Yayınlanma Tarihi: 02 Nisan 2020 Perşembe

Hitit Üniversitesinden Yerli Yazılım: HUBİS - Uzaktan Eğitim Modülü

Hitit Üniversitesi yeni koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilmesi üzerine tamamen kendi imkanlarıyla bir uzaktan eğitim modülü geliştirdi.

Salgın nedeniyle birçok üniversite uzaktan eğitim yazılımlarını ya da kullanım lisanslarını satın almak durumunda kaldı. Hitit Üniversitesi ise Öğrenci İşleri ile Bilgi İşlem dairelerinin yetenekli ve özverili uzmanlarınca iki hafta gibi kısa sürede oldukça etkin bir uzaktan eğitim yazılımını akademisyen ve öğrencilerinin kullanımına sundu. Böylelikle hem eğitim ve öğretimde aksamanın önüne geçerken, mevcut dijital altyapısı ve insan kaynaklarını etkin bir şekilde değerlendirerek üniversite adına önemli bir maliyet kaleminde tasarruf edilmiş oldu. 

Öğrencilerimiz Aşina Oldukları Bir Platformda Uzaktan Eğitime Devam Ediyorlar

Öğrencilerimizin örgün eğitim boyunca kullanageldikleri Hitit Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sistemi (HUBİS) platformu üzerinden, 30 Mart 2020 tarihi itibarıyla kullanıma açılan uzaktan eğitim modülü üniversite dışı destek alınmaksızın, tamamen üniversitenin yazılım ekibi tarafından hazırlandı.

Modül sayesinde, tüm dersler asenkron (eş-zamanlı olmayan) nitelikte sunulduğu gibi sınıf öğretimde gerekli olan çeşitli ders materyallerinin paylaşımı yapılabilmekte, öğrencilerin ders performanslarını arttırmak üzere ödev, sunum, alıştırma ve benzeri sınıf aktiviteleri gerçekleştirilebilmektedir. Aynı şekilde, üniversitenin bulut sistemi sayesinde öğretim elamanlarımızın video, görüntü ve ses dosyası paylaşımı da sorunsuz bir biçimde yapılabilmektedir. Kullanıcıların, uzaktan eğitimde önemli olan içerik yönetimi ve iletişim ihtiyaçlarını gidermek üzere interaktif iletişim imkanı sunan HUBİS Uzaktan Eğitim modülünde bu amaçla geliştirilmiş mesajlaşma platformunu bulunmaktadır.

Öğrenci İşleri Dairesi Başkanı Ömer Çırak yönetiminde Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Nafi Cesur Programcı İsmail Hakkı Üngan, Programcı Selman Gedik, Mühendis Onur Öztürk, Sistem Mühendisi Emre Ambarkütükoğlu ile Ağ ve Sistem Yöneticisi Yunus Kömürcü tarafından geliştirilen modül sayesinde, öğrenciler, derslerini rahatlıkla bulundukları yerden takip etmeye başladı.

“Öğrencilerimize kolaylıklar sunmak için teknik ekibimiz ile çalışmaya devam ediyoruz”

Hitit Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Çırak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uzaktan eğitim sisteminin çok kısa sürede hazırlanarak hizmete sunulduğunu belirterek, bu sistemin yükseköğretim ve öğrenciler açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Söz konusu sistemin, dışarıdan teknik bir destek alınmadan ve ilave bir kaynak kullanılmadan hazırlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Çırak, şunları söyledi:

"Kısa sürede, HUBİS sistemi üzerinde yazılım modülleri hazırlanmış ve entegrasyon çalışmaları tamamlamış bulunmaktadır. Bu yeni süreçte, eğitim modüllerinin kullanımıyla ilgili teknik doküman ve video materyalleri öğrencilerimize sanal sınıf ortamında sunulmaktadır. Hitit Üniversitesi olarak bu zorlu süreçte öğrencilerimize kolaylıklar sunmak için teknik ekibimiz ile çalışmaya devam etmekteyiz. Tamamen üniversitemize ait olan HUBİS sistemimizle sürece çok çabuk adapte olabildiğimiz için büyük mutluluk duymaktayız."

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk: “Kendi yazılımını kullanan birkaç üniversiteden biriyiz”

Üniversitemizin yeni koronavirüs salgınına karşı gereken tüm tedbirleri büyük bir hassasiyetle uyguladığını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, bu süreçte eğitim-öğretimin sekteye uğramaması için tüm hazırlıkların en kısa sürede tamamlandığını vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Öztürk, Hitit Üniversitesi’nin kendi kaynaklarını kullanarak yoğun ve özverili bir çalışma sonucunda uzaktan eğitim modülünü hazırladığı belirterek “Yazılım ekibimiz kısa bir süre içerisinde çok yönlü ve geliştirilebilir bir modül hazırladı. Birçok üniversite için ciddi maliyet kalemine dönüşen, akademisyen ve öğrencilerinin kullanımına sunmakta zorlandıkları uzaktan eğitim yazılımlarıyla süreci yönetmeye çalışırken, Üniversitemiz uzaktan eğitimde kendi yazılımını kullanan nadir üniversitelerden biri olarak bu süreci çok başarılı bir şekilde yürütmektedir. Herhangi bir yazılım veya donanım altyapısı harcaması yapmadan, kendi öz imkanlarımızı kullanarak öğrencilerimize destek olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Süreci baştan sona büyük bir titizlikle ve başarıyla yöneten Öğrenci İşleri Dairesi ve Bilgi İşlem Dairesi ekibimize yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube