Hitit Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma kapsamında, Çorum leblebisi için ilk kez standart kalite parametreleri oluşturuldu.
Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi arasında gerçekleştirilen, “Çorum İçin Bir Projem Var” protokolü kapsamında, Hitit Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Hakan Apaydın tarafından, “Meşhur Çorum Leblebisinde Farklı Kavurma Koşullarında Oluşan Fiziksel ve Kimyasal Değişimlerin Belirlenmesi” konulu araştırma yapıldı.
Dr. Apaydın, proje kapsamında leblebi üreticisi açısından önemli bir çalışma yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Bir ürünün tüketiciye aynı kalitede sunumundaki süreklilik büyük önem arz ediyor. Biz de çalışmamız kapsamında, Çorum leblebisi için uygun sıcaklık ve sürede kavurma süreçlerini dikkate alarak, ölçülebilir kalite parametrelerini oluşturduk. Leblebi için kırılganlık, sertlik ve renk açısından standart değerler numerik olarak artık biliniyor.”
Aynı Kalitede Çorum Leblebisi Üretimi Artık Mümkün
Dr. Apaydın, Çorum leblebisinin kalitede standardının belirlenmesinin üretici açısından önemli kazanım olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Böylece üreticiyi kendi üretimini sürekli takip edebilir hale getirdik. Hangi sıcaklıkta ve sürede çalışılırsa hangi değerlerin oluştuğu ortaya konulmuş oldu. Bir üretici, üretim yaptığında bu parametreleri dikkate alarak kendi ürününü standart kalitede çıkarabilecek.”