Yayınlanma Tarihi: 11 Eylül 2020 Cuma

Öğretim Elemanımızdan “Ferrit Nüve” İthalatının Önüne Geçecek Proje

Hitit Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Bülent Alkan'ın koordinatörlüğünde, elektronik ve otomotiv sektöründe yoğun olarak kullanılan ve Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu manyetik seramik malzemelerden “ferrit nüve” üretimine yönelik proje hazırlandı.

Öğretim elemanımız Alkan'ın koordinatörlüğünü üstlendiği, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Akın'ın danışmanlığında hazırlanan "Elektronik ve Otomotiv Sektörüne Yönelik Yumuşak Ferrit Nüvelerin Üretilmesi" adlı projede, araştırmacı Ozan Şükrü Ateş ve sektör danışmanlarından Seyfi Özduyucu, Kamil Özduyucu ve Kani Özduyucu'dan oluşan araştırma ekibi görev alıyor.

Elektronik ve otomotiv sektörü açısından büyük önem arz eden ferrit nüvelerin üretilmesine yönelik proje, TÜBİTAK tarafından desteklenecek. Projeye, TÜBİTAK 1512- Teknogirişim Sermaye Desteği Programı (BiGG) kapsamında 200 bin liralık sermaye desteği verilecek.

Proje kapsamında, elektrik-elektronik ve otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok sektörde elektronik bileşenler içerisinde, yüksek katma değere sahip bir manyetik seramik malzeme olan yumuşak MnZn ferrit nüvelerin üretilmesi ve geliştirilmesi planlanıyor.

Arş. Gör. Bülent Alkan, ferrit nüvelerin dışa bağımlılık oranı yüksek ithalat kalemlerinden biri olduğunu belirterek, bu proje sayesinde söz konusu malzemenin ülkemizde üretim potansiyellerinin geliştirilmesi ve sanayide uygulanabilirlik tecrübesinin kazanılmasının hedeflendiğini söyledi.

 Proje kapsamında planlanan çalışmaların 1 Kasım 2021'e kadar tamamlanacağını bildiren Alkan, “Elektronik alt bileşenler arasında yer alan ferrit nüvelerin çok geniş bir alanda kullanımı söz konusu. Savunma sanayiden beyaz eşya ve otomotiv sektörüne kadar çok geniş alanda ihtiyaç duyulan bir ürün. Ülkemizin kalkınma planlarıyla ilgili hazırlanan raporlarda da ferrit nüveler için stratejik bir ürün olduğundan bahsedilmektedir. Maalesef yaklaşık yüzde 99 oranında dışa bağımlı olduğumuz yüksek katma değerli ürün” ifadesini kullandı.


“31.5 milyar dolarlık pazardan pay alabiliriz”

Bülent Alkan, bağımsız araştırma şirketi Fact MR raporlarına göre, ferrit nüve pazarının hızla büyüdüğünü, 2018 yılı itibariyle yaklaşık 31.5 milyar ABD doları seviyesine yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“31.5 milyar dolarlık pazardan ülkemizde üretim yapılarak pay alabiliriz. Ülkemizdeki ferrit nüve pazarını incelediğimizde, Türk Elektronik Sanayicileri Derneği'nin 2017 yılı raporuna göre ferrit nüveli transformatörler (≤ 1kVA) ithalatımız 9 milyon ABD dolar olarak gerçekleşirken, ihracatımız ise sadece 74 bin ABD dolar bazında kalmıştır. Böylesine önem arz eden bir ürün için 'dışa bağımlılığın önüne geçebilir miyiz' sorusundan hareketle, araştırmacı ekibimizle proje hazırladık. TÜBİTAK tarafından binlerce iş fikri arasından seçilen projemizin desteklenmesi kararlaştırıldı. Ülkemiz için çok önemli bir projeyi uygulama fırsatımız olacağı için çok mutluyuz.”

Projenin sonunda, ferrit nüve prototipinin üretiminin gerçekleştirileceğini dile getiren Alkan, şöyle devam etti:

“Türkiye'de bu malzemeyi kullanan sektör temsilcileriyle görüştüğümüzde, çok heyecanlandılar ve şimdiden binlerce sipariş vermek isteyenler oldu. Karşılaştığımız bu tablo, projemizin nedenli ve yerinde bir çalışma olduğunu da ortaya koyuyor. Proje tamamlandığında ülkemiz için, elektronik ve otomotiv sektörü için önemli bir kazanım sağlamış olacağımıza inanıyoruz.” Bülent Alkan, ayrıca projenin hayata geçirilmesi sürecinde destek olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM),  Türk Ekonomi Bankası (TEB) Girişim Merkezi, Arinkom Teknoloji Transfer Ofisi ve sektör danışmanları nanOwn Özduyu Elektronik'e teşekkür etti.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube