Yayınlanma Tarihi: 06 Temmuz 2021 Salı

“Kızlar İçin STEM” Projesi Çorum Zirve Etkinliği Başladı

Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi tarafından kız öğrencilerin Bilim, Teknoloji Mühendislik ve Matematik (STEM) alanlarına yönlendirilmelerini sağlamaya yönelik Erasmus+ Gençlik Diyaloğu kapsamında yürütülen “Kızlar İçin STEM Projesi Çorum Zirve Etkinliği” başladı.

Anitta Otel’de düzenlenen etkinliğin açılış törenine, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, OSTİM Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Çorum Vali Yardımcısı Tamer Orhan, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Proje Koordinatörü Doç. Dr. Seyfi Polat, OSTİM Teknik Üniversitesi Proje Koordinatörü Yurdum Hasgül ile kız öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Polat, törenin açılışında yaptığı konuşmada, Kızlar İçin STEM Projesi ile ilgili bilgi verdi.

Kız öğrencilerin, STEM alanlarına karşı önyargılarının kırılması, bu alanlara yönelik tercih aşamasında karşılaştıkları problemlerin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin sunulmasının planlandığını ifade eden Doç. Dr. Polat, şunları kaydetti:

“Gelecekte karşımıza çıkacak mesleklere baktığımızda, çok büyük kısmının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında olduğunu görüyoruz. Bizim ülke olarak bu alanlarda geri kalmamız gerekiyor. Eğer ülkemizi geliştirmek istiyorsak, önemli mesafe kat etmek istiyorsak bu alanlara önem vermemiz gerekiyor. Ülkemizde STEM alanlarına yönelik tercihlere baktığımızda, kız öğrencilerimizin oranı çok düşük. STEM alanlarında kadınların sayıca az olması, bu alanda iş gücü kaybına neden oluyor. Kadınların potansiyelinin, beyinci gücünün STEM alanlarında da kullanılması gerekiyor ki ülkemiz bilim ve teknolojide daha yüksek ivme ile gelişebilsin. Bizim bu proje kapsamında kız öğrencileri için STEM alanlarıyla ilgili farkındalık oluşturma, ön yargıları varsa tespit edip çözüm önerileri ortaya koymaya yönelik çalışmalarımız olacak.” 

OSTİM Teknik Üniversitesi Proje Koordinatörü Yurdum Hasgül, Kızlar İçin STEM Projesi’nin önemine işaret ederek, bu projede paydaş olarak yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

OSTİM Üniversitesi’nin, STEM alanlarındaki çalışmaları önemsediğini dile getiren Hasgül, “Üçüncü nesil üniversite olarak, OSTİM Üniversitesi bu alanlarda eğitim programlarını başlatan hale geldi. Teknolojinin değişimi son derece kritik ve bunu anlamamız gerekiyor. Bu noktada, kız çocuklarımızın da bu alanlarda yer almasının önemli olduğunu biliyoruz” ifadesini kullandı.

OSTİM Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yülek: “Hitit Üniversitesi ile işbirliğini çok önemsiyoruz”

OSTİM Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, teknolojik ve sanayi alanlarında gelişimi tetiklemek, anlamak, anlatmak ve üretebilme kapasitesine sahip gençlerin yetiştirilmesi ve Türkiye’ye kazandırılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Birbirinden farklı yetenekleri bulunan gençlerin, ortaklaşa çalışılarak yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yülek, “Dolayısıyla Hitit Üniversitesi ile bu işbirliğini çok önemsiyoruz. Kurulacak bu takımda kız öğrencilerimizin olması bizim için ayrıca öneme sahip. Kızlarımıza kazandıracağımız yetenekleri çok önemli buluyoruz. Kızlarımız bizim geleceğimiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, teknik ve bilimsel olarak çeşitli bilgi ve becerilere sahip, dünya seviyesinde donatılmış annelere, kızlara ve kadınlara ihtiyacı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yülek, kadınların STEM alanlarına iş gücü katılımının, kalkınmada önemli rol oynayabileceğini belirterek, “O yüzden bugünkü başlatılan proje çok değerlidir” dedi.

Rektör Prof. Dr. Öztürk: “Kadınlarımızın alın teri, ülkemizi hayal edemeyeceğimiz noktaya taşıyabilir”

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de kadınların potansiyel gücüyle henüz açığa çıkarılamamış, çıkarıldığında Kurtuluş Savaşı’nda da görülen büyük bir güçten bahsedildiğini söyledi.

Kadın dokunuşunun, bilim ve teknolojide çok önemli bir sıçrayış oluşturabileceğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

“Yurt dışında olduğum dönemde, kadınların zarafeti ve nezaketi dışında disiplini, zaman ve takvim ayarlamalarıyla çok önemli projeleri ayağa kaldırdıklarını gördük. STEM alanlarına dair ‘erkek işi, ağır iş’ diye ön yargıyla yaklaşıldığını biliyoruz. Oysa geleceğin mesleklerine bakıldığında, yüzde 80’i masa başı ve laboratuvarda yapılacak mesleklerdir. Ağır işlerde, erkek ağırlıklı ortamlarda yapılacak meslekler olmadığını görüyoruz. Kızların bu alanlara dahil olması, bizim geleceğimizin şekillenmesinde, yerli ve milli üretim dediğimiz dışa bağımlılığı azalttığımız tam bağımsız Türkiye geleceği için sizlerle birlikte yükselişe geçmemiz şart.”

Söz konusu proje kapsamında paneller, saha ziyaretleri, STEM alanlarında başarılı kadınlarla buluşma gibi etkinlikler düzenleneceğine dikkati çeken Prof. Dr. Öztürk, bu etkinliklerin STEM alanlarına karşı ön yargının kırılması açısından önemli rol oynayacağını kaydederek, “Bu projenin hazırlanmasında emek veren Teknoloji Transfer Ofisi ekibi, alkışı hak ediyor” ifadesini kullandı. 

“Makine ve imalat teknolojileri, ihtisas alanı olarak belirlenmiş bir üniversite olarak, yükselen Türkiye’nin yıldızlarının kadınlarımız olacağına inanıyoruz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, “Vatan sevdası, ülkesi için akıtılacak her alın teri bizim için kutsaldır. Kadınlarımızın kendi varlıklarıyla katacağı alın teri, ülkemizi hayal edemeyeceğimiz noktaya taşıyabilir ki biz bunun farkına varmak istiyoruz. Genç bir üniversite olarak inşallah birlikte yol alacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Açılış töreninin ardından, STEM'e dair Herşey” kariyer paneliyle devam eden Çorum Zirve etkinlikleri kapsamında, panellerin yanı sıra fabrika gezileri ve laboratuvar ziyaretleri de gerçekleştirilecek. Zirve sonunda elde edilecek veriler değerlendirilerek, “Kız Öğrencilerinin STEM Alanlarına Yönelimindeki Problemler ve Çözüm Önerileri” başlıklı rapor hazırlanacak. Raporun, 11 Şubat 2022’de, “Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü”nde, Ankara’da düzenlenecek lansmanda, kanun yapıcılarla paylaşılması planlanıyor.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube