Yayınlanma Tarihi: 28 Ekim 2021 Perşembe

Anne Kız Hayalini Üniversitemizde Gerçekleştiriyor

Çorum’da yaşayan 2 çocuk annesi 50 yaşındaki Ceyhan Cengiz, liseden mezun olduktan sonra, 30 yıl ara verdiği eğitimine kızıyla birlikte Hitit Üniversitesi’nde devam ediyor.

Lise eğitiminin ardından, 1990 yılında, Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Sekreterlik Bölümünü kazanan ancak maddi imkanlarının yetersiz olması nedeniyle eğitimine ara veren Cengiz, ilerleyen yaşına rağmen üniversite hayalinden vazgeçmedi. 

Eğitimini yarıda bırakarak evlenen ve kendini çocuklarına adayan Cengiz, yıllar sonra üniversite hayalini kızı Mahinur Cengiz ile birlikte gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Ceyhan Cengiz, 2019 yılında, Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen Anne Üniversitesi kursuna katıldığını, kurs sayesinde üniversite ortamını görme imkanı bulduğunu belirterek, “Kurstan sonra, o dönemde lisede okuyan kızımla birlikte üniversite sınavına hazırlanmaya ve içimde ukde olarak kalan üniversite hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim” dedi.

Üniversite sınavına hazırlık heyecanını kızı Mahinur Cengiz ile birlikte yaşadığını söyleyen anne Cengiz, şöyle konuştu:

“Benim isteğim üniversite okumaktı, kızımın isteği de Tıp kazanmak. Birlikte bir yola çıktık. Sınava hazırlanma, sınava girme ve üniversite tercih sürecinin heyecanını birlikte yaşadık. Sonunda ikimiz birlikte, Hitit Üniversitesi öğrencisi olduk. Ben Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Bölümünü kazanırken, kızım da istediği gibi Tıp Fakültesine girdi. Sınav sonuçları açıklandığında sevinçten birbirimize sarıldık ve gözyaşlarımız sel oldu. İkimiz de şu anda aynı üniversitenin öğrencileriyiz ve bu bizi ayrıca çok mutlu ediyor.”

Yıllar sonra yarım kalan eğitimine devam etmenin heyecanını yaşadığını dile getiren anne Cengiz, “İlk önce bu konuda endişelerim vardı, ‘acaba evi, okulu, dersleri bir arada götürebilecek miyim’ diye. Ailece oturduk ve konuştuk. Ailemin desteği önemliydi. Zaten gerisi halloluyor” ifadesini kullandı.

Eğitimde yaşın önemi olmadığını yaşayarak öğrendiğini ifade eden Cengiz, “Peygamberimiz, der ki ‘beşikten mezara kadar bilgi öğrenin.’ Okumanın, öğrenmenin yaşı asla yoktur. Hocalarımın, sağ olsunlar, destekleri, ilgisi her an üzerimde. Her konuda ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Onların ilgisi sayesinde ben de zevkle derslerime giriyorum” diye konuştu.

“Giysi üretiminde geri dönüşüme yoğunlaşarak ticarete atılmayı planlıyorum”

Moda Tasarımı Bölümü öğrencisi olarak giysi üretim tekniklerini öğrendiğini anlatan Cengiz, özellikle tekstilde geri dönüşüm alanının ilgisini çektiğini belirterek, şunları söyledi:

“İlk başta niyetim sadece öğrenci olmaktı fakat şu an giysi üretim teknikleri alanında geri dönüşüme yoğunlaşmak ve bu alana üretim yaparak ticarete atılmayı planlıyorum. Doğal kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir moda, dünya için çok önemli. Doğaya en fazla zarar veren madde, petrol atıklarından sonra tekstil atıkları. Bunu en aza indirgemek için geri dönüşüme yoğunlaşmak istiyorum. Farklı malzemeler ve materyaller kullanarak, giysi üretiminde geri dönüşümler yapmak istiyorum. Bu alanda kendimi geliştirmek, evde çalışmak ve gerekirse sosyal medya aracılığıyla e-ticaret aracılığıyla ticaret yapmak istiyorum.”

“Anneme bakarak motivasyon buluyorum”

Ceyhan Cengiz’in, aynı üniversitede eğitim gören Tıp Fakültesi Öğrencisi kız Mahinur Cengiz de annesi sayesinde üniversiteye hazırlık sürecini keyifli geçirdiğini belirterek, “Biz tüm süreci annemle beraber yaşadık. Hep çifte heyecan çifte sevinç yaşadık. Çok olumlu, yüreklendirici ve motive edici tepkiler aldık” dedi.

“Annemle birlikte öğrenci olmak gerçekten çok keyifli” diyen Cengiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Artık evde bir ev arkadaşlığı durumumuz oluşmaya başladı, özellikle sınav dönemlerinde. Kendisi çok çalışkan ve ödevleri için çok titiz, sorumluluk bilinci çok yüksek bir öğrenci. Hatta bazen ben tembellik ettiğim zamanlarda anneme bakarak motivasyon bulduğum bile oluyor.” 

Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Mücella Baylavlı da Ceyhan Cengiz’in ilerleyen yaşta, geç ulaşılan hayallerinin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Öğrencilerimiz arasında yaş farkının eğitimde hiçbir probleme sebep olmadığı gördük. Tam tersine ilerleyen yaşta, üniversiteye başlayan öğrencinin çok daha başarılı olduğu, toplum içinde birden fazla üstlendikleri rolleri çok iyi yerine getirdiği, çok daha planlı çalıştıkları ve çok daha başarılı olduklarını deneyimledik. Ceyhan Hanım çok isteyerek arzu ederek geldi. Yıllar sonra hayallerini gerçekleştirecek olmanın heyecanıyla başladık” şeklinde konuştu.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube