Yayınlanma Tarihi: 04 Ağustos 2021 Çarşamba

Ortaköy-Şapinuva Kazı Başkanlığında Devir Teslim Yapıldı

Ortaköy Hitit şehrini ilk keşfeden ve 1990 yılından 2020 yılına kadar 30 yıl boyunca kazı ve bilimsel çalışmalarını sürdüren Fen Edebiyat Fakültemiz Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygül Süel, Ortaköy-Şapinuva Arkelojik Kazı Başkanlığı görevini, aynı fakülteden Dr. Öğretim Üyesi Önder İpek’e devretti.

Ortaköy ilçesinde düzenlenen devir teslim programına, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Ortaköy İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Ateş, Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek ve Prof. Dr. Nurcan Baykam ile kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. 

Prof. Dr. Aygül Süel, programda yaptığı konuşmada, Çorum’un Hititler gibi büyük medeniyete ev sahipliği yapan değerli bir kent olduğunu belirterek, çalışma hayatının bu şehirde Hititler’i araştırmakla geçtiğini söyledi.

Kendisi gibi arkeolog olan eşi Prof. Dr. Mustafa Süel ile birlikte 1988’de Çorum Ortaköy’e gelerek Hititleri araştırmaya başladıklarını, bu doğrultuda ilk olarak yüzey araştırmaları yaptıklarını ifade belirterek, bu çalışmalarda Hitit medeniyetine dair önemli bilgileri ortaya çıkaran birçok tarihi belge ve yapıya ulaştıklarını anlattı.

Geçmişte Anadolu’ya hakim olan ve güçlü oldukları dönemde çok daha geniş bir coğrafyaya hükmeden Hititlerin önemli merkezlerinden biri olan Şapinuva’nın, bir dönem Hititlere başkentlik yaptığını anlatan Prof. Dr. Süel, şunları kaydetti:

“Şapinuva, ülkemizde Hitit çivi yazılı tablet veren merkezler arasında tablet sayısı bakımından Boğazköy-Hattuşa’dan sonra ikinci sıradadır. 30 yılı aşkın süredir devam eden kazı çalışmalarında 4.000’i aşan Hititçe, Hurrice ve Akadca çivi yazılı tablet açığa çıkartılmış ve bu tabletlerin okunması sonucunda, Ortaköy kazı alanının Hitit dönemindeki adının Şapinuva olduğu anlaşılmıştır. Tabletlerle birlikte aralarında çok önemli ünik eserlerin de olduğu 3.000’e yakın arkeolojik eser Çorum Müzesi’ne kazandırılmış; ören yerinde çok sayıda dinsel, idari ve endüstriyel yapılar açığa çıkartılmıştır. Koruma altına alınan bu yapılar, bir açık hava müzesi niteliğindedir.”

Ortaköy-Şapinuva Arkelojik Kazı Başkanlığı görevini devralan Dr. Öğretim Üyesi Önder İpek de Prof. Dr. Aygül Süel’in, 30 yıl içerisine Hitit kentinin Şapinuva olduğunu tespit etmekle birlikte yayınları ile de Şapinuva’nın tanıtılmasına büyük katkı sağladığını söyledi.

“Bir kazıya başkanlık yapmak o kişinin bütün yaşamını buna göre şekillendirmesi demektir. İşte Aygül hoca, 30 yıl boyunca bütün yaşamını kamp hayatına göre şekillendirdi” diyen İpek, şunları kaydetti:

“Bizler yeni çalışma ekibi olarak bayrağı kendisinden devralıyoruz. Alanda ve kazı evinde yıllardır oturmuş ve gelenekselleşmiş olan düzeni devam ettireceğiz. Bu açıdan çok rahat olduğumuzu söylemek isterim. Tabi ki işin doğası gereği yeni dönemde bazı değişiklikler de olacaktır. Bunu ilerleyen dönemde imkanlar elverdiği sürece yapmaya çalışacağız. Bunları yaparken de başta Ortaköy halkı, İlçesi Kaymakamlığı ve tabii ki Belediye başkanlığı ile bir uyum içerisinde yürütmeye çalışacağımızı da belirtmek isterim. Doğal olarak Ortaköy halkının ve yerel kurumların da yanımızda olmasını ve her alanda bizleri desteklemelerini beklemekteyiz.”

Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir ise Ortaköy Belediyesi olarak Şapinuva kazı çalışmalarına her zaman destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. İsbir, Prof. Dr. Aygül Süel’e Şapinuva’ya sağladığı katkılardan dolayı teşekkür ederek yeni kazı heyetine çalışmalarında başarılar diledi.


Prof. Dr. Öztürk: “Şapinuva kazısını sürdürmek için yeni bir sayfayı açmış bulunmaktayız” 

Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de üniversite yönetimi olarak Hitit medeniyeti uygarlığına dair yapılan bilimsel çalışmaları önemsediklerini belirterek, bu doğrultuda Şapinuva’da Prof. Dr. Aygül Süel’in yürüttüğü kazının, yeni dönemde de devam ettirilecek olmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Çorum Ortaköy’de yürütülen bu kazı çalışmalarıyla Hitit Üniversitesi’nin önemli bir sorumluluk üstlendiğine işaret eden Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu:

“Süreç içerisinde böyle değerli kazıların çok taliplileri çıkıyor. Hitit Üniversitesi ismine yakışır bir şekilde, Şapinuva kazısını sürdürmek için yeni bir sayfayı açmış bulunmaktayız. Bütün çalışmalar kıymetlidir. Bazı çalışmalar vardır ki, laboratuvardan 5 yıl çıkmazsınız ancak 15’inci yılda sonucunu alabilirsiniz. Dolayısıyla bu kazı çalışmalarının da sosyal ve kültürel dokuya katkısının ne zaman ve hangi boyutta olacağını zaman gösterecektir. Dünyada olmayan bir hazineye ev sahipliği yapan Ortaköy, kıymetini hiçbir zaman kaybetmeyecektir. Hazinenin değerinin ortaya çıkarılması adına bilimsel içerikli yayınlar çok kıymetli.”

Prof. Dr. Öztürk, Hitit Üniversitesi 2021 Yılı Strateji Planı içerisinde Hitit uygarlığının tanıtımının öncelikli alan olarak belirlendiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bu yolculukta önemli bir mesafe kat edeceğimizi düşünüyoruz. İleriye dönük olarak bilimsel çalışmaların gün yüzüne çıkmasıyla beraber arşiv çalışmalarıyla bilim dünyasına kazandırmakla beraber bunun değerinin katlanacağının farkındayız. Şimdiden kazı heyetimize başarılı kazı çalışmaları diliyorum. Yeni keşifleri büyük heyecanla bekliyoruz. Onursal başkanımız Aygül Süel hocamıza emekleri için teşekkür ediyor ve Önder hocamızı da tebrik ederek bu onurlu bayrak yarışında yeni bir heyecana bizim de ortak olduğumuzun bilinmesini istiyorum.” 

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da Şapinuva kazı çalışmalarının önemine işaret ederek, kazıda şimdiye kadar emek ortaya koyan Prof. Dr. Aygül Süel’e teşekkür ederken, yeni dönemde görev alacak kazı heyetine de çalışmalarında başarı dileğinde bulundu.

Programda daha sonra, Onursal kazı başkanı  Prof. Dr. Aygül Süel’e Çorum Valisi  Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Dr. Aşgın, Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk ve Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir plaket takdiminde bulunuldu.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube