Yayınlanma Tarihi: 07 Mayıs 2023 Pazar

III. Ulusal Tarım ve Gıda Çalıştayı Çevrimiçi Olarak Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ulusal Tarım ve Gıda Çalıştayı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm, günümüzde mesleksel normların hem gezegenimiz çapında, hem de ülkemizde daha fazla ve daha açık bir şekilde gözlemlendiği ifade ederek bu durumun doğal yaşama ve insan hayatına olan etkilerinin temel bilimler başta olmak üzere tarım, hayvancılık, mühendislik, sosyoloji ve eğitim bilimleri düzeyinde tartışılması zorunluluğunun ön plana çıktığını belirtti.

Bu noktada Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu olarak 2021 yılında Ulusal Tarım ve Gıda Çalıştayının ilkinin düzenlendiğini söyleyen Doç. Dr. Özüm, “Bu bağlamda devam ettiğimiz 3. Ulusal Tarım ve Gıda Çalıştayına önemli birikimleriyle katkı sunacak olan üniversitemiz içinden ve dışından değerli akademisyenlerimizi selamlıyor, başarılar diliyorum. Çalıştayımızı düzenleyerek büyük bir coşku ve özveri içinde görev yapan mesai arkadaşlarıma, bizlere destek veren tüm kişi ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Bizleri kırmayıp çalıştayımıza gelen gerek konuşmacı, gerekse konuk olarak katılan sizlere çalıştay düzenleme kurulu adına şükranlarımı sunuyorum. Verimli bir üç gün geçirmenizi diler, çalıştayımızın ülkemiz için tüm yönleriyle hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Alaca’nın büyük bir tarım ovası olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, “Bu tarım ovasını sulayan üç tane büyük barajımız var. Bu büyük barajımızda kapalı sulama sistemiyle çiftçilerimiz faaliyetlerine devam etmektedirler. Bölgemizde özellikle soğan, pancar, buğday, arpa, nohut, mercimek, ay çiçeği, kimyon, çörek otu yoğunlukla yetiştirilmektedir. Tarımsal sanayi olarak un ve yem sanayi ilçemizde gelişmiştir. Yeni sulama imkanlarının gelişmesiyle birlikte çiftçilerimiz patates tarımına başladılar” dedi.

Alaca’da pek çok ürünün yanı sıra son yıllarda özellikle yem sanayinde kullanılan tritikalenin yetiştirildiğine dikkat çeken Şaltu, “Ürün çeşitliliğimiz arttıkça ilerde sanayicilerimizin de Alaca’ya dönük faaliyetlerde bulunacağına inanıyorum. Tüm katılımcılara şükran ve sevgilerimi sunuyor, aranızda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemür ise tarımın dünya, Türkiye ve Alaca için önemli olduğunu ifade ederek “Biz Alaca olarak özellikle tarım ve diğer sektörlerin entegrasyonuna önem veriyoruz. Tarım, turizm ve sanayi anlamında geçtiğimiz yıl çok bereketli geçti. 3 milyar TL’nin üzerinde bir tarım girdisi elde edildi” dedi.

Konuşmasının devamında Alacahöyük’ün eşi benzeri bir yer olmadığını vurgulayarak devam eden Aytemür, tüm katılımcılara teşekkür ederek çalıştayın hayırlara vesile olmasını diledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ise bu toprakların bereketini ve zenginliğini her yönüyle ortaya koyan Alaca’nın, Çorum, bölgemiz ve ülkemiz için özel bir yeri olduğunu söyledi.

Üniversitenin misyonunun merkezde imalat sanayisinin gücünden faydalanmak kaydıyla Makine İmalat Teknolojilei olarak belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, “İlçelerimizin kapasitelerini dikkate almak kaydıyla her ilçemizin ve ilçelerimizdeki meslek yüksekokullarımızın da mevcut şartlarda o ilçenin kapasitesine ne katabileceğini düşünerek bazı hususlarda rol almayı ve o konularda ilçelerimizin kaymakamlığı, belediyesi, yerel yönetimleri ve sivil toplum örgütleriyle Hitit Üniversitesi farkının etkisini nasıl oluştururuz onu masaya yatırdık” dedi.

Hitit Üniversitesinin potansiyeli itibariyle Alaca’ya en hızlı etki sunulacak alanın alanın tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

“Hitit Üniversitesi olarak üçüncüsünü düzenlediğimiz bu çalıştayımızın temel anlamda sadece tarım ve gıdanın dar kapsamda ele alınması değil, daha geniş bir alanda gastronomi ve turizm alanında da albenisini ortaya koyacak bir Alacahöyük’ü cazibe merkezi haline getirecek bir yapıda ele alacak şekilde; sağlıktan, eğitimden, ekonomiden, her alanlarından konuşmacıların olduğu yelpazeye çekip, sonra aşçılık bölümümüzle beraber daha farklı gastronomi alanlarıyla birleştirerek Hitit Üniversitesinin etki alanını geliştirebileceğimize inanıyoruz.”

Rektörümüz Prof. Dr. Öztürk, “Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Alacalı STK’ların destek ve gayretleriyle değerli akademisyen arkadaşlarımızın Alaca’da verdiği bu emeğin karşılığını biriktirerek önümüzdeki yıllara taşıyacağımıza inanıyorum” diyerek çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çalıştayda 18 farklı üniversite ve 4 kamu kurumundan toplam 40 konuşmacı yer aldı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube