Yayınlanma Tarihi: 17 Haziran 2020 Çarşamba

HİTÜ Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Yaban Hayatına Destek

Hitit Üniversitesi (HİTÜ) Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezimizin de katıldığı proje kapsamında, Muş’taki Alparslan II Barajı’nda oluşan adacıklarda mahsur kalan yaban hayvanlarının tahliyesi için çalışma başlatıldı.

HİTÜ Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Bulut ve Ömer Halis Demir Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş’ın koordinesinde başlatılan çalışmada, HİTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Kadir Ulusoy ve yüksek lisans öğrencimiz Müjde Fıstık da görev aldı.

Kuş uzmanı Süreyya İsfendiyaroğlu’nun da destek verdiği çalışma kapsamında,  Murat Nehri üzerinde inşa edilen Alparslan II Baraj Gölü’nde oluşan adacıklarda mahsur kaldığı tespit edilen yaban hayvanlar kayıt altına alındıktan sonra kurtarılarak doğal hayata bırakılıyor.

Dr. Öğretim Üyesi Şafak Bulut, yaptığı açıklamada, çalışmanın, dünyada literatüre geçen dördüncü, Türkiye’de ise ilk olduğunu bildirdi.

Alparslan I Barajı'nın devamı olan Alparslan-II Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla baraj gölünde bazı adacıklar oluştuğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Bulut, “Adacıklarda mahsur kalan yaban hayvanlar bulunduğunu tespit ettik. Bu hayvanların tahliyesi için hemen harekete geçip bir ekip oluşturduk” diye konuştu.

46 Yılan, 20 Fare, 3 kertenkele, 7 kaplumbağa kurtarıldı

Baraj gölündeki adacıklarda, yılan, fare, kertenkele ve kara kaplumbağa türü hayvanların bulunduğunu anlatan Bulut, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar çalışmanın ilk aşamasında, 4 türe ait 46 birey yılan, 2 türe ait 20 birey fare, 3 kertenkele, 7 birey kara kaplumbağa türünü batacak ve oluşacak adalardan kurtardık. Energo’nun da desteğiyle hayvan tahliye çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz. Bu proje bundan sonra yapılacak böyle faaliyetler için örnek olacaktır. Koruma çalışmalarımız su seviyesinin yükselmesiyle oluşacak yeni adalarda da devam edecek. Ekim ayına kadar tahliye işlemlerinin devam etmesini planlıyoruz.”



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube