Yayınlanma Tarihi: 02 Mayıs 2023 Salı

9. Hitit Öğrenci Kongresi Gerçekleştirildi

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen 9. Hitit Öğrenci Kongresi 27-30 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekan Vekili Prof. Dr. Sabiha Kılıç, her yıl giderek artan oranda katılımın olduğu öğrenci kongresine bu yıl 3'ü yurtdışındaki üniversitelerden olmak üzere 50'den fazla da yurtiçindeki üniversitelerden öğrenci ve öğretim elemanlarının yer aldığı toplam 200 bildiri başvurusu yapıldığını açıkladı.

Sosyal bilimlerden fen bilimlerine, ilahiyat, mühendislik, sağlık bilimleri, spor bilimleri ve güzel sanatlara kadar pek çok farklı disiplin alanlarına ilişkin bildirilerin sunulacağı kongrede bu yıl üniversitenin ihtisaslaşma alanı olan makine ve imalat teknolojileri özel oturumu bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Kılıç, online oturumlarla devam edecek olan kongrede 4 gün boyunca eş zamanlı olarak 44 oturum gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ise, her ne olursa olsun, hangi sermaye üzerinde konuşulursa konuşulsun insan sermayesi, insan kaynağı üzerine söylenecek söz olmadığını belirterek, “Dolaysıyla üniversitelerin temel misyonu olan eğitim-öğretim içerisinde gençlere bulundukları şehir bölge ve ülke bakımında ne değer katabilir, gençleri geleceğe nasıl hazırlayabiliriz ve gençlerimizle geleceğimizi nasıl bütünleştirebiliriz derdiyle eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet bakımından çok boyutlu bir çabanın, gayretin içerisinde olan üniversiteler farklı faaliyet alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. Hitit Üniversitesi olarak bu çabanın, gayretin, bir nüvesi olarak Orta Karadeniz’de Türkiye ekonomisine makro anlamda belli sektörlerde ivme katan bir şehrin üniversiteyiz. Genç bir üniversite olmasına rağmen farklı denemeler, farklı açılımlar gerçekleştirmiştir. Son olarak makine ve imalat teknolojileri alanında Türkiye'nin tek ihtisaslaşmış üniversitesiyiz” ifadelerini kullandı.

Kongreye davetli konuşmacı olarak katılan Türkiye Makina Federasyonu Genel Sekreteri Bakır, konuşmasında, Türkiye'de makine sektörünün İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara ve Konya illerinde geliştiğine dikkati çekerek, 11,5 milyar dolar civarında ihracat yapan Ankara'nın doğusunda, başarılı örnek olarak Gaziantep ve Konya gibi illerin gösterilebileceğini, Türkiye'nin kalkınması için bu illerin sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.

Makine sektörünün önemine işaret eden Bakır, şöyle devam etti:

“Dünyada 2022 yılında 22 trilyon dolar ticaret yapıldı. Makine ve kazanlar olarak sınıflandırdığımız alan 2,5 trilyon dolar. Yüzde 11'den fazlası makineden oluşuyor. Elektrikli teçhizat ve aksamlar, evlerimizde kullandığımız elektrikli aletlerden jeneratör, elektrik motorları gibi makineye ait unsurlar var. Onlar da yüzde 15'inden fazlasını oluşturuyor dünya ticaretinin. Kara araçlarını da topladığımızda dünya ticaretinden makinelerin aldığı pay yüzde 30. Demir çelik sektörünün dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 2,5. Tüm sektörler birbirinden değerli ancak zenginleşeceksek, kalkınacaksak, bunun en önemli unsurlarından biri, dinamosu makine endüstrisi.”

Herhangi bir sektörün kalkınması için makineye ihtiyaç duyulduğun altını çizen Bakır, "Tarım, turizm, otomotiv sektörünü geliştirmek için makine lazım. Bunları imal edemezsek ithal ediyoruz. Dolayısıyla bu durum sektörümüzü son derece stratejik kılıyor." ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:

“Son 5 yılda ihracatını artıran ülkeler sıralamasında Türkiye 26. sırada. 10 milyar dolar üzerinde makine ihracatı yapan 32 ülke var. Herkes makine imal edemez. Dünyadaki ülkeleri makine imal edenler ve edemeyenler olarak ikiye ayırmak mümkün. Biz 5 yılda her yıl yüzde 9 büyümüşüz, yani koşuyoruz. 5 yılda Almanya yerinde saymış ama sadece makinede 93 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor. İtalya 64 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor. İtalya seviyesine gelse Türkiye'nin tüm makroekonomik sorunları çözülmüş oluyor ancak koşuyoruz. Bizden daha hızlı büyüyen Vietnam ve Singapur var ancak ara çok açık. Hep bu tempoyla biraz daha koşmamız lazım."

Kongrede 4 gün boyunca 44 oturumda 53 farklı üniversiteden 182 bildiri sunuldu.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube