Hitit Üniversitesi’nde (HİTÜ), dünyada yaşanan yeni tip koronavirüs salgınına karşı üst düzey tüm tedbirler uygulanıyor.
HİTÜ Rektörlüğünden alınan bilgiye göre, Çin’in Wuhan kentinde yeni tip koronavirüs salgınının ortaya çıkmasının hemen ardından, üniversitenin tüm akademik ve idari birimlerinde söz konusu salgına karşı harekete geçildi.
İlk olarak, Tıp Fakültemiz Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden öğretim üyeleri tarafından yeni koronavirüs ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının yapıldığı üniversitede, tüm birimlerde salgından korunma yöntemlerine dair eğitim programları düzenlendi.
Sağlık Bakanlığının uyarıları doğrultusunda, HİTÜ yönetimi tarafından alınan tedbirlerle ilgili de kurumsal web sitesi ve sosyal medya platformlarında düzenli olarak bilgilendirmeler yapıldı.
Bu bilgilendirme toplantılarında virüs bulaşını önlemek için en etkili önlemlerin uygun “el yıkama” alışkanlığı ve “sosyal mesafe” kavramına uygun olarak kalabalık ortamlardan uzak durulması konusuna sürekli vurgular yapıldı.
Salgının küresel boyuta taşınması ve Türkiye’de de ilk vakanın görülmesi üzerine, HİTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam başkanlığında Koronavirüs Salgın Yönetim Komisyonu ve komisyona bağlı bir ofis kuruldu.
Prof. Dr. Baykam, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının aldığı kararlar ve yaptığı uyarılar doğrultusunda, üniversite birimlerinde alınan tedbirlerle ilgili koordinasyon, bilgilendirme ve süreç yönetiminin Koronavirüs Yönetim Ofisi tarafından yapıldığını bildirdi.
Koronavirüsü Salgın yönetim Komisyonu üyelerinin anlık iletişim kurmak için mobil iletişim uygulaması WhatsApp grubu oluşturduklarını belirten Prof. Dr. Baykam, bu uygulama üzerinden çok daha hızlı organize olma imkanı elde ettiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan karar gereği, 16 Mart 2020 tarihinden itibaren eğitime ara verildiğini anımsatan Prof. Dr. Baykam, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk imzasıyla yayınlanan genelge doğrultusunda, idari görevlerde bulunanlar hariç 60 yaş üstü çalışanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı gruplarda yer alan personele idari izin kullandırıldığını bildirdi.
Okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan kadın akademik ve idari personelin de yıllık izin taleplerinin karşılandığını, yıllık izin hakkı bulunmayanlara ise mazeret izni verildiğini anlatan Prof. Dr. Baykam, şunları kaydetti:
“Ayrıca akademik ve idari personelin önceden planlanmış olanlar dahil olmak üzere, tüm yurtdışı çıkışlar ikinci bir duyuruya kadar iptal edildi. Yurtdışından gelen öğrenci ve akademisyenlerimiz belirlenerek isimleri listelendi ve gerekli işlemler yapıldı. Yine sempozyum, konferans, panel gibi kalabalık ve kapalı ortamlarda yapılan ulusal ve uluslararası bilimsel faaliyetlerinin ikinci bir duyuruya kadar yapılmasına izin verilmeyeceğini duyurduk.”
Toplantılar 10 katılımcıyı geçmeyecek şekilde yapılıyor
Prof. Dr. Nurcan Baykam, yeni tip koronavirüsün en çok kalabalık ortamlarda bulaşma riski bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Bu nedenle idari ve akademik birimlerimizde tedbir süresi boyunca aciliyeti olan toplantıların 10 katılımcıyı aşmayacak şekilde yapılmasını ve toplantı salonları ile ofislerin sık sık havalandırılmasını yönünde gereken talimatlar verildi. Yükseköğretim Kurulu’nun genelgesi doğrultusunda biz de eğitim öğretim, akademik değişim programları, sosyal ve kültürel faaliyetler, spor müsabakaları gibi çeşitli kapsamdaki, akademik veya idari personel ya da öğrenci katılımlı bütün yurtdışı faaliyetlerinin ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmesi yönünde kararı birimlere duyurduk. Yine aynı şekilde Spor Bilimleri Fakültesi ve HİTİTSEM tarafından düzenlenen kurs, eğitim, spor gibi her türlü etkinliklere de tedbir süresince ara verildi.”
Ortak kullanım alanlarında temizlik üst seviyeye çıkarıldı
Prof. Dr. Baykam, yeni koronavirüsten korunmada dikkate alınması gereken bir diğer önemli hususun da temizlik olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Birimlerde lavabo, wc, yemekhane gibi ortak kullanım alanları ile musluk, kapı kolları, merdiven trabzanları başta olmak üzere tüm yüzeylerin deterjan/çamaşır suyuyla sıkça temizlettiriyoruz ve birim üst yöneticilerince kontrol edilmesini sağlıyoruz. Kütüphane, kantin, okuma salonu gibi ortak kullanım alanları da temzlikleri sağlandıktan sonra kullanıma kapatıldı. Yine sınıf, konferans salonu, laboratuvar, spor salonu, ofis, mescit, kamelya gibi ortak kullanım alanları başta olmak üzere tüm kapalı alanların, su ve deterjanla detaylı temizliği ve dezenfekte işlemleri yapıldı.”