Yayınlanma Tarihi: 30 Aralık 2024 Pazartesi

Reiki Uygulamasının Hemodiyaliz Tedavisi Alan Hastalarda Ağrı ve Yaşam Kalitesine Etkisi Araştırılıyor

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsamında, hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda Reiki uygulamasının ağrı şiddeti ve yaşam kalitesine etkisi araştırılıyor.

Hitit Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. Sultan Çeçen’in yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje ile enerji temelli tedavi yöntemi olan Reiki’nin, hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda ağrı kesici ilaç kullanım ihtiyacına ve tedavi sürecine sağlayabileceği katkısı inceleniyor.

Proje yürütücüsü Öğr. Gör. Dr. Sultan Çeçen, kronik böbrek yetmezliği tanısı almış hastalar için uygulanan hemodiyaliz tedavisinin ölüm oranlarını azaltmayı ve yaşam kalitesini artırmayı amaçladığını söyledi.

Hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda ağrı, yorgunluk, solunum güçlüğü, uyku problemleri, huzursuz bacak sendromu, kaşıntı, kas krampları, bulantı-kusma, iştahsızlık, kabızlık, ciltte kuruluk, cinsel işlev bozukluğu, anksiyete, depresyon, bilinç bulanıklığı gibi birçok fiziksel ve psikolojik bulgular görüldüğünü kaydeden Çeçen, şöyle devam etti:

“Reiki, vücutta bozulan enerji akışını düzenleyerek bedensel, zihinsel ve duygusal dengeyi sağlayan bir yöntem. Uygulama, özel donanım gerektirmeyen düşük maliyetli bir yöntem olarak öne çıkıyor. Proje ile hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda ikinci düzey Reiki uygulamasının ağrı şiddeti ve yaşam kalitesine etkisini belirleyerek daha önce yaptığımız birinci düzey Reiki uygulama izlem sonuçları ile yeni neticeleri karşılaştıracağız. Reiki uygulamasının hemodiyaliz tedavisi sonrası ortaya çıkan ağrının azaltılmasında ve yaşam kalitesinin artırılmasındaki etki düzeyini bilimsel verilerle değerlendireceğiz.”



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube