TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Hitit Üniversitesi’nin, Yükseköğretim Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında, “makine ve imalat teknolojileri” alanında ihtisaslaşan yükseköğretim kurumu olduğunu belirterek, “Hitit Üniversitesi’nin ihtisaslaşma alanındaki hedefleri, Türkiye’nin hedefiyle aynı” dedi.
Prof. Dr. Mandal, Deneyap Teknolojileri Atölyeleri kapsamında yürütülen çalışmalarla ilgili Tokat’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk’ün daveti üzerine, Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (HÜBTUAM) incelemelerde bulundu.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal’a, HÜTBAM’ı ziyaretinde, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de eşlik etti. Ziyarette, HÜBTÜAM Müdürü Prof. Dr. İrfan Kurtbaş ve Proje Koordinasyon ve Yönlendirme Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Seyfi Polat, birimleriyle ilgili brifing verdi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, daha sonra yaptığı konuşmada, dünyada üniversitelerin gelişim süreçlerinde üstlendikleri roller bakımından değerlendirildiğinde, daha fazla değer üretme noktasında farklı misyonlarla yarıştırıldıklarının görüldüğünü belirterek, Türkiye’de de 2015 yılından itibaren üniversitelerin belirli alanlarda ihtisaslaşmasını sağlama ve belirlenen misyon alanında değer üretmesine yönelik adımlar atıldığını anlattı.
“Özellikle 2005-2006’dan sonra kurulan üniversitelerin hepsinin amacı bir ODTÜ gibi olmak” diyen Prof. Dr. Mandal, “ODTÜ gibi olmak kötü bir şey değil ama bu üniversitelerimizin bir ligde değil kendi misyon alanı içerisinde yarıştırılması daha doğrudur. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlık döneminde, “Her ilde bir üniversite olacak” dedikten sonra yeni kurulan üniversitelerimizin esas amacı bulunduğu şehre, bölgeye katkıda bulunmasıdır. Bölgeye katkıda bulunması eğitim öğretim hizmetlerinin yanı sıra bölgenin değişimine ön ayak olmasıyla mümkündür. İşte o zaman o üniversitenin o bölgedeki varlığından, etkisinden bahsedebiliriz” ifadesini kullandı.
Üniversitelerin bulundukları bölge için daha fazla değer üretmesini sağlamaya yönelik başlatılan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi başlatıldığını anımsatan Prof. Dr. Mandal, şunları kaydetti:
“Her üniversite kendi tercihiyle, başvurusuyla bu projeye dahil oluyor ve yarışıyorlar. Bir yarış var. Ondan sonra üniversitenin yetkinlik analizi yapılıyor ve sonrasında üniversiteler arasından seçiliyor. Hitit Üniversitesi de bu şekilde aday olup, başarmış üniversitelerden birisi. Makine ve imalat teknolojileri dediğimiz ihtisaslaşma alanı sadece makine mühendisliğiyse, eğer olay buysa tamamen yanlış. Üniversitenin tüm birimlerinin bu alana yönelik birlikte çalışması ve herkesin bu misyona inanması gerekiyor. Misyon üniversitelerine biz ayrıca bakıyoruz. Misyon üniversitelerimizi mükemmeliyete doğru götürmek istiyoruz. Seçtiğiniz alan bugün için bakıldığında; nasıl Almanya’nın endüstri 4.0’ı varsa, Türkiye’nin de şu an mottosu, milli teknoloji hamlesi ve dijital dönüşüm, ki bunun merkezinde makine ve imalat var, esasında Hitit Üniversitesi’nin de ihtisaslaşma alındaki hedefleri Türkiye’nin hedefiyle aynı. Kendisine koyduğu hedef makine ve imalat teknolojileri potansiyelini üst seviyeye taşımak. Hedef, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesiyle ilişkili, bütünleşik durumda.”
“Misyon alanı kapsamındaki projelere yüzde 50 kurum hissesi”
Üniversitelerin ihtisaslaşması süreci kapsamında, TÜBİTAK Stratejik Bütçe Başkanlığının ayırdığı bir bütçe bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK olarak bu sürece bakış noktasında, misyon üniversiteleri için misyon alanı kapsamında önereceği projelerden TÜBİTAK tarafından desteklenenlere yüzde 50 kurum hissesi veriyoruz. Dolayısıyla bu bizim için üniversitemizde hocaların ‘ben misyona niye sarılayım’ noktasında TÜBİTAK üzerinden yapacağı tüm projelerde motivasyon noktamız” ifadesini kullandı.
Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal’a, HÜBTUAM’ın çalışma kapasitesini, potansiyelini tanıtmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Ayrıca ileriye dönük olarak atmak istediğimiz adımlarımızı Sayın Başkanımızla paylaşmış olduk. Bizlere aktardığı değerli bilgi ve deneyimleri ile üniversitemize yapmış olduğu nazik ziyaretlerinden dolayı kendisine içtenlikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.