite ortamını görünce kendisini çok şanslı hissettiğini belirterek, “İyi ki gelmişim diyorum” ifadesini kullandı.

Çorum’da hem üniversiteli arkadaşlarının hem de halkın sıcak ilgisiyle karşılaştığını söyleyen Hassan, “Kaldığım özel yurtta arkadaşlarımızla aile gibiyiz” dedi.

Programda, Hindistan uyruklu öğrencimiz Mohammed Ali Ahmet Khan, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin “Gel, Gel, Ne Olursa Yine Gel” şiirini Türkçe olarak seslendirmesinin ardından, Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk de “Eğitim anlamında, modern Türkiye’de günümüzde aynı duygularla diyoruz ki, kim olursa olsun gelsin. Eğitim herkes için önemli.  Bu güzel şehre ne olursan ol yine gel” ifadesini kullandı.  




HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube