Yayınlanma Tarihi: 31 Ocak 2025 Cuma

Pirinç türlerini tespit edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdiler

Hitit Üniversitesinde geliştirilen yapay zeka destekli yazılım, pirinç türlerini yüzde 95 doğruluk oranında tespit ediyor.

Makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan Hitit Üniversitesinde pirinç türlerini tespit edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirildi.

İhtisaslaşmanın ardından kurulan Makine ve İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde (MİTAM) özellikle yapay zekanın farklı alanlarda kullanımına yönelik çalışmalar başlatıldı. Bölgesel kalkınma odaklı projelerin üretildiği merkezde, pirinç endüstrisine katkı sağlayacak yenilikçi bir çalışma hayata geçirildi.

Proje kapsamında pirinç türlerini tespit ederek farklı türleri ayırabilen ve pirincin kalitesini değerlendirebilen yazılım geliştirildi.

Yaklaşık 3 bin 600 görüntü yapay zekaya öğretildi, yüzde 95 doğruluk oranına ulaşıldı

Çalışma kapsamında Osmancık ilçesinden elde edilen 5 farklı pirinç türünden 3 bin 600 görüntü yapay zekaya öğretildi.

Projeyi yürüten Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Berkay Emin, pirinç türlerinin yetiştiği bölgeye göre farklılık gösterdiğini, tane boyutu, şekli, görseli gibi durumların pirincin kalitesinin belirlenmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi.

MİTAM Dijital Dönüşüm Laboratuvarında yapay zeka destekli, yenilikçi bir yöntem geliştirerek pirinç endüstrisine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Emin, “Bu doğrultuda pirinç türlerinin tespit edilmesi, farklı pirinç türlerinin ayrıştırılması ve pirinç türlerinin kalitesinin değerlendirilmesi konularında bir program geliştirdik.” dedi.

Geliştirilen programdaki veri setinin de laboratuvardaki çalışmalarla elde edildiğini belirten Emin, şunları söyledi:

“Osmancık ilçesinden elde etmiş olduğumuz 5 farklı pirinç türü kullanılarak yaklaşık 3 bin 600 adet görüntü elde edildi ve bu görüntüler çeşitli ön işlemler yapıldıktan sonra yapay zeka modellerinde eğitimlerimizi gerçekleştirdik. Yaklaşık 10 ay süren derin öğrenme modelleri üzerine çalışmamızın sonucunda hibrit bir derin öğrenme modelini laboratuvar kapsamında geliştirmiş olduk ve bu sayede yüzde 95 doğruluk oranı elde ettik.”

Çalışma kapsamında Çorum’un Osmancık ilçesinde yetiştirilen beş farklı pirinç türünü incelediklerini belirten Emin, “Osmancık 97, İskender, Gala, Yatkın ve Rekor türlerini değerlendirdik ve şu an bu beş farklı türle çalışmaya başladık. İlerleyen dönemlerde tür sayısını artırarak bölgede yetiştirilen pirinç türlerinin yapay zeka tabanlı sınıflandırılması üzerine çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Projenin ilerleyen aşamalarda farklı tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde geliştirileceğini kaydeden Emin, “Ayrıca geliştireceğimiz mobil uygulamayla tarım sektörüne yenilikçi bir çözüm sunmayı hedefliyoruz.” dedi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube