Yayınlanma Tarihi: 14 Ekim 2021 Perşembe

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan’ı Üniversitemizde Konuk ettik

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Hitit Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yıl Açılış Etkinlikleri Haftası kapsamında düzenlenen “Gençlerle Söyleşi” programına katıldı.

Erdoğan, 15 Temmuz Spor Kompleksi’nde, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'ün moderatörlüğünde düzenlenen söyleşide, öğrencilerimizin sorularını yanıtladı.

Geleneksel sporlarla ilgili çalışmalarına dair bir soru yöneltilen Erdoğan, Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak 15 ülkeden 21 üyeleri bulunduğunu belirterek, “Yaptığımız forumlarda, festivallerde 60’ın üzerinde ülkeyle irtibat kurduk. Bu halkayı genişletiyoruz. Şu anda, dünyanın en önemli geleneksel spor kuruluşu, Dünya Etnospor Konfederasyonu. UNESCO ile BM HABİTAT kurumu ile yakın çalışmalarımız var. Avrupa’nın geleneksel sporlar kuruluşuyla irtibatımız başladı. Japonya’dan, Moğolistan’dan,  Pakistan’dan, Türki Cumhuriyetlerden, Arjantin’e ve Meksika’ya kadar üyelerimiz var” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk’ün, “Bu geleneksel sporları üniversitelerle nasıl buluşturabiliriz? Şu ana kadar üniversitelerle bu anlamda ne tür ilişkiler geliştirdiniz” şeklindeki sorusu üzerine, Erdoğan, şunları kaydetti:

“Geleneksel sporların bir akademik bir de sportif yönü var. Sportif yönünü, Türkiye’de üç ana omurgaya oturtabiliriz. Bunlardan biri güreşlerimiz, bir tanesi atlı sporlarımız bir tanesi de atıcılık yani okçulukla ilgili sporlar. Türkiye’de şu ana kadar geleneksel sporlarla ilgili bir tane federasyon vardı; Geleneksel Spor Dalları Federasyonu. Bu federasyon bünyesinde 8 tane geleneksel spor dalımız var. Bunun dışında, ilk defa, 2020 yılı başında, Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu olarak kuruldu. Bakın, salgın döneminin hemen öncesinde kurulmuş olmasına rağmen kısa zamanda 500 civarında kulüp, 5 binin üzerinde lisanslı okçu üyesi var. Bütün federasyonlar içinde üst sıralarda federasyon haline geldi. Hızla büyüyor.”

“Üniversitelerde cirit ve atlı okçuluk kulüplerinin kurulmasını planlıyoruz”

Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile federasyonların da olumlu görüşleri doğrultusunda Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun üçe bölünmesi yönünde çalışmaları olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bir, Geleneksel Güreşler Federasyonu kurulması, bir de Geleneksel Atlı Sporlar Federasyonu kurulması. Geleneksel Güreşler Federasyonu ve Geleneksel Atlı Sporlar Federasyonu kurulduktan sonra, bir taraftan yağlı güreşin öne çıktığını bir taraftan da ciritin ön plana çıktığı göreceğiz. İstiyoruz ki mesela üniversitelerde cirit kulübü kurulabilse. Bunun için Türkiye’de hatırladığım kadarıyla 11-12 üniversite binicilik, seyislik bölümleri var. Özellikle bu üniversiteleri merkeze alarak Türkiye’de cirit kulüpleri, atlı okçuluk kulüplerinin üniversiteler bünyesinde kurulmasını planlıyoruz.”

“Geleneksel Sporlar Ansiklopedisi çalışması başlattık”

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanlığının akademik olarak da UNESCO ile çalışmaları bulunduğunu anlatan Erdoğan, bu bağlamda, geleneksel sporların tarihi, kuralları, geleneği, sosyal anlamları üzerine araştırmalar yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bununla ilgili Konfederasyonumuz bünyesinde akademik icra heyeti kurduk. 9 ülkeden 12 akademisyen üyemiz var. Bu üyelerimiz, bir geleneksel sporlar ansiklopedisi çalışması başlattı. Online ansiklopedi ve yaşayan ansiklopedi olarak planlıyoruz. Şu anda madde yazımları aşamasındayız. Aynı zamanda icra komitemizin yaptığı diğer çalışma, geleneksel sporlar doktora tez bursumuz var. Dünyanın her yerinden başvuru kabul ediyoruz. Ayrıca dünyada üniversiteler bünyesinde araştırma ve uygulama merkezleri ve enstitülerin artırılması yönünde çalışmalarımız var. Şu anda Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi bünyesindeki Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Araştırma ve Uygulama Merkezi vardı, bu sene enstitüye dönüştürüldü. Aynı zamanda Türkiye’de Hacı Bayram Veli Üniversitesi bünyesinde, Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu. Bunun başka ülkelerde de kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Erdoğan, başka bir söyleşide, gençler arasında sanal özgürlük algısının yaygınlaşmasının, gerçeklikten uzaklaşmaya ve beklentiler ile yetenekler arasındaki makasın fark edilmeyecek şekilde dalgalanmaya neden olduğu yönünde yaptığı değerlendirmeleri hatırlatılarak, bu konuyla ilgili düşüncelerinin Hitit Üniversitesi öğrencileriyle de paylaşılmasının istenmesi üzerine, şunları söyledi:

“Gençler, eline telefonu, tableti aldığı zaman orada istediğini yapabilmekten özgürlük algısına sahip oluyor. Kendini özgür hissediyor çünkü okulda istediğini yapamaz rektör var, dekan var, hoca var. Evde istediğini yapamaz anne var, baba var, dede var, dayı veya amca var ama o tablette istediğini yapabiliyor ve kendini özgür hissediyor. Tecrübe gösterdi ki özellikle Trump’ın seçildiği yılda bununla ilgili ciddi veriler ortaya çıktı. Sosyal medya, insanları manipüle etmek için büyük şirketler tarafından kullanılıyor. Fecobook’un müşterilerinin iyiliğini değil kendi menfaatini düşünerek müşterilerine kötülük yaptığı delileriyle anlatıldı. Bu ortaya çıkanlardan bir tanesi. En basitinden, o kendinizi özgür hissettiğiniz anlarda size bir ürün satıyor, sizi bir ürünün müşterisi haline getiriyor. Siz bütün savunmalarınızı kaldırıyorsunuz farkında olmadan. Dolaylı yönlendirmeyle bir ürünü size aldırıyor.”

Batı medyasında, Türkiye’nin marjinalleştirilmesine yönelik gayretlere de dikkati çeken Erdoğan, “Dünyada egemen güç olan batı medeniyeti, Türkiye’nin kendi kararlarını verebilen güçlü bir ülke olmasını istemiyor. Dolayısıyla, telefondaki, tabletteki sanal özgürlük algısından sıyrılıp gerçek anlamda haber kaynaklarını sosyal medya kullanımınızı, kendinizin yönetebilmesi lazım. Kimin, sizi ne yönde manipüle etmeye çalışabileceği hakkında kanaat sahibi olmanız lazım” ifadesini kullandı.

Erdoğan, başka bir soru üzerine de “Geçmişimizi bilirsek, geçmişteki yüksek şahsiyetlerin neler yaptığını daha iyi bilirsek biz de o zaman kendimize daha yüksek hedefler koyabiliriz. ‘Ben yapamam ki, benden ne olur ki, ben Çorum’da ne yapacağım ki, ben ancak şunu bunu yapabilirim’ demeyin. Bence biyografi okumaya özen gösterin. Özellikle 20. yüzyılda yaşamış, yakın zamanda göçmüş büyüklerimizle ilgili hikayeleri, biyografileri bilmekte fayda var. Okuması da keyifli. Vallahi roman okumaktan daha keyifli” şeklinde konuştu.

Programda, daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı  Erdoğan’a, günün anısına hediye takdim etti.

Söyleşiyi, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Halil İbrahim şimşek de takip etti.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube