Yayınlanma Tarihi: 27 Aralık 2021 Pazartesi

Malili Öğrencimiz, Üniversitemizin “İyilik Meleği” Oldu

Hitit Üniversitesi’nin uluslararası öğrencilerinden Mali uyruklu Tidie Traore, üniversitenin adeta “iyilik meleği” oldu. İyi derecede Türkçe konuşabilen Traore, zamanının önemli kısmını uluslararası öğrencilerin sorunlarının çözümüne ayırıyor.

Türkiye’ye 2017 yılında gelerek, İstanbul’da 1 yıl boyunca Türkçe eğitimi alan Traore, daha sonra lisans eğitimi için başvurduğu Hitit Üniversitesine kabul edildi.  Kısa sürede, yardımsever kişiliğiyle Hitit Üniversitesi uluslararası öğrencileri arasında tanınan Traore, 3 yıldır, yabancı uyruklu öğrencilerin sorunlarının çözümünde gönüllü olarak rol oynuyor.

Hitit Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisinde görevli Şube Müdürü Esin Erden, yaptığı açıklamada, Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi Traore’nin, hem üniversite hem de yabancı uyruklu öğrenciler büyük bir şans olduğunu söyledi.

Traore’nin, çok yardımsever bir kişi olduğunu vurgulayan Erden, “Uluslararası Ofis olarak 2 yıldan fazladır hizmet veriyoruz. Bu süreç içerisinde özellikle Afrika’dan gelen öğrencilerimizin kayıt işlemlerinde zaman zaman yaşadığımız sıkıntıları, Tidie sayesinde kolaylıkla aşabiliyoruz. Tidie ile ilk tanıştığımızda çok mutlu olmuştuk. Birçok öğrenciyle bu arkadaşımız üzerinden irtibat kuruyoruz” diye konuştu.

“Tidie, bizim can yeleğimiz oldu”

Erden, uluslararası öğrencilerle Tidie Traore sayesinde çok güzel diyalog kurabildiklerini ifade ederek, “Tidie, bizim için çok büyük bir şans. Afrika’dan gelen öğrencilerimizin birçoğu Türkçe ve İngilizce bilmiyor. Tidie, bu öğrencilerimizle aramızda köprü rolü oynuyor. Öğrencilerimizin durumlarıyla ilgili sorunlarla karşılaştığımızda, hemen Tidie’yi arıyoruz. Tidie, telefonla halledebileceği bir işse telefonla görüşmeler yaparak, gerektiğinde de bizzat ofisimize gelerek bize yardımcı oluyor. Ona çok çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Hitit Üniversitesi’nde eğitim gören uluslararası öğrenciler de Tidie Traore sayesinde kendilerini çok şanslı görüyor. Çorum’da yabancı uyruklu öğrenci olmanın zorluğunu yaşamadıklarını anlatan uluslararası öğrencilerden Gabon uyruklu Rogane Ludvy, Çorum’a ilk geldiğinde ikamet işlemleri için yardıma ihtiyaç duyduğunda, bir arkadaşının aracılığıyla Tidie Traore ile tanıştığını belirterek, “Benim problemlerimi çözmesi için kendisine başvurdum. Hemen yardımcı oldu. O, benim ağabeyim gibi oldu” dedi.

“Tidie, evini bana açtı”

Batı Afrika ülkelerinden Gine’den gelen Hitit Üniversitesi öğrencilerinden Soulemane Diallo da Tidie Traore’nin yardımı sayesinde lisans eğitimine devam ettiğini belirterek, “Ekonomik sıkıntılardan dolayı kaldığım yurt ücretini ödemekte zorlanıyordum ve ev kiralamam gerekiyordu. Tidy, evini bana açtı. Allah ondan razı olsun” dedi.

Hitit Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi öğrencilerinden Alhousseine Soumaoro da Çorum’a Mali’den geldiğini, Fransızca dışında bir dil bilmediğini belirterek, “Bu nedenle Türkiye’ye ilk geldiğimde bazı sorunlar yaşadım, ikametle ilgili. Tidie, bana kimlik ve ikamet işlemleri için yardımcı oldu. Gerçekten çok iyi bir insan, yardımsever biri. Allah onun da yardımcısı olsun” diye konuştu.

Hitit Üniversitesi TÖMER öğrencilerinden, Zambiya uyruklu Miriam Sibanda da “Kim bir işini Tidie’ye söylese, hemen hallediyor. Onu çok seviyoruz” ifadesini kullandı.

“Çok yardım görmüş biri olarak başkalarına yardım etme gereği duyuyorum”

Tidie Traore de yaptığı açıklamada, Mali’den Türkiye’ye geldiği ilk dönemlerde kendisinin de oturum izni, diploma denklik ve üniversiteye kayıt gibi işlemlerde, Türkçe bilmediği için büyük zorluklar yaşadığını anlattı.

Türkçeyi öğrendikten sonra, lisans eğitimi için geldiği Çorum’da Hitit Üniversitesi personelinden barınma gibi birçok konuda destek gördüğünü anlatan Tidie, şunları söyledi:

“Böyle çok yardım görmüş biri olarak başkalarına yardım etme gereği duyuyorum. Diplomalarımın tercümesi, denklik işlemleri için dil bilmediğimden çok zorluk çekmiştim. Çorum’a gelen öğrenciler de aynı zorluğu yaşamasınlar diye elimden geleni yapıyorum.” 

Ders saatleri dışında, zamanını uluslararası öğrencilerin sorunlarının çözümüne ayırdığını anlatan Tidie, şöyle konuştu:

 “Türkçe bilmediklerinden zorluk çektiklerini görüyordum. Örneğin, kayıt işlemleri için Göç İdaresine gidip kimlik işlemlerini yapamıyorlar. Çorum’u bilmiyorlar ve böyle olunca onlara birinin yardım etmesi lazım. Görüyorum, zorluk çekiyorlar. Ben Türkçeyi biliyorum, sistemi biliyorum. Niye yardım etmeyeyim? Arıyorlar, ‘Tidie, bu nerede, bu nasıl yapılıyor’ diye bana soruyorlar. Onlara telefonda anlatıyorum, eğer telefonda çözemiyorsam bizzat kendim gidip yardımcı oluyorum.”

Uluslararası öğrenciler için WhatsApp grubu kurdu

Hitit Üniversitesi’nde son dönemde uluslararası öğrenci sayısının arttığına işaret eden Tidie, dolayısıyla tüm öğrencilerle daha iyi iletişim kurabilmek için bir mobil iletişim uygulaması üzerinden sohbet gurubu oluşturduğunu söyledi.

Söz konusu grup üzerinden, uluslararası öğrencilerin sorunlarını daha kolay ve hızlı çözebildiğini kaydeden Tidie, “Bu grupta ayrıca düzenli olarak üniversitemizin web sitesinden yaptığı duyuruları, arkadaşlarımızın anlayabilecekleri yerel dillere çevirisini yapıp, paylaşıyorum” ifadesini kullandı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube