Yayınlanma Tarihi: 18 Şubat 2021 Perşembe

Üniversitemizden “Mutfakların Hava Kalitesini Artıracak” Çalışma

Makine ve İmalat Teknolojilerinde ihtisaslaşan Üniversitemiz, başta bulunduğu il olmak üzere bölgesine ve ülkesine katma değer sağlama amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 

Bu kapsamda yürütülen projelere bir yenisi daha eklenen üniversitemizde, mutfaklarda daha rahat nefes alma imkanı sağlayacak “akıllı aspiratör” geliştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Anabilim Dalı öğrencimiz Abdurrahman Emekçi tarafından, öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Işık'ın akademik danışmanlığında ve Çorum Teknokent bünyesinde bulunan E-Chip Teknoloji Firmasının desteğiyle “Aspiratörler için Bulanık Mantık Tabanlı Kapalı Döngü Kontrol ve Uyarı Sisteminin Geliştirilmesi" konulu yüksek lisans tez çalışması yapılıyor.

TÜBİTAK-2210-D Sanayiye Yönelik Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı kapsamında da desteklenen söz konusu çalışma kapsamında, mutfaklarda hava kalitesini artırması beklenen akıllı bir cihaz geliştirilmesi planlanıyor. 

Doç. Dr. Mehmet Fatih Işık, yaptığı açıklamada, günümüzde kullanılan aspiratörlerde kontrol paneli üzerinde bulunan kademe ayarının manuel olarak kullanıcı tarafından yapıldığını, bu nedenle ortaya çıkan kullanıcı hatalarına bağlı olarak hava kalitesinin istenilen düzeyde oluşturulamadığını söyledi.

Aspirnatörlerin kullanım hatalarının verim ve enerji kaybına sebep olduğunu ifade eden Doç. Dr. Işık, “Bizim çalışmamız kapsamında geleneksel aspiratörlerden farklı olarak kendini ortam koşullarına göre otonom olarak kontrol edebilen akıllı bir cihaz üretilecektir. Bu cihazlar insan için gerekli olan en uygun ortam şartlarını sağlamak için otonom olarak çalışacaktır” dedi.

“Kızartma yemek kokusuna son verilecek”

Aspiratör üzerine, karbonmonoksit, hava kalite, hidrojen, lpg-propan gaz ve nem-sıcaklık ile baca sensörü olmak üzere 6 farklı sensör yerleştirileceğini belirten Doç. Dr. Işık, şunları kaydetti:

“Bu sensörlerden elde edilen veriler, bulanık mantık tabanlı olarak işlenerek aspiratör motor hızı ayarlanacaktır. Ayrıca baca kontrol sistemi de gerçekleştirilmiş olacaktır. Bu sayede baca hava akışının durumu da kontrol edilmiş olacaktır. Sonuçta, mutfakta insan refahı en üst düzeye çıkartılmış olacaktır. Artık kızartma, yemek kokusuna son verilecek. Duruma göre otomatik çalışacağı için en ideal hava kalitesini elde etmek mümkün olacak.”

Doç. Dr. Işık, söz konusu akıllı aspiratörün 6 aylık zaman içerisinde geliştirileceğini, daha sonra test işlemleri aşamasına geçilerek çalışmanın tamamlanmasının planlandığını bildirdi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube